Az igazságot szeretném megmutatni az embereknek az alkotásaimon keresztül. – Pozsgai Sára festőművésszel beszélgettünk

Borítókép: Az igazságot szeretném megmutatni az embereknek az alkotásaimon keresztül. – Pozsgai Sára festőművésszel beszélgettünk Forrás: Pozsgai Sára
Pozsgai Sára több mint tíz éve Hollandiában él, de ahogy mondja, bárhova megy a világban, büszke magyar származására, és ezt a hitvallását négy éve anyaként a lányának is tanítja. Művészetében egyaránt szerep kap az absztrakt, mely főképp a kikapcsolódást jelentette számára, de egyre inkább teret kapnak az olyan alkotások, amelyek valamilyen társadalmi problémára próbálják meg felhívni a figyelmet. Kormos H. Barbara interjúja.

Mivel foglalkozol, amikor nem festményeket festesz?

Egy gyógyszergyártó cégnél dolgozom részmunkaidőben, de már régóta az a célom, hogy csak a festéssel foglalkozhassak. Remélem, hogy ezt teljesülhet öt éven belül.

Hogyan lett a festés az életed része? Mi inspirált?

Egy kollégám festett nagy falfelületekre, közterületi épületekre, és közben az otthonában vászonra is alkotott. A vele való találkozás ihletett meg igazából 2015-ben, és adott erőt ahhoz, hogy én is kipróbáljam magam ebben a szabad önkifejezésben.

Hogyan jellemeznéd a művészetedet? Milyen műfajban alkotsz?

Jelenleg megvonom magamtól az a forrást, amely az elmúlt időkben örömöt okozott a mindennapok hajtásában a családom és a munka mellett. Ezek az absztrakt kitöréseim voltak, amelyek segítségével sikerült kikapcsolnom egy időre.

Viszont manapság égető fontosságúnak tartom a tudatosságot, mivel olyan társadalmat észlelek magam körül, amit nehéz szavakkal megfogalmazni. Egyszerűen csak az igazságot szeretném megmutatni az embereknek az alkotásaimon keresztül.

A szivárvány motívum, amely a legutóbbi festményeimen is fellelhető, az elfogadást és megértést jelképezik az erőszakkal és elítéléssel szemben.
Forrás: Pozsgai Sára

Tizenhárom éve úgy döntöttél, hogy Hollandiába költözöl, jelenleg is ott élsz és alkotsz. Miért hoztad meg ezt a döntést?

Akkoriban, huszonkét évesen a jólét, a tapasztalatszerzés, az önfenntartás, és a kihívások mind szerepet játszottak abban, hogy Hollandiába költözzek.

Nem bántad meg sosem? Tervezed valaha, hogy hazaköltözöl Magyarországra?

Soha! Ezt így sosem lehet szerintem előre tudni, de egyelőre jó itt most nekünk.

Négy éve megszületett a kislányod. Hogy látod, változott a művészeted az anyaság hatására?

Anyaként kaptam bátorságot ahhoz, hogy az absztrakt alkotásokkal egészen kicsi majd nagy vásznakon is kísérletezzek. Mindig is erre vágytam és a magam módján igazán kreatív eszközöket használtam az alkotásra: vasaló, cipő, lapát stb...

Mindig is szentül hittem abban, hogy nem egy drága festőeszköz tulajdonában lehet jó élményeket szerezni, hanem inkább a képzelet és a bátorság szimbiózisa alkotja a nagy egészet. Egyébként a kislányomnak is van érzéke hozzá, nagyon szépen fest ő is.

Alkotásaidat többször díjakkal is jutalmazták, ha jól tudom, nemrég jöttél haza egy díjátadóról Milánóból, és nemsokára egy újabb elismerést vehetsz át Velencében. Mesélnél erről bővebben?

Igen, idén áprilisban vehettem át Milánóban az International Prize Leonardo da Vinci 2023 díját, a párom, a kislányom és barátnőm is velem voltak a ceremónián, amit egyébként olasz művészkritikusok zsűriznek. Nemrég pedig Velencébe is meghívtak, ahol újabb két (Pegasus/ Top Artists) elismerést fogok kapni májusban. Furcsa, mert sosem voltak ilyen ambícióim.

Mik a terveid a közeljövőben?

Egyelőre élvezem az urban stílust, ami a mostani vizuális élményeimet jellemzi, melyek a kommunikációra épülnek.

Jelenleg egy műtermet keresek a környékünkön, ahova bármikor elvonulhatok, és ahol gondtalanul és felhőtlenül tudok akár több méteres festményeket és installációkat is kivitelezni.

Ha szeretnéd megnézni Sára gyönyörű alkotásait, görgess lejjebb a galériáért!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy a festésen kívül milyen hobbikkal tudsz még könnyen kikapcsolódni, kattints a lenti galériára!