JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Az 5 legjobb film a válásról: néha szörnyű, máskor vicces

Borítókép: Az 5 legjobb film a válásról: néha szörnyű, máskor vicces Forrás: pexels/cottonbro studio
A válás az egyik legnehezebb aktus a Földön, a házaspárok tetemes része mégis ezt az utat választja. És hogyan látja a házasság végleges felbomlását a filmművészet?

Nemrég mutatták be a mozik Hajdu Szabolcs trilógiájának második részét, a Kálmán-napot, ahol ugyan a középkorú házaspárok még együtt vannak, de a rendező szavaival élve „vihar előtti a csend”, a végső robbanás minden bizonnyal egyre közeleg. Válogatásunkban olyan alkotásokat mutatunk be, ahol az explózió vagy a filmben történik meg, vagy előzményként már lezajlott, és a volt házasfelek kétségbeesetten keresik leszakadt tagjaikat a romok alatt. Na jó, nem mindig ennyire tragikus a helyzet: azért találtunk a témában komédiát is.

Egy igazi klasszikus: Kramer kontra Kramer

Robert Benton híres filmjében Dustin Hoffman elfoglalt férj, Meryl Streep leharcolt és boldogtalan feleség, és ott a közös gyerek (Justin Henry), aki úgy tűnik, egyiküknek sem kell. A feleség elmegy, a férj szenved és gyötrődik az egyszülős csapdában, amíg rá nem jön, hogy egy gyerekkel megosztozni a mindennapokon tulajdonképpen öröm és boldogság. A feleség hamarosan ugyanerre a következtetésre jut, és megkezdődik a fiúért való harc a bíróságon.

A Kramer kontra Kramer hangsúlyosabban beszél a gyereknevelésről, mint a válásról, ettől függetlenül a hétköznapi apróságok miatt lassan tönkremenő házasság realista ábrázolásában máig verhetetlen.

Forrás: Getty Images/Tom Wargacki / Contributor

Galériánkban mutatjuk a további 4 filmet!

Hallgasd meg a válásról szóló Mesélj, Anyukám! podcastadásunkat is, melyben arról beszélgettünk, hogyan ne sérüljön a gyermek!