Visszafordíthatatlan leépülés fenyeget B12 hiány miatt

Borítókép: Visszafordíthatatlan leépülés fenyeget B12 hiány miatt Forrás: Getty Images (PhotoAlto/Laurence Mouton)
Ha esetleg a közelmúltban tértél át a száz százalékban növényi eredetű táplálkozásra, egy ideig nyugodt lehetsz, a felnőtt máj ugyanis 1-5 évre elegendő B12-vitamint képes elraktározni. Ezt követően azonban, ha nem gondoskodsz az utánpótlásról, komoly és visszafordíthatatlan leépülés fenyegeti. Tóth Tamás írása.

Az a cikk az ÉVA magazin 2020. évi 2. lapszámában jelent meg először "B12 az idegrendszer karbantartója" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

A B12-vitamin, más néven kobalamin nyomelemként, vagyis elenyészően kis százalékban van jelen a szervezetedben. Egyik fő alkotóeleme a kobalt, amely nem található meg a növényi eredetű táplálékban. Egy, az állatok belében élő baktérium termeli, és onnan kerül az izomba (húsba).

Vízben oldódó vitamin, amely alapvető szerepet játszik az agy és az idegrendszer működésében, a vörösvérsejtek kialakulásában és a DNS felépítésében.

A B12-hiány négy fázisa

Első fázis: Amikor nyilvánvalóvá válik a vérszérum B12-tartalékainak lemerülése. Ezt a B12-vitamint szállító fehérje, a TCII alacsony szintje mutatja. Ennek a mennyisége már a B12-megvonás után néhány nappal csökkenni kezd.

Második fázis: A B12-hiány ekkor már sejtszinten is jelentkezik, de még ekkor sem tapasztalhatók külsőleg észlelhető tünetek.

Harmadik fázis: A homocisztein nevű aminosav szintje a vérben a normális érték fölé emelkedik. A két molekula mennyisége között mérleghinta-egyensúly áll fenn: ha a B12-vitamin szintje csökken, a homociszteiné nő, és fordítva. Kutatók megállapították, hogy a B12-hiány harmadik fázisa a vegetáriánusok több mint 60 százalékánál kimutatható.

Negyedik fázis: Ez már a klinikai szakasz, amikor a különböző élettani-testi tünetek is kezdenek megjelenni. Közülük egyesek komolyabbak, mások szembetűnőbbek. A tünetek észlelésekor azonnal megkezdett B12-pótlás csökkenti és meg is szüntetheti a tüneteket, de ha a negyedik szakaszban sem orvoslod a problémát, visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek az idegrendszerben.

Forrás: Getty Images (John Lamb)
Visszafordíthatatlan leépülés fenyeget B12 hiány miatt

A korai, enyhébb tünetek a következők:

 • kimerültség
 • depresszió
 • szorongás
 • étvágytalanság
 • sápadtság
 • hajhullás
 • kéz- és lábzsibbadás és -viszketés
 • memóriaromlás
 • lassú gondolkodás

További, súlyos idegrendszeri következmény lehet:

 • neuropátia (idegsorvadás)
 • mielopátia, vagyis a gerincvelő degenerációja
 • demencia
 • perifériás (végtagokon kialakuló) neuropátia (a B12-hiányos egyének körülbelül negyedénél figyelhető meg)
 • megaloblasztos anémia (vérszegénység)

Egy tanulmányban összehasonlították száz vegetáriánus és ugyanennyi húst is evő személy B12-szintjét. Előbbieknél ez jóval alacsonyabb volt, ezzel összefüggésben a húst elutasítóknál 31 százalékban fordult elő depresszió, szemben a másik csoport 12 százalékával. Elmezavar pedig 11 százalékban volt jellemző rájuk, míg a húsevőkre csupán 3 százalékban.

A gondos tervezés három fázisa

A fenti veszélyek ellenére is folytathatod a teljes egészében növényi alapú táplálkozást, ha tisztában vagy azzal, hogy mi a teendőd.

Forrás: Getty Images (Olena Ruban)
A felnőtt máj 1-5 évre elegendő B12-vitamint képes elraktározni.

Első lépés: Labortesztek

Méresd meg a véred B12- és homociszteinszintjét! Előbbi alacsony és utóbbi magas értéke egyaránt hiányállapotról árulkodik.

Második lépés: Fogyaszd a megfelelő táplálékkiegészítőket!

Senkinek a szervezete nem képes arra, hogy a fogyasztott B12-vitamin teljes mennyiségét felhasználja. Még a húst fogyasztóknál is csupán 50 százalékos ennek a hatékonysága. Bár a vegetáriánusok egy része tejtermékeket és tojást is fogyaszt, ezekben elég alacsony a B12 mennyisége és a felszívódásuk mértéke sem túl nagy. Többek között ez a magyarázata annak, hogy miért alakul ki náluk hiány ebből a vitaminból – persze még mindig nem olyan gyakran, mint a vegánoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot.

A természetes és szintetikus B12-vitamin különbönző formái állnak rendelkezésedre. A táplálékkiegészítőkben a leggyakrabban a mesterséges cianokobalamin fordul elő, amely nem található meg a természetben. Olcsó, így nagy népszerűségnek örvend a gyártók körében, a szervezetnek azonban ezt át kell alakítania metil-kobalaminná, a vitamin természetes formájává.

Mielőtt megvásárolnád a kiszemelt terméket, nézd meg a címkéjét, hogy pontosan mi található benne. A táplálékkiegészítőkben lévő B12-vitamin felszívódási aránya nagyon alacsony, mindössze 0,5–4 százalék. Ezért is készülnek ezek a tabletták olyan nagy dózisban: az általánosnak mondható 1000 mikrogrammos tabletta mindössze 5–40 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz. Kutatók szerint napi 50-100, vagy heti 2000 mikrogramm B12-vitamin fogyasztására van szüksége egy egészséges vegetáriánus felnőttnek ahhoz, hogy hozzájusson a napi szükségletnek előírt 2 mikrogrammhoz, és elkerülje a tartós hiányállapotot.

Harmadik lépés: Légy kritikus a vitaminokkal dúsított élelmiszerekkel!

Az élelmiszergyártók időnként B12-t és más vitaminokat is adnak a termékeikhez, például a reggeli gabonapelyhekhez, amit aztán mint kisebb szenzációt tálalnak a csomagoláson. Ez nagyon megtévesztő lehet: a gyakorlatban ez a dúsítás kis mennyiségű, szintetikus B12-vitaminnal történik.