Éjjeli bagoly vagy? 7 alig ismert dolog, hogy frissen ébredj reggel

Borítókép: Éjjeli bagoly vagy? 7 alig ismert dolog, hogy frissen ébredj reggel Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Nyolc órát alszol éjszaka, mégis egész nap ásítozol? Néhány apró trükk segít, hogy álomszuszék üzemmódból energikusba kapcsolhass.

1. A krónikus fáradtság tipikus oka a mozgásszegény életmódban és az elégtelen táplálkozásban keresendő.

Több kutatás is igazolta, hogy azok, akik mozogni kezdtek (hetente néhány alkalommal végzett könnyű sportra gondolj), hat hét után energikusabbnak érezték magukat. Mellesleg, akik rendszeresen tornáznak, azok jobban is alszanak – nem hosszabb ideig, de pihentetőbben.

2. Kávé nélkül napközben is elképzelhetetlen az életed?

A koffein blokkolja az agyban az adenozint, azt a vegyületet, amely többek között a szervezet ébrentartásáért felel nappal és az elálmosodásért este. Ha nemcsak reggel, de kevesebb mint hat órával lefekvés előtt is fogyasztasz kávét vagy energiaitalt, az befolyásolja az alvásod minőségét. Kutatások szerint a kávét nem fogyasztók kevésbé ébrednek fáradtan reggel.

3. Eleget iszol napközben?

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha 1,5 százalékkal csökken a szervezetünk hidratáltsága, az megnehezíti a koncentrálást. A vérünk sűrűbbé válik, így a tápanyagok és az oxigén lassabban jutnak el a szerveinkhez, az izmainkhoz. A 2 százalékos csökkenésre már szomjúság figyelmeztet. Azt mondják, ha a nap folyamán megiszol nyolc pohár vizet, nagy baj nem lehet. Ha a vizeleted halványsárga, akkor oké. Ha sötét, akkor ideje lehajtanod egy nagy pohár vizet!

Forrás: pexels/Lina Kivaka

4. A lefekvés előtt fogyasztott alkohol nem könnyíti az elalvást, és reggel sem fogod tőle jól érezni magad.

Egy kutatásban kimutatták, hogy az alkoholt nem fogyasztók gyorsabban álomba merültek, és mélyebben aludtak, különösen az éjszaka második felében. Az alkohol csökkenti a REM-fázisok hosszát.

5. Tartsd magad a napi ritmusodhoz.

Érdemes hétvégén is a szokott időben felkelned. Viszont ha teheted, iktass be napközben egy húszperces szunyókálást: aranyat ér!

6. Ha éjjeli bagoly típus vagy (mint a népesség 20 százaléka), akkor peched van.

Legalábbis abból a szempontból, hogy a 9-től 5-ig munkába járós rendszert nem neked találták ki. Ezt hívják szociális jetlagnek: mintha nem a megfelelő időzónában léteznél. Próbáld ki ezt (ha a fentiek hatására még nem mondtál le a koffeinről): készíts este az ágyad mellé egy pohár vizet és két koffeintablettát. Állítsd be az ébresztést fél órával korábbra, mint ahogy kelned kellene. Amikor csörög az óra, félálomban vedd be a tablettákat, állítsd be az órát 30 perccel későbbre, és nyugodtan aludj vissza. Mire az óra megszólal, neked már nyitva is lesz a szemed, friss leszel az addigra felszívódott koffeintől, s nem folyik el az időd az ébredezésre. Reggel viszont csak koffeinmentes kávét igyál.

7. Előfordulhat, hogy az állandó fáradtságérzet mögött egészségi problémák állnak.

Ez lehet például pajzsmirigy-rendellenesség vagy cukorbetegség – ellenőriztesd az orvosoddal.