Hihetetlen magyar fejlesztés: már az első trimeszterben kimutatható lesz a terhességi cukorbetegség

Borítókép: Hihetetlen magyar fejlesztés: már az első trimeszterben kimutatható lesz a terhességi cukorbetegség Forrás: Getty Images
A terhességi cukorbetegség az egyik leggyakrabban előforduló kórkép várandósság alatt és a terhes nők több mint 10%-át érinti hazánkban. Ennek ellenére nem létezik olyan módszer, mellyel a korai szakaszban kimutatható lett volna. Legalábbis eddig, hiszen egy magyar fejlesztésnek köszönhetően forradalmi megoldás született.

A Semmelweis és a Debreceni Egyetem munkatársainak sikerült olyan paramétereket beazonosítaniuk – a világon először –, melyeknek köszönhetően már az első trimeszter során csaknem 100%-os pontossággal kimutathatóvá válik, hogy van-e esélye terhességi cukorbetegség kialakulásának – tudtuk meg a Semmelweis Egyetem honlapjáról. A kutatás eredményeit egy rangos szaklap tudományos publikációjában is bemutatták.

2500 terhes nő adatait vizsgálták

A mérésekhez a Debreceni Egyetem biobankjából származó mintákat használták, mely 2500 terhes nő adatait, vér- és vizeletmintáit tartalmazza. A biobank segítségével a kutatók olyan ismeretek birtokában voltak, hogy hogyan alakult a várandósságok kimenetele, illetve a gyermek és édesanyja későbbi egészségi állapota vagy esetleges betegségei. A számos paraméter vizsgálata során öt olyan markert találtak, melyek azokat a különbségeket is megbízhatóan jelzik, amelyek a terhesség korai szakaszában alig érzékelhető különbségeket okoznak a méhlepény szteroid szintjében.

A korai felismerés kulcsfontosságú

A terhességi cukorbetegség vizsgálata és korai felismerése azért különösen fontos, mert nemcsak az anya, hanem a magzat állapotára is hatással van: méhen belül a magzat egész életét befolyásolhatja, növelheti az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

Az édesanyák esetében ezért fontos, hogy minél korábban megkezdődjön a probléma vagy hajlam kezelése, így megelőzhető a nagymértékű súlygyarapodás és késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése, amely a statisztikák alapján a terhességi cukorbetegek több mint felénél tíz éven belül kialakulhat.

Forrás: Unsplash / freestocks
A terhességi cukorbetegség kezelésében és megelőzésében is kiemelt fontossággal bír, hogy mikor diagnosztizálják.

Vége a kellemetlen vizsgálatoknak?

Az eddig megszokott vizsgálatok alapján a terhességi cukorbetegséget általában a második trimeszter során terheléses cukorvizsgálat segítségével vizsgálják, azaz tömény cukoroldat bevitelével állapítják meg, hogy a várandós nő szervezete hogyan tudja felhasználni a glükózt.

A forradalmi fejlesztésnek köszönhetően azonban egy vérvétel segítségével kimutatható válik a terhességi cukorbetegség – már az első trimeszterben. A Semmelweis Egyetem orvosai az egyetemen is tervezik bevezetni a szűrést, és a módszer szabadalmazása folyamatban van, így terveik szerint a közeljövőben akár szélesebb körben is elérhetővé válik.

A terhesség során számtalan kellemetlen tünettel találkozhatunk, melyekről sokszor még beszélni is nehezünkre esik. Nézd végig a galériánkban, melyek ezek!