Több mint kétszer annyi tini esik teherbe Magyaroszágon, mint átlagosan az unióban

Borítókép: Több mint kétszer annyi tini esik teherbe Magyaroszágon, mint átlagosan az unióban Forrás: Getty Images
Lesújtó statisztikák láttak napvilágot. Ezek szerint Magyarországon ezer tinilány közül 16,7-nek, vagyis megközelítőleg 17-nek születik gyermeke. A kutatások arra utalnak, hogy ez leginkább az alacsonyabb iskolai végzettséghez, illetve alacsony társadalmi státuszhoz és rossz anyagi helyzethez köthető.

1000 tinilányból 17 esik teherbe

Annak ellenére, hogy elsőre nem feltétlen tűnik soknak ez a szám, bizony jócskán az uniós átlag felett vagyunk. Ugyanis az uniós átlag 1000 emberből mindössze hét lányt érint. Ennek pedig több mint a kétszerese a magyarországi átlag.

Husz Ildikó demográfus, szociológus, a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója arról nyilatkozott a Népszavának, hogy Magyarországon továbbra is nagyon lesújtóak a tinédzserkori gyermekszülés statisztikái. Évente ezer tinédzserlány közül körülbelül tizenhétnek születik gyermeke.

Forrás: Getty Images
Az uniós átlaghoz képest kétszer olyan rosszak az arányok Magyarországon.

Ezt az állíltást a KSH is megerősíti, ugyanis a 2022-es adatok szerint a 15-19 éves korúak körében 16,7 ezrelék volt a szülők aránya, ami azt jelenti, hogy 1000 lányból 16,7 szül fiatalkorúan. A szomorú pedig az, hogy ugyan az uniós átlag megközelítőleg 7 körül van, bizony sok nyugati országban 2-4 ezreléken mozog ez a ráta, ezekhez mérten pedig kifejezetten nagyon sok a magyar eredmény.

Husz Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatások szerint egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz, az alacsony iskolai végzettséghez, és a falvakban, rossz anyagi helyzetben élő lányok érintettek. Ezentúl azt is kihangsúlyozta, hogy ez nem romakérdés, ugyanis a KSH adatai szerint a fiatalon szülő anyák mindössze 29 százaléka vallotta magát romának, ezzel szemben 55 százalékuk nem. Ezentúl a népszámlálás alapján a roma lányok túlnyomó többsége ma már nem tizenévesen szül.

Az alacsony iskolázottság megfigyelhető

Azonban az iskolai végzettséggel sokkal inkább összhangba hozható, ugyanis a KSH adatai szerint 20 százalékuk nem fejezte be az általános iskolát, 67 százalékuk pedig legfeljebb 8 osztályt végzett. A további 9 százalék szakmunkás végzettséggel rendelkezik, és a maradék, mindössze 5 százalék le is érettségizett. Szintén megfigyelhető, hogy a fiatalkorú anyák döntő hányada, egészen pontosan 65%-a, leszakadó térségekben, 84 százalékuk pedig 20 ezer főnél kisebb településen él.

Forrás: Getty Images
Az alacsony iskolázottság szorosan összefügg a tinikori terhességgel.

A szakértő szerint sokan nem szándékosan esnek teherbe, és ezen esetekben gyakori az abortusz is. Ám sokan, a családi mintákat követve, szándékosan vállnak ilyen korán gyermeket. Azonban arra is szükséges felhívni a figyelmet, hogy ez már egy javuló tendencia, ugyanis a rendszerváltás környéki eredmények ezen adatok kétszerese volt.

Ezentúl a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy míg más országokban a fiatalkori gyermekvállalás nincs kifejezetten negatív hatással az anya, vagy ritkább esetekben az apa jövőjére, addig bizony nálunk szinte bizonyos, hogy nem fejezik be az iskolát. Sőt, a szociológus arról is beszámolt, hogy míg más országokban léteznek olyan programok, amelyek segítségével a fiatalokat sikeresen eljuttatják a középfokú végzettségig, addig nálunk ilyen nem létezik, vagy legalábbis nem vezet eredményre.

A következőkben mutatunk néhány érdekes Twitter-bejegyzést a terhességről. Először sírni vagy nevetni fogsz rajtuk?