A testedre és a mentális egészségedre hat, a szeretteiddel vagy: ezért fontos rájuk mindig időt szakítani

Borítókép: A testedre és a mentális egészségedre hat, a szeretteiddel vagy: ezért fontos rájuk mindig időt szakítani Forrás: Canva (Georgijevic)
Társas lények vagyunk, és amikor együtt vagyunk a szeretteinkkel, kölcsönösen befolyásoljuk egymás hangulatát, sőt, még a vérnyomását, valamint a kortizol- és az oxitocinszintjét is!

Alapvető emberi szükségletünk az, hogy tartozzunk valahova, és ha van egy olyan baráti körünk, akikre számíthatunk, még az életünket is meghosszabbíthatjuk – állítják a kutatók.

Együtt lenni a szeretteinkkel gyógyító

Minden ember alapszükséglete, hogy szeretve érezze magát és tartozzon valahová. Az, hogy ez kielégül-e, óriási befolyással van a mentális, a lelki és a fizikai állapotunkra.

Orvostanhallgatókat kértek meg arra, hogy írják le, milyen szavak jutnak az eszükbe arról, amikor a szeretteikkel, barátaikkal vannak. A kényelem, a biztonság, a szeretet, a boldogság, a melegség, a bizalom, az elégedettség, a hála, a nyugalom, a szeretet, a puhaság és az értékesség szavak voltak a leggyakoribbak.

Amikor közel érezzük magunkat valakihez, egy kicsit mi is érezzük azt, amit ő érez, ez pedig több módon is segíthet. Amikor egy jókedélyű emberrel vagyunk, az segíthet nekünk is jobban lenni, de a mi gondjainkon, érzéseinken is tud az enyhíteni, hogy szó szerint megosztjuk őket másokkal.

Forrás: Canva (AleksandarNakic)

Nem csak a lelkünkre, a testünkre is hatással vannak a kapcsolataink

Általában azért vagyunk együtt másokkal, mert a közös tevékenységek mindegyikünk számára töltő, és egy-egy ilyen összejövetel után könnyebben tudjuk kezelni a negatív érzéseinket is. Természetesen nem mindenkinek ugyanakkora az igénye az együttlétekre, személyenként és kultúránként is változhatnak a preferenciák: vannak, akik nyitottabbak és az interperszonális távolságok is kisebbek, míg mások inkább zárkózottabbak. De akármilyenek is az igények, a személyes találkozások, a fizikai kontaktusok mindenki számára fontosak: mindannyiunknak szüksége van olyan emberekre, akik igazán közel állnak hozzánk, akik már az által, hogy vannak, segítenek elviselni és kezelni a szorongást, a stresszt és az élet nehézségeit.

A társas kapcsolatok azonban nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is erősíthetnek minket. Erősebb lehet az immunrendszerünk, ellenállóbb lehet a szervezetünk, és a betegségekből is hamarabb felépülhetünk, ha van egy támogató közegünk.

Számos kutatás igazolta már, hogy a társas érintkezés hiánya jobban rombolhatja az egészségünket, mint az elhízás, a magas vérnyomás vagy akár a dohányzás.

Forrás: Canva (studioroman)

Hány barátra van szükségünk?

Sonja Lyubomirszky pszichológus szerint a kiegyensúlyozott és elégedett élethez nincs szükség rengeteg barátra. A szakember szerint elég, ha van 3 olyan ember a környezetünkben, akiben megbízunk, akikkel tudunk osztozni az örömünkön és a bánatunkon is. Azaz nem a mennyiség számít, hanem az, hogy mi tudunk-e kapcsolódni ahhoz a pár emberhez, akiket közel érzünk magunkhoz.

Társas kapcsolatok hiányában a kisebb stresszhelyzetek is nagyobb kihívást jelenthetnek, de ha van terünk és lehetőségünk kifejezni, megosztani az érzéseinket, az erősíti a kötődést és könnyebbé teszi a megküzdést is.

Ha tudunk kapcsolódni másokhoz, akkor az erősítheti az önértékelésünket, empatikusabbak lehetünk, és könnyebben megbízhatunk másokban. Ezen felül könnyebben együttműködhetünk másokkal, ami elindít egy pozitív spirált, mivel a legtöbben hasonlóképpen fognak viszonyulni hozzánk. Az viszont, hogy ez a támogató közeg megmaradjon, folyamatos munkát igényel – mindenki részéről.

Galériánkban 5 sztárpárt mutatunk, akik barátokból lettek szerelmespárok!