JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Miért kellenek az embernek barátok? 5+1 módszer, amivel helyrehozhatod a régi hibákat

Borítókép: Miért kellenek az embernek barátok? 5+1 módszer, amivel helyrehozhatod a régi hibákat Forrás: Getty Images/AMSStudio
Miért fontos, hogy legyenek barátaink és hogyan állítsuk helyre azt a számunkra fontos barátságot, ami valamilyen oknál fogva megszakadt? Cikkünkben megtalálod a válaszokat!

Miért kellenek az embernek barátok?

Bár valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk vele, napjainkra már tudományosan is bizonyított tény, hogy mindenkinek szüksége van egy igaz barátra. Nem csak azért, mert az ember társas lény és kapcsolódni szeretne másokhoz, hanem mert önző módon boldogságra törekszik. A barátság pedig pont ebben segít. Sőt, az utóbbi két évtized orvosi irodalmának egyik eredménye szerint minél tartalmasabbak szociális kapcsolataink, azaz minél "igazabbak" a barátságaink, annál kevésbé valószínű, hogy betegségek áldozatai leszünk, emellett tovább is élünk.

Egyre több kutatás eredményei mutatják, hogy az egészséges és stabil emberi kapcsolatok – ezen belül is főként a barátságok – védenek a depresszió és a szorongás ellen, növelik az általános elégedettségünket – sőt, az élettartamunkat is -, ezen kívül mérhető egészségügyi előnyei is vannak: segítik a vérnyomásunkat és a testtömegünket egészséges tartományban tartani és bármennyire is meglepő, a túlélés esélyét, különösen szívroham vagy agyvérzés után, leginkább a társas mutatóink befolyásolják.

Akinek van egy igazi barátja, annak kevesebb a stressz az életében, hiszen van egy stabil érzelmi támasza, akire bármikor és szinte bármiben számíthat. Kutatások szerint a kevés és/vagy felületes kapcsolattal rendelkező embereknél kimutathatóan magasabb a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió, a függőségek és a demencia kialakulásának kockázata. A magány pedig sokkal rombolóbb hatással bír testi és mentális egészségünkre nézve, mint akárcsak a jelentős túlsúly és ha nincsenek barátaid, nem veszel részt közösségi tevékenységekben, az drámaian befolyásolja azt is, meddig élsz.

Forrás: Pixabay/Pexels
Kutatások szerint a jó baráti kapcsolatok számtalan betegség ellen is védenek.

Sokan úgy gondolják, az a jó, ha az embernek sok barátja van, a kutatások eredményei ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a minőség, vagyis az adott kapcsolat mélysége sokkal fontosabb. Azok, akiknek rengeteg haverja van, de egy igaz barátja sincs, általában boldogtalanabbak és kevésbé elégedettek az életükkel, mint azok, akiknek ugyan csak egy barátjuk van, de arra bármilyen körülmények között számíthatnak. A túl sok felszínes barát között az ember ugyanis nem érzi magát egy csapat részének, ráadásul a mennyiség könnyen a minőség rovására mehet: a sok barát esetében a kapcsolati szálak könnyen elvékonyodnak, mert az elaprózódás miatt nem fektet az ember elég energiát a minőségi kapcsolatok kiépítésébe és fenntartásába.

A barátságok elhalnak, ha nem látjuk eleget az érintett személyeket ahhoz, hogy a kapcsolatot a korábbi érzelmi intimitási szinten tartsuk meg. Különösen akkor, ha egyik fél sem tud elég energiát összegyűjteni, hogy bármit is tegyen ez ellen. Az ilyen kapcsolatok tendenciája, hogy elhalványulnak: bár mindig tervezzük a találkozást, de az végül sosem jön össze vagy csak nagyon ritkán, mert mindig közbejön valami, ami fontosabb számunkra.

Minden kapcsolat újraépíthető

Ha neked is van olyan kapcsolatod, ami egykor nagyon fontos volt számodra, aztán valamiért ellaposodott, majd megszakadt és mostanában egyre többször jut eszedbe, mennyire jó lenne újraéleszteni, van számodra egy jó hírünk: a pszichológusok szerint szinte minden kapcsolat újraépíthető, feltéve, ha mindkét fél őszintén akarja és tesz is érte, mert az bizony nem megy magától. Együtt kell dolgoznotok azon, hogy megtaláljátok a válaszokat a legfontosabb kérdésekre, többek között arra: mi vezetett idáig?

Forrás: Pixabay/nikolapeskova
Szinte mindegyik kapcsolat újraépíthető, feltéve, ha mindkét fél akarja és tesz is érte.

Beszéld meg vele!

Ahhoz, hogy újra felépíthessétek a barátságotokat, őszintének kell lennetek egymáshoz, akkor is, ha ezzel fájdalmas érzéseket, kellemetlen emlékeket, sérelmeket hoztok a felszínre. Idézzétek fel, pontosan mi vezetett az eltávolodáshoz és miért hagytátok, hogy a kapcsolat ellaposodjon! Nem könnyű feladat, de a folytatáshoz erre a megtisztító beszélgetésre mindenképpen szükség van!

Ne sajnáld az időd!

Abban, hogy a barátságotok újra elmélyülhessen, az együtt töltött, minőségi időnek hatalmas szerepe van. Egy kutatás szerint 50 órára van szükség ahhoz, hogy egy ismeretség laza barátsággá váljon és több, mint 200 órára, hogy igaz barátsággá alakuljon. És ha már kialakult a kötődés, akkor sem dőlhetsz hátra, folyamatosan jelen kell lenned a barátod életében ahhoz, hogy a kapcsolat ne váljon felszínessé. Egy vizsgálat szerint azok a barátságok maradnak velünk igazán sokáig, ahol nem telnek el hónapok nagy hallgatásban, hanem legalább 15 naponta hallunk egymásról valamilyen formában. Ha találkozni nincs is lehetőségetek, az eredmények azt mutatják, már azzal is sokat tehetsz, ha minél hamarabb viszonzod a barátod telefonhívását.

Találkozzatok személyesen!

Az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, ha igazi, hosszan tartó baráti kapcsolatra vágysz az az, hogy annyiszor találkozol a számodra fontos emberekkel, ahányszor csak teheted. A kutatási eredmények alapján a barátságot leginkább a személyes találkozás erősíti, azaz jó, ha az üzenetváltások és a telefonhívások mellett a közös programokra is időt szakítotok. Ez már csak azért is fontos, mert semmi sem erősíti úgy a kapcsolatokat, mint a közös élmények.

Pozitív megerősítések

Ha szeretnéd megerősíteni a barátságodat, alkalmazd a pozitív megerősítés módszerét! Ez nem csak azt jelenti, hogy kedves dolgokat mondasz a barátodnak, hanem azt is, hogy támogatod a céljai elérésében, felhívod a figyelmét az erősségeire, emellett pedig nem félsz kimutatni, mennyire szereted őt és milyen fontos számodra a barátságotok.

Légy mellette a nehéz időkben is!

Marisa G. Franco pszichológus szerint lényeges, hogy a barátok mindig ott legyenek egymás mellett és támogassák egymást a nehéz időszakokban. Ez a szokás ugyanis megszilárdítja, és még erősebbé teszi a köztük lévő viszonyt. Az emberek úgy tapasztalják meg igazán, hogy mennyire szereti őket valaki, ha látják, hogy az illető mindig felbukkan a vészterhes, nehezebb napokon, és sosem hagyja őket egyedül szükség idején.

Forrás: Pixabay/dimhou
A közös élmények, a személyes találkozások erősítik a barátságot.

+1: Vállald a sebezhetőséged, gyengeségeid!

Az igaz barátok nem félnek felfedni legmélyebb érzéseiket sem a másik előtt: bátran beszélnek a félelmeikről, hibáikról, bizonytalanságaikról és aggodalmaikról. Képesek sebezhetőnek mutatni magukat, és felszínre hozni gyengeségeiket. Marisa G. Franco szerint az élethosszig tartó barátságok erősségét az mutatja, hogy a felek mennyire hajlandóak felvállalni legőszintébb énjüket a másik előtt.

Forrás1; Forrás2

Kíváncsi vagy, mi az a 6 leggyakoribb ok, ami egy barátság végét jelentheti? Mutatjuk!