Így győzd le a kellemetlen fejszagot: akár étrended is okozhatja!

Borítókép: Így győzd le a kellemetlen fejszagot: akár étrended is okozhatja! Forrás: Bennie Lukas Bester/ Pexels
Sajnálatos módon hajunk számára rengeteg nem várt kellemetlenségeket tartogat a hűvösebb, őszi idő. Ugyanis a csapadékosabb, párásabb időjárás nehezebbé teszi a formázást, a gyakoribb igazgatás pedig a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő. A kellemetlen fejszag szerencsére pár alapszabály betartásával megelőzhető. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Fontos kiemelni, hogy az egészséges fejbőr általában szagtalan. Azonban időnként előfordulhat, hogy valami folytán kellemetlen szaga lesz a hajunknak. Ennek oka lehet a szennyezett városi levegő, esetleg a rossz hajápolási szokások, vagy a nem megfelelő termékek használata. Ősszel mindezek mellett a változó időjárás sem segít a haj egészségén, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolására.

Mi állhat a kellemetlen fejszag hátterében?

A kellemetlen fejszag hátterében számos tényező állhat. Példának okáért a nem megfelelően ápolt, esetleg túl sokat igazgatott haj könnyedén bezsírosodik, ilyenkor a faggyú, az elhalt hámsejtek és az izzadtság keveredése okozza ezt a kellemetlen szagot. Ezentúl a városi szmog, a konyhai szagok, vagy éppen az edzés utáni verejték is könnyedén beleivódhat a hajszálakba, ez pedig igencsak kellemetlen aromákat eredményezhet a fejbőrünkön. Ezentúl – bár erre sokan nem gondolnak – bizonyos ételek is előidézhetik az ilyesfajta szagokat, melyek nemcsak az testünk izzadtságán keresztül, hanem a fejbőrön át, kellemetlen szagot okozva is távozhatnak.

Forrás: Andrew Neel/ Pexels
A kellemetlen fejszagot sokszor akár ételek is okozhatják.

Ezentúl egyszerű higiéniai okok is állhatnak a háttérben. Ilyen lehet például az erős, szoros copfba fogott, zsíros haj. Továbbá szintén hozzájárulhat a kellemetlen fejszaghoz, ha az őszi-téli időszakban nem szárítjuk meg a hajunkat, és a fejbőrünk ennek köszönhetően megfázik. Ezentúl a hajmosás után nedvesen hagyott fejbőr könnyedén bepállhat, és kellemetlen szaggal járhat, hiszen ilyenkor könnyedén elszaporodhatnak nem kívánt baktériumok is a fejbőrön.

Továbbá az életünkben tartósan fennálló kóros stressz bizony sok esetben komoly hormonváltozásokkal is járhat. Amikor ugyanis stresszes vagy a mirigyeid jelentős mennyiségű olajtermelésre kényszerülnek, ez pedig nemcsak irritálni fogja a fejbőrt, de sokszor zavaró szaggal is jár.

Forrás: Karolina Grabowska/ Pexels
A rendszeres hajmosás elengedhetetlen.

Hogyan tudod elkerülni a kellemetlen fejszagot?

A legegyszerűbb módja a fejszag elkerülésének a megfelelő higiénia. Tehát amennyiben úgy érzed, hogy a hajad már nem olyan friss, esetleg zsíros, akkor iktass be egy hajmosást, és előzd meg a problémát. Ezentúl az őszi-téli időszakban elengedhetetlen, hogy mindig alaposan szárítsd meg a hajad, ugyanis ennek hiányában nemcsak a kellemetlen szag, de a borzasztóan idegesítő korpa is megjelenhet.

Ezentúl érdemes olyan ételeket mellőzni, mint a nagyon fűszeres, fokhagymás ételek, ugyanis ezek a fejbőrön át távozva szintén kellemetlen szagot produkálhatnak.

Az edzés vagy egyéb izzadást okozó tevékenység után érdemes lehet megmosni a hajat, ugyanis az izzadtságszag nagyon intenzíven érződhet a hajban.

Amennyiben pedig azt szeretnéd, hogy minden egyes nap illatozzon a hajkoronád, akkor érdemes lehet speciálisan erre célra kifejlesztett hajpermetet használnod. Ugyanis ezáltal könnyedén elkerülheted a kellemetlen fejszagot.

Íme 5 házi praktika, ami tényleg szépíti hajad!