JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ezért töredezik és zsírosodik gyorsan a hajad: a 7 leggyakoribb hiba hajmosáskor, amit sokan elkövetnek

Borítókép: Ezért töredezik és zsírosodik gyorsan a hajad: a 7 leggyakoribb hiba hajmosáskor, amit sokan elkövetnek Forrás: Getty Images/Deagreez
A hajmosás nem egy bonyolult hadművelet, gondolják sokan, hiszen mit lehetne rajta elrontani? Pedig hidd el, vannak hibák, amelyeket ha minden alkalommal elkövetsz, óriási károkat okozhatsz a hajadnak és a fejbőrödnek. Az eredmény? Korpásodás, irritált fejbőr, töredezett hajvégek, fakó és élettelen tincsek és állandó zsírosodás. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, hogy mindezt elkerüld és egészséges, fényes hajad legyen!

Ki ne vágyna egészségesen fénylő, dús hajzuhatagra? Hidd el, ez bizony nem csak adottság kérdése, nagyon sok múlik a megfelelő hajápoláson. És lehet, hogy meglepőnek tűnik, de azon is, hogyan mosol hajat. Összegyűjtöttünk 7 olyan alapvető hajmosási hibát, amit a legtöbben elkövetünk a hajunkkal szemben és emiatt az hamarabb zsírosodik vagy éppen töredezetté, szárazzá és fakóvá válik.

Nem a hajtípusodnak megfelelő rendszerességgel mosol hajat

Attól, mert a barátnőd a mindennapos hajmosásra esküszik, neked még nem biztos, hogy követned kell az ő szokását. Az emberek túlnyomó többségének ugyanis inkább árt, mint használ a túl gyakori hajmosás, mivel eltávolítja az egészséges olajokat a fejbőrből, ami ettől szárazzá és érzékennyé válik. De az is tévhit, hogy a zsíros haj ápolására is a mindennapos hajmosás lenne a megoldás! Épp ellenkezőleg: ha valakinek eleve zsírosodásra hajlamos a haja, minél gyakrabban nyúl a samponhoz, annál rosszabb lesz a helyzet, mivel a folyamatos szárító hatást (amit a mindennapos hajmosás vált ki) a fejbőr fokozott olajtermeléssel kompenzálja.

A másik véglet, ha valaki túl ritkán mos hajat, ebben az esetben ugyanis nemcsak sok kosz, por, de nagy mennyiségű faggyú is felhalmozódik a fejbőrén, ami tulajdonképpen nem hagyja levegőhöz jutni a tüszőket. Ezáltal akár hajhullást, emellett pedig még viszketést is okozhat. Ha pedig valaki elkezdi vakarászni a fejbőrét, olyan sérüléseket okozhat, melyekben könnyen megtelepedhetnek a gombák és a baktériumok.

Adódik a kérdés, hogy akkor milyen rendszerességgel egészséges hajat mosni, ám a válasz korántsem olyan egyszerű, mert függ a hajtípusodtól és az életmódodtól. Ha rendszeresen sportolsz, sokat tartózkodsz kint, a szabadban vagy izzadással járó tevékenységet végzel, esetleg a munkád miatt védősapkát kell hordanod, biztosan gyakrabban, mint az átlagnak, akinél bőven elég a 3-4 naponkénti hajmosás.

hajmosási hibák
Forrás: Getty Images/Rattanbun Thongbun
Gyakori hajmosási hiba a rossz samponozás.

Túl gyakran samponozol

Kétnaponta hajat mosol vagy akár minden nap? És mindig samponozol is? Ez a fejbőrödnek és a hajszálaidnak sem tesz jót! A sampon ugyanis nem csak a koszt és a port távolítja el, de az összes természetes olajat is a fejbőrödről és a hajszálaidról, melyeknek az lenne a funkciója, hogy védje azokat. Mit tegyél? Csak minden második hajmosáskor használj sampont, egyébként elegendő a szimpla, vizes öblítés is.

Nem jó helyre teszed a sampont

A hajtövekre és a hajvégekre is teszel sampont? Akkor ideje, hogy változtass ezen a szokáson! Bőven elég, ha csak a hajtövekre teszel – hiszen elsősorban a fejbőrödnek van szüksége a mosásra –, samponozás közben úgyis kerül belőle a hajvégekre is és az pont elegendő. A hajvégekre soha ne tegyél külön adagot, mert az extrém módon szárítja és ezáltal roncsolhatja a hajat.

Nem öblíted ki rendesen a sampont

A samponos mosás utáni öblítés eltávolítja a hajból a maradék koszt, ám ha ez nem elég alapos, akkor a samponnal együtt az is a fejbőrön maradhat, ami korai zsírosodást eredményez.

Rossz helyre teszed a hajbalzsamot, pakolást

Ha a hajkondicionálóból vagy a pakolásból a hajtőre és a fejbőrre is teszel – netán még be is masszírozod –, azzal csak azt fogod elérni, hogy a hajad zsíros lesz. Extra hidratálásra legfőképpen a hajvégeknek van szükségük, ám ha úgy érzed, hogy a fejbőröd is hidratálásra, ápoló hatóanyagokra szorul, a patikákban és a drogériákban találsz olyan termékeket – például ampulla-kúrát –, amelyeket kifejezetten a fejbőr táplálására, ápolására fejlesztettek ki.

Hajpakolás; hajszárítási hibák
Forrás: Getty Images/puhhha

Nedvesen fésülöd, dörzsölve szárítod

A haj akkor a legsérülékenyebb, amikor nedves, ezért ha ilyenkor fésüljük ki a gubancokat belőle, sokkal több hajszálunkat veszíthetjük el, mintha szárazon mennénk át egy kefével a hajunkon. A másik hiba, amit gyakran elkövetünk, hogy még nedvesen elkezdjük durva frottírtörölközővel dörzsölni, ami sajnos károsíthatja a hajszálakat, ezért érdemes helyette valamilyen gyengédebb pamut vagy mikroszálas törölközőt választani. Erős csavargatás és dörzsölgetés helyett pedig finoman rázogasd ki a vizet a tincseidből, majd nyomogasd át a puha törölközővel!

Forró levegővel szárítod

Ha a hajszárítót a legforróbb hőmérsékletre – és a legnagyobb fokozatra – állítod, a forró levegő megégetheti a hajszálaidat. Ha azt szeretnéd, hogy a hajkoronád egészségesen fényes és hidratált maradjon, válassz alacsonyabb hőfokot és nagyjából 20 centiméteres távolságból fújd a levegőt a tincseidre!

Forrás

Tudni szeretnéd, mit kellene messziről elkerülnöd, hogy a hajad gyönyörű és egészséges legyen? Akkor kattints a galériára!