Életedben nem sportoltál, és most végre belevágnál? Válaszd a sétát!

séta, nő, Forrás: Unsplash/Tim Mossholder
A gyaloglás remek edzésmódszer teljesen kezdők, jelentős súlyfelesleggel küzdők számára, de egy rehabilitáció során is nagyon hasznos, és persze kiegészítésként a többi mozgás mellett. De nem mindegy, hogyan vágsz bele!

Sosem voltál igazán nagy sportember, de úgy érzed, eljött az idő, és végre csinánál valamit, ami nem túlságosan megerőltető, mégis hatékony, szépen-lassan segít, hogy lemenjenek a felkúszott pluszkilók, és rendben tartja a testedet? A gyaloglás nagyszerű választás - mert igen, ezt is lehet edzés-szinten végezni. A séta nem csak annyi, hogy leugrasz kifliért a közértbe - lehet pontosan annyira megtervezett, mint bármely más edzésforma.

Ha megfelelő helyen, a megfelelő pulzustartományban végzed, nagyon hatékony teljesen kezdők számára, és nem terheli feleslegesen az ízületeket, ha mondjuk jelentős súlyfelesleggel küzdesz. Ilyenkor ugyanis tényleg az alapoknál kell kezdeni a sportolást.

Sipos Fanni futóedzőt kérdeztük arról, melyek legyenek az első lépések, ha végre bekerül a naptárunkba a SÉTA, és melyek azok a dolgok, amikre érdemes figyelni a maximális hatékonyság érdekében.

séta, mozgás,
Forrás: Unsplash/Sebastian Goldberg

Kiknek javaslod különösen, hogy sétával kezdjenek elkezdeni sportolni?

Futás közben a testsúlyunk nyolcszorosát helyezzük egyik lábunkról a másikra: ez háromszor annyi, mint séta közben. Így akik komoly súlyfelesleggel küzdenek, azoknak a séta bőven elég terhelést fog nyújtani. Konkrét súlyt nem szeretnék írni, hiszen nem mindegy, hogy valaki 210 vagy 150 cm magas és 80 kg. Ahogy az sem mindegy, hogy a súlyának hány százaléka zsír. Egy átlagos testalkatú ember, aki nem testépítő vagy nem fokozott izomzata miatt nehezebb, mint az átlag, azoknál nagyon jól használható a BMI táblázat. Akik a táblázat szerint az elhízott kategóriába esnek, semmiképp sem javaslom, hogy futással kezdjen, mert az ízületei fogják kárát látni elég hamar.

Milyen legfőbb előnyei vannak ennek a mozgásnak?

Egy magasabb intenzitású sporttal szemben a gyaloglás sokkal kisebb stresszt ró a szervezetünkre. A keringésünket is kevésbé terheli meg, hiszen a pulzusunkat nem tudjuk sétával olyan magasra feltornászni, mint például futás közben (ez az egészséges és nem kórosan elhízott személyekre vonatkozik, hiszen ők sétával is el tudják érni a maxhoz közeli pulzusukat). Sokkal kisebb erőhatások érik a csontokat, ízületeket, inakat, így az esetleges sérülések kockázata is alacsonyabb. A gyaloglással a sportolásnak abszolút az egészségre gyakorolt pozitív hatásait élvezhetjük. Rendezheti a vérnyomást, ha fittebbek vagyunk kisebb az esélyünk a kardiovszkuláris megbetegedésekre, könnyebben kerülhetjük el a ma egyre sűrűbben megjelenő anyagcsere betegségeket is.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!