Egyszer császár, mindig császár?

Borítókép: Egyszer császár, mindig császár? Forrás: pexels
Ha a rövid válasz érdekel, akkor egyértelműen nem a válasz. Ha a hosszabb magyarázat érdekel, akkor viszont érdemes elolvasnod ezt a cikket.

Magyarország élen jár a császárok számában. Bár a szülés egy természetes folyamat, mely csak ritka esetekben kíván orvosi beavatkozást, sajnos itthon az elmúlt évtizedekben teljesen más irányt, protokollt és vezérelveket vett az orvoslás ezen ága. Bár a legtöbb területen evidence-based orvoslást folytatnak (ami azt jelenti, hogy a legfrissebb kutatásokra, adatokra és számszerű tényekre, metódusokra alapozva hoznak meg orvosi döntéseket), addig a szülészeteken a berögzült, több esetben hibás nézeteket követik.

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nők jogai a szülészetben, és az internet terjedésével a sokszor traumatikus bánásmódok, rákényszerített beavatkozások is napvilágot látnak. Ezért is hiánypótló a VBAC-titok című könyv megjelenése, ami a csaszarvonal.hu gondozásában jelent meg, mert olyan adat- és információmennyiséget ad át, amely egyedülálló a maga témájában.

VBAC: Vaginal birth after Ceasarean azaz hüvelyi szülés, hasiszülést követően

A könyv a tényszerű nézetek és legfrissebb kutatások mellett olyan tényezőket is kihangsúlyoz, ami talán a kismamáknak még fontosabb, a lelki tennivalókat hüvelyi szülés előtt. Sokan gondolnánk, hogy a női test szülésre lett teremtve és ez így is igaz, de a női lélek nem lett kontrollvesztésre, megaláztatásra és egyéb traumákra teremtve ( ahogy a férfiaké vagy bármely más emberé sem), és így muszáj kihangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos a sikeres hüvelyi szülés előtt rendbe tenni lelkünket, megtenni a megfelelő lépéseket testünk és lelkünk egyensúlyához, hogy amikor a szüléshez érünk, átadhassuk magunkat annak a földöntúli erőnek, amit minden szülő ember megkap ajándékba.

A VBAC- titok című könyvet itt tudjátok megrendelni.

Én személyesen is érintett vagyok a témában, hiszen kettő előzetes császármetszés miatt a legtöbb hazai orvos automatikusan a pozitív tesztem után megmondta volna, hogy 9 hónappal később melyik napon fogják kivenni belőlem a kisbabámat, de szerencsére a császárvonal támogató csoportjának és a könyvnek mára már egy olyan orvosnál vagyok terhesgondozásban, aki úgy gondolja, hogy minden szülés egy új lehetőség.

Amennyiben érintett vagy a témában és szeretnéd elkerülni a felesleges császármetszést, úgy nézegesd meg könyvajánlónkat!