15+1 dolog, amit jó lett volna tudni császármetszés előtt

Borítókép: 15+1 dolog, amit jó lett volna tudni császármetszés előtt Forrás: Getty Images
Először is szeretném leszögezni, hogy az alábbi írásomat nem elrettentésnek szánom, viszont szeretném, ha minél többen tudnák, hogy mivel járHAT egy császármetszés. Az orvosod jó eséllyel nem mondja el ilyen részletességgel.

Az „én is túléltem, a lényeg hogy egészséges a baba” illetve a „nem tudom, minek kell ezt így felfújni, más kis kibírta” kommentek szintén nem fognak közelebb vinni a valósághoz. Ha valaki ilyen 15+1 dolog, amit jó lett volna tudni császármetszés előttszépen részletesen elmesélte volna, hogy mire számíthatok, talán nem érzem úgy magam, mint akin átment egy úthenger – és nem csak testi, hanem lelki értelemben is.

A második szülésemnek már felkészülve vágtam neki, de nagyon-nagyon jó lett volna, ha az első császármetszésem előtt beszélt volna nekem valaki arról, hogy mégis mire számíthatok. A műtét előtt, közben és utána. Teljesen felkészülni ugyan nem lehet (főleg az elsőre), de fontos tudatában lenni annak, hogy ami velünk történik az normális – vagy éppen nagyon nem az.

1. Kötelező infúzió, esetleg beöntés

A műtét előtt általában beszúrják a kanült (vagy branült, nem tudom melyiket), és lecsöpög egy antibiotikumos infúzió. Van, ahol beöntést is kap a kismama – szerencsére ezt én megúsztam –, és előfordulhat, hogy a lábakat is befáslizzák, ez utóbbi kifejezetten jól is tud esni.

2. Nem biztos, hogy csak az orvosok, ápolók lesznek ott

Készülj fel, hogy talán gyakorlóbabának fognak használni az orvostanhallgatók.

Rajtad gyakorolják a branül/kanül-szúrást, a gerincbe adott érzéstelenítőt, és az is elképzelhető, hogy a széttárt lábad köré gyűlik egy kisebb tömeg.

Természetesen ezt aláírtad a műtét előtti vaskos kis paksaméta alján. Késő bánat. Viszont nekik is meg kell tanulniuk, hogyan történik egy szülés, vagy egy császármetszés, így kicsit még büszke is lehetsz magadra, amiért hozzájárulsz a fejlődésükhöz, tanulásukhoz. (Na nem mintha alapból nem lehetnél büszke magadra! J)

3. A gerincbe adott érzéstelenítőnek is van egy érzéstelenítője

Emlékszem, amikor először szúrták a gerincembe a tűt, és már jól nyomta le a fejem a műtős fiú, izgultam, hogy meg se moccanjak. Pedig először csak a spinális érzéstelenítő érzéstelenítőjét kaptam meg. Ezután szúrták be a gerincembe a „rendes” érzéstelenítőt, ami nem is fájt egyáltalán (kivéve az első műtétnél, mert akkor az orvostanhallgatók kb. négyszer szúrtak gerincbe).

4. Lekötözhetik a kezed és a lábad

Én itt kezdtem el nagyon pánikolni és rettegni. Az értelmét azóta sem tudom, hogy miért kellett a jobb lábamat leszíjazni, ahogyan azt sem, hogy a jobb karommal miért kellett ugyanezt megtenni. Be volt kötve az infúzió, a vérnyomásmérő, és annyi kábel lógott körülöttem, hogy ha akartam sem tudtam volna megmoccanni. No meg a félelemtől is teljesen kába voltam.

5. Kaphatsz pánikrohamot

Olyan félelem foghat el, amihez hasonlót még nem éreztél. Persze az is lehet, hogy meg se kottyan érzelmileg az egész, de ha mégis úgy érzed, hogy itt fogsz meghalni a műtőasztalon, tudd, hogy sok más anyuka is érezte már ugyanezt. Hátha ez erőt ad. Tényleg nagyon ijesztő tud lenni, amikor az embert ébren felvágják.

A lista még messze nem ért véget, a folytatást ide kattintva olvashatod!

Ha szeretnél igazán alaposan felkészülni a szülésre, a császármetszésre, a következő 5 könyv a segítségedre lehet!