Miért eszik meg egyesek a banánt szőröstül bőröstül?

banán,táplálkozás,rost,egszség Forrás: GettyImages
Első blikkre furcsának tűnhet az ötlet, hiszen a banánt még a majmok is megpucolják, mielőtt befalják, de egyesek szerint mégsem annyira ördögtől való a gondolat.

Ugyanis nem csak maga a banán, de a héja is igen egészséges, sőt: több rost van benne, közel 20%-kal több B6-vitamin és C-vitamin, mint magában a gyümölcshúsban, plusz rengeteg káliumot, magnéziumot tartalmaz, kalóriát azonban egyáltalán nem. Az ananászt juttathatja eszünkbe, aminek az emésztése több energiát igényel, mint amennyit a fogyasztásával nyerünk, vagyis karcsúsít.

A szakértők mégis óva intenek attól, hogy mostantól egészben fogyasszuk a mindennapi banánadagunkat, legalábbis ha sztenderd bolti banánról van szó, pláne nyers állapotban. Az okot biztosan sejted - nemzetközi áruszállítás és tömegtermelés.

Indiában és a Karib-tenger térségében ugyan a banánhéj, sőt még a levél is a helyi konyha szerves részét képezi, de hát miért is ne ennék, ha állítólag jót tesz a bélműködésnek, csökkenti a koleszterint, védi a vesét, és véd az esetlegesen fellépő szívproblémák ellen? Ráadásul erősíti az immunrendszert és jót tesz az agynak. Na és persze ezzel is csökkenthető az élelmiszerpazarlás. Igazi win-win szituáció az emberiségnek és a földnek is!

Azonban a nagy különbség az ottani és az itthon kapható banánok között, hogy azokat nem utaztatják napokig, több száz kilométeren át, így nagy eséllyel nem is kezelik ilyen-olyan káros növényvédő- és érlelő szerekkel.

De akkor mégis mit tehetünk, hogy legalább egy kis részét hasznosítsuk ennek a rengeteg banánhéjnak, amit mi is évente termelünk, ahelyett, hogy kárba veszne?

Például vásárolhatsz bio banánt, ami persze jóval drágább, mint hagyományos testvére, de ez is egy opció, jó alaposan meg is moshatod a héját, ami félmegoldás, de alkalmazható, és akár hőkezelheted is – igaz, ettől veszít majd valamennyit a tápanyagaiból. Ha tennél vele egy próbát, itt találsz hozzá egy szuper smoothie receptet.

Én azonban mégis inkább arra biztatnálak, hogy hasznosítsd újra, de ne azzal, hogy megeszed, arra vannak más, egészségesebb étel alternatívák is, például isteni, hazai krumplik héjastul chips-ként, amihez itt egy szuperegyszerű recept.

A banánhéjjal pedig fehérítsd a belsejével a fogaidat, karcmentesítsd vele a bőrcipődet vagy portalanítsd és fényesítsd vele a szobanövények leveleit. És ez még nem minden! További ötletekért kattints a linkre!

3 recept görögdinnyehéjra