A cukor veszélyes, elmondjuk, miért vegyél vissza belőle

cukor,egészség Forrás: Getty Images
Nem csak arról van szó, hogy hosszú távon káros következményei lehetnek a túl sok édességnek, rövid távon a betegségek leküzdésével szemben is rontja az esélyeidet.

Pár hónapja elkezdtem odafigyelni arra, hogy rendszeresebben és egészségesebben étkezzek, aztán beütött a koronavírus-járvány és hirtelen azon kaptam magam, hogy a napi két kávé megint alap lett és az előbb úgy nyugtáztam a sós-karamellás Magnumot ebédként, mintha ez tényleg oké lenne.

Persze ideig-óráig meg tudom győzni magam arról, hogy a felnőtt lét pozitív velejárója, hogy hozhatok ilyen döntéseket a főétkezéseimről ahelyett, hogy végigszenvedném magam egy tányér kelbimbón. Vagy hogy az ilyen érzelmileg megterhelő, ingerszegény napokon az a kötelességem, hogy ne vonjak meg semmit magamtól, ami akár csak egy kicsi vigaszt is nyújthat.

Az igazság azonban az, hogy az instant endorfin nem tart ki sokáig, pláne nem addig, hogy úgy igazán megérje - elnézve, hogy mekkora pofont ad az immunrendszernek. A cukorbevitel bizonyos mennyiség felett ugyanis órákra haza tudja vágni a szervezeted védekezőképességét, ami nem segít abban, hogy megőrizd az egészséged egy világjárvány idején.

Mint tudjuk, a legjobb módja a koronavírus megelőzésének, ha alaposan és folyamatosan fertőtlenítjük a legtöbbet használt tárgyainkat, ügyelünk a rendszeres kézmosásra és gyakoroljuk a szociális távolságtartást. Ezek mellett azonban kiemelten fontos, hogy támogassuk az immunrendszerünket.

A túl sok cukor pedig épp ebben gátol, hiszen a fehérvérsejtek működését hátráltatja, amik megküzdenek a szervezetbe kerülő baktériumokkal. Míg a természetes forrásból származó cukrok sokszor segítenek felpörgeti a testet, a finomított verzió akár már 30 perccel fogyasztás után képes lelassítani az immunrendszer működését akár 5 órára.

Na de mit jelent a „sok”?

Kutatások szerint 75-100 g cukor már komolyan meg tudja akasztani az immunrendszer működését. Ez a szám elsőre nagyon magasnak tűnhet, de hamarabb összejön mint gondolnád, akár két pohár kólával, egy érzékeny pillanatban pillanatok alatt elfogyasztott tábla csokival is lefedhetjük, hogy az alkoholról ne is beszéljünk.

Be vagyok zárva a lakásba és még a cukorról is mondjak le?

Szerencsére nem arról van szó, hogy teljesen meg kell vonnod magadtól az édes falatokat, csak próbáld kordában tartani a fogyasztásod. (A WHO ajánlása szerint napi 25 gramm elegengő egy felnőtt szervezetnek.) A boltban kapható finomított cukrot tartalmazó termékek helyett próbálj egészségesebb alternatívát választani és figyelj arra, hogy friss gyümölcsök és zöldségek formájában beviszed a szükséges tápanyagokat.

Nem utolsó sorban pedig, ha mégis becsúszott egy olyan nap, amikor egy mozdulattal ürítetted ki a kamra édességeket őrző polcát, legalább arra vigyázz, hogy hagysz magadnak pár órát, mielőtt boltba vagy egyéb emberekkel teli helyre mész, hogy az immunrendszered újra magához térhessen.