Mi a különbség a karantén és a szociális távolságtartás között?

szociális távolságtartás,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legtöbben nem karanténban vagyunk, hanem a szociális távolságtartást gyakoroljuk. Ezt csak azért mondom, mert túl gyakran használjuk a karantén szót arra a helyzetben, amiben vagyunk. Nézzük, mi a különbség:

Karantén

Más néven vesztegzár. A karanténban levő embert tesztelték koronavírusra, de még vár az eredményre vagy pozitív lett a tesztje. A karanténban levő ember nem hagyhatja el az otthonát (vagy ahol karanténban van).

Önkéntes karantén

Azokra használjuk ezt a kifejezést, akik fertőzött emberek társaságába kerül(het)tek, ezért úgy döntöttek, hogy bezárkóznak 14 napra. Aki karanténban van, a boltba sem megy ki, hanem online rendel élelmiszert és más szükséges kellékeket vagy barátok, családtagok vásárolnak be számára.

Ide tartoznak a 65 év fölötti vagy más okból veszélyeztetett emberek, akiknek a szobafogsága sajnos határozatlan ideig tart.

Izoláció

Amikor a páciens betegsége agresszíven fertőz. Ilyenkor sokkal szigorúbb óvintézkedést kell tenni, mint az önkéntes karantén esetén. A kórházi izolációban a dolgozók védőruhát viselnek, a betegnek maszkot kell viselnie, ha elhagyja a szobáját (például mert épp kórházba megy).

Szociális távolságtartás

Amikor a lehető legkisebbre csökkentjük a más emberekkel való érintkezést, akikkel nem élünk egy háztartásban.

  • Ha találkozunk valakivel utcán, boltban, akkor 2 méter távolságot tartunk tőle.
  • Elkerüljük a tömegeket (a tömegközlekedést is).
  • Nem fogunk senkivel kezet.
  • Ha bármilyen tünetünk van, otthon maradunk (ez azért is fontos, mert egy enyhe nátha esetén is gyengébb az immunrendszer, tehát más betegségeket is könnyebben lehet ilyenkor elkapni).
  • Az állam is a szociális távolságtartást segíti elő, amikor bezárja az iskolákat, múzeumokat, színházakat és más közintézményeket.
  • Ha vállalkozásod van, akkor a szociális távolságtartást gyakorlod, amikor megkéred az alkalmazottjaidat, hogy otthonról dolgozzanak.
  • Több országban megtiltották, hogy 5-nél vagy 10-nél több ember tartózkodjon egy helyen, és ez azt a hamis képzetet alakítja ki némely fejekben, miszerint 5-nél/10-nél kevesebb létszámú gyülekezés oké. Nem oké.

Leginkább maradj otthon. Ne hívj meg „megbízható barátokat” vacsorára. Lehet, hogy ők megbízhatók, de a vírus nem az és pont ilyenkor fertőz.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Az élelmiszeren túl: 7 dolog, amire a házi karanténban szükséged lesz

forrás: nytimes.com, npr.org, insider.com

Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem