Mik a szabadlevegőn altatás előnyei?

Borítókép: Mik a szabadlevegőn altatás előnyei? Forrás: pexels
Emlékszem, bölcsis koromban minden áldott nap kint aludtunk az udvaron. Anyukám elmondása alapján 0 fokig mindig kint altattak bennünket, úgy bebugyolálva ruhákba és takarókba, hogy garantáltan nem fáztunk meg. A szüleim inkább többet utaztak velem nap mint nap az intézménybe, de nagyon fontosnak tartották, hogy kint aludjunk. Így én is így nevelem a gyerekeimet és nagyon sokszor alszanak kint az erkélyen vagy megyek velük sétálni direkt alvás időben. Kisebbik fiam még kruppos is, szóval a téli sétálás közben altatások szinte rutin programok a családunkban.

Egyeseknek ez annyira barbár szokásnak látszódhat, mint a “hagyd sírni, erősödik a tüdeje” nézet, de higgyétek el, hogy a gyerekekre és az immunrendszerükre kifejezetten jó hatással van az, ha oxigéndús és hideg levegőn altatjátok őket.

Az északi országokban, Svédországban, Finnországban és Norvégiában, óriási kultúrája van a szabad levegőn altatásnak és a babákat már 2 hetes koruktól viszik a szabad levegőre és altatják őket babakocsiban vagy különböző hordozóeszközökben. A receptjük szerint legalább 3 órát kell a babáknak levegőn tartózkodniuk és ők egészen mínusz 20 fokig tartják is ezt a kimondatlan szabályt. Magyarországon nyilván ritka az ennyire rideg időjárás, de ebből is láthatjuk, hogy nem kell a lakásba szorulni csak azért mert, beköszöntött a hűvösebb idő.

A kutatások és a tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy nem csak mélyebben, de hosszabb ideig is alszanak a gyerekek a jó levegőn. Ezt magam is tapasztaltam, ugyanis a gyerekeim délutáni alvása mindig sokkal kiadósabb már akkor is, ha az ablakot nyitom rájuk alvás közben. A szabad levegőn altatás másik pozitív hatása, hogy a gyerekek megtanulnak zajban is aludni. Nagy valószínűséggel a kinti környezettel zajok is járnak, így a rendszeresen kint altatott gyerekek megtanulják, hogy nem kell néma csönd ahhoz, hogy jót aludjanak. Természetesen nem mindegy a levegő minősége sem a lakókörnyezetünkben, szóval ha valaki belvárosban lakik, akkor érdemes egy kiadós kirándulással egybekötni az altatást, akár a Normafára.

Nagyon fontos azonban, hogy megfelelő öltözéket, hordozós kabátot vagy bundazsákot szerezzünk be a gyerekeknek, hiszen a cél nem a gyerekek megbetegítése hanem a megerősítésük.

Ha fontosnak tartod, hogy sétáitok során is csinos legyél, de nem szeretnél sok időt tölteni a ruhák válogatásával, akkor nézegesd meg galériánkat!