„A szükség nagyúr” - gondolta 4 apuka, majd létrehozták saját termékeiket

Borítókép:  „A szükség nagyúr” - gondolta 4 apuka, majd létrehozták saját termékeiket Forrás: Pexels
Legyen természetes, praktikus, szép, lehetőleg magyar vállalkozást támogassunk a megvásárlásával. Annyi mindent gondolunk át már egy-egy játék vagy ajándék megvásárlása előtt, hogy egy teljesen új univerzum tud megnyílni előttünk, ha tudatosan - és lehetőleg támogatóan - szeretnénk játékokat vásárolni. Szeretnénk mi is támogatni a magyar kisvállalkozásokat, ezért késztíttünk egy gyűjtést, melyben olyan magyar márkákatmutatunk be, melyeket édesapáknak (is) köszönhetünk.

A szükség nagyúr, szokták mondani. Pláne ha az embernek gyereke születik, és szeretne neki mindent megadni, ami a saját értékrendje és rendszere alapján helyesnek tűnik. Azok az apukák, akik gyerekjáték gyártásra adták a fejüket hasonló dilemmán és problémamegoldáson mehettek keresztül. Kerestek kutattak a magyar piacon, de nem találtak olyan terméket, ami megfelelne a saját elvárásaiknak. Ezért megalkották saját márkájukat, játékaikat vagy használatitárgyaikat, amik azóta számos család életét könnyíti meg, és teszi még színesebbé és varázslatosabbá a gyerekek számára a minden napokat.

Bár számos esetben egy-egy márka nem jöhetett volna létra feleség és természetesen a gyerekek nélkül, az vitathatatlan, hogy egy csipetnyi apai leleményességre is szükség volt ahhoz, hogy maga a termék (vagy termékek) elnyerjék a végleges verziójukat.

Hintázni mindenki szeret… avagy az ADAMO története

“Németh Ádám vagyok az ADAMO hinta „megálmodója”. Nem tartom magam feltalálónak és ezt a jelzőt sem igazán szeretem, hiszen én csak készítettem egy hintát a kisfiamnak… Fiam is Ádám, róla neveztem el a terméket. Motivált voltam, hiszen Ádi has fájós, sírós baba volt. Mindenképp segíteni szerettem volna, szerettem volna megóvni őt mindentől. A védőnő ajánlására naponta plédben ringattuk, és ez szemmel láthatólag jó hatással volt rá. Ez volt a kiindulási pont… Az első prototípus elkészítése előtt sokat kutattam és tanultam a korafejlesztésről, hogy hogyan és miért működik Ádinál a “plédezős” módszer.

Hasonló hintát már az 1800-as évek elején is használtak, és később is készítettek édesapák saját kezűleg gyermeküknek e remek élmény megéléséhez, illetve szegényebb családok a bölcső helyettesítésérehasználták. Ezen hinták továbbfejlesztett változata, korszerűsítése lett a MI hintánk. Nagyon szeretem a régi jól bevált dolgokat, a modernebb technikák felhasználásával újragondolni.

Bevallom fogalmam sem volt az elején mit „alkottam", és szándékomban sem volt a sorozatgyártás, hiszen egy teljes más szakterületen tevékenykedtem. De miután páran némi véletlen folytán találkoztak a prototípussal otthonunkban, és ismeretségemen belül híre ment a bölcsőnknek, rendre azzal kerestek fel, hogy sikerült az ADAMO-val egy igazán hasznos és szórakoztató játékot terveznem, ezért tegyek valamit, hogy minél több családhoz eljuthasson ez a bölcsőhinta. Ezek után, már más szemmel néztük, teszteltük gyermekünkkel a hintát. Először ismerősök, barátok gyermekeinek készítettünk pár darabot, illetve azoknak, akiket barátaink hozzánk irányítottak.”

Varázspalló - A képzelet a mozgatórugója

“Gyerekeimnek akartam műanyag mentes szórakoztató fejlesztőeszközt készíteni, így kanyarodtam az informatikától a faipar felé. Sok kísérletezés után a kezeim közt született meg a varázspalló végleges formája, fókuszban tartva a zero waste szemléletet. Mai napig személyesen koordinálom a termelést és aktívan részt veszek az új termékek kidolgozásában.” - Barbély Balázs

Amikor megérkezett hozzánk az első kisfiunk, Milos, fenekestül felfordult velünk a világ. Úgy éreztük, a nagyvárost hátrahagyva szeretnénk természetközelibb életet élni. Mire megszületett a kisebbik fiunk, Ábel, addigra kiköltöztünk a Szentendrei-szigetre. Amikor óvodát kerestünk Milosnak, véletlenül egy waldorf oviba sétáltunk be, és azt éreztük, hogy ez a helyszín nagyon jó folytatása lesz neki annak, ahogyan mi éljük a mindennapjainkat. Itt láttuk először azokat a fa deszkákat és pallókat, amiket a Waldorf pedagógia régóta használ. Észrevettük, hogy a gyerekek ezekből a natúr eszközökből a fantáziájuk segítségével csodálatos dolgokat alkotnak. Ez volt az inspiráció! Elkezdtünk rajzolgatni, mert szerettük volna a gyerekeinknek megalkotni egy új játékot. Milos apró lábacskáihoz és magasságához terveztük meg a palló méretét és ívét. Az első változat a házfelújításból megmaradt faanyagokból készült 2011-ben. Amikor megszületett az első palló, a gyerekeink azonnal birtokba vették! Bevittük az oviba is, ahol az óvónénik óriási lelkesedéssel fogadták, így készítettünk nekik is egyet. Ezután, mint a népmese, szájhagyomány útján terjedt a palló híre. Egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy a garázsunkban már van egy kis sarok, ahol hétvégente palló készül. Majd a garázst is kinőttük, a kis családi vállalkozásunk pedig kibővült.

Nosiboo

A Nosiboo ötlete két fiatal mérnök apuka nevéhez fűződik, akik gyermekeik megszületését követően szembesültek az átvirrasztott éjszakák nehézségeivel.

Két év kutatást, fejlesztést és tesztelést követően a két tehetséges apuka megalkotta a Nosiboo Pro végső dizájnját, így létrejött ez a forradalmi orrszívó, amely mind a gyermekek, mind a szülők igényeit teljeskörűen kielégíti.

“Gondoskodunk a gyermekek egészségéről és ezzel a család pihenéséről. Készülékeink fejlesztésénél a minőség és a design kiemelkedő hangsúlyt kap. A leginnovatívabb megoldások kidolgozására törekszünk. Szeretnénk, ha minden családi pillanat boldog lenne!"

A termékről a Mesélj, Anyukám! podcastban műsorvezetőink bővebben is beszélgettek nemrégiben.

Ha tovább inspirálódnál a gyerekjátékok terén, akkor nézegesd meg galériánkat!