Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek!

Borítókép: Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek! Forrás: Getty Images
Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Már újszülött kortól észrevehető, hogy a ringatást szinte kivétel nélkül minden baba nagyon szereti. A hintázás pont ennek a ritmusos mozgásnak köszönhetően oldja a belső feszültséget és fejleszti az egyensúlyérzéket, s az egész idegrendszerre pozitív hatással van. Erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, segíti a gyermek koordinációs képességének fejlődését, sőt még a gondolkodását is pozitívan befolyásolja.

A gyermekek egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de tulajdonképpen ezeket a képességeiket fejlesztik.

Az idegrendszeri érés egyik alapja az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszer megfelelő fejlődése, ami az ingerekre adott válaszreakciók során alakul ki. Tehát megfelelő mennyiségű és minőségű mozgatás, majd később önálló mozgás is szükséges hozzá.

A ritmusos mozgatás jótékony, kiegyensúlyozó hatása éri a babát akkor is, ha hordozókendőben magunkra kötjük, vagy ha bölcsőben pihentetjük. Amikor pedig a kicsi már stabilan tud ülni, egy, a legtöbb irányba elforgó hinta adja a legtöbb ingert, s vele együtt a fejlődési lehetőséget. A csepphinta is nagyon jó választás a már stabilan ülni tudók számára.

Azok a gyerekek, akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, könnyebben tanulhatnak meg írni és olvasni.

Jobban tartják a sor irányát és kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése. S mivel a hintázás az agykérget is stimulálja – ahol az agy koncentrációért felelős része található – a figyelemzavarban szenvedő kicsiknél különösen jó eredményt lehet vele elérni.