A nem-ajándékozás művészete

Borítókép: A nem-ajándékozás művészete Forrás: pexels
Mindenhonnan azt hallani, hogy a karácsonyozás nem az ajándékokról szól, mégis a legtöbb évben sikerül többet költenünk az azt megelőzőnél, őrülten rendelni a webshopokból vagy fel-alá rohangálni a plázákban. Több ismerősöm ezt a problémát azonban nagyon jól megoldotta nagy családi szinten is. Ebből állítottam most össze egy listát.

A pénzcentrum.hu oldalon olvasható adatok szerint bár 2019-ről 2020-ra csökkent a megajándékozni kívánt emberek listája, az azt követő évre, tehát 2021-re ez visszanőtt, sőt az egy főre jutó ajándék ára már meghaladta a 9000 forintot. Átlagosan 8 embernek ajándékozunk, szóval gyorsan ki lehet számolni, hogy ez egy család kasszájából nagyon sok pénzt jelent, pláne ha még hozzátesszük azt is, hogy ezek tavalyi adatok, az idei évben megjelenő, régen látott inflációval is számolni kell.

Éva Advent 2022

Éva Advent 2022

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

November 28. és december 4. közöttiötti megrendelés esetén a magazint december 9-én kapod kézhez.

További szállítási dátumaink:

  •  megrendelés: 2022.12.05-2022.12.11.-ig, szállítás: december 16.

 

875 Ft

1095 Ft

A problémák kiküszöbölésére egyik jó ismerősöm családja azt találta ki, hogy minden ősszel összegyűlik a család, és húznak egy témát, ami lehet egy szín, egy film, egy versrészlet, vagy bármi, és annak a témának a keretein belül kell ajándékozni egy meghatározott összegben. Így mindenkinek egy behatárolt tematikában kell ajándékozni, és a programnak nem mellesleg összekovácsoló ereje van.

A másik - szerintem nagyon kedves - szokás, amit egy másik ismerősömék alakítottak ki: bár találkozik a nagy család karácsonykor és ünnepelnek is, senki sem visz ajándékot. Helyette mindenki neve bekerül egy kalapba és mindenki húz valakit, és őt kell a két ünnep között vendégül látni egy vacsorára. Természetesen étellel készülni se olcsó mulatság, de így legalább jó beszélgetés és meghitt hangulat alakul ki az asztal körül. Végül is erről kellene szólnia az Ünnepeknek.

A mi családunkban már régóta csak a gyerekek kapnak ajándékot, de a nagyszülőknek én mindig gyerek leszek, hiába vagyok már 34 éves, és van lassan három gyerekem. Így borul a rendszer, de legalább senki nem érzi a kötelező ajándékozás terhét a vállán.

Ha a karácsonyi dekorációt is szeretnéd minimál stílusban elkészíteni, akkor nézegesd végig galériánkat, amiben azt mutatjuk be, milyen nagyszerű díszeket lehet papírzacskóból készíteni.