Így spórolhatsz a fürdőszobában - mutatjuk, miből mennyit használj

Borítókép: Így spórolhatsz a fürdőszobában - mutatjuk, miből mennyit használj Forrás: Getty Images
Tudod mennyi fogkrémet vagy épp sampont érdemes használni? Na és be is tartod? Pedig érdemes, mert amellett, hogy a pénztárcádat kíméled, Földünket is véded.

Ez nem egy új recept – azaz lehet ez az új recepted egy fenntarthatóbb élethez. A mai fogyasztói társadalom, amiben élünk, nagyon sokszor tudat alatt is formál minket.

Észre se vesszük és olyan szokásokat veszünk fel és alakítunk ki, ami se nekünk, se a környezetnek nem szükséges.

Nagyon sok olyan fogyasztási cikk van – ami a higiéniához kapcsolódik és nem is gondolnád, de sokkal többet használunk belőle, mint amennyit ’előírnak’ – azaz amit a szakember ajánl. Ezek a szokások családon belül adódnak tovább, és annyira megszokjuk, hogy még megkérdőjelezni is elfelejtjük.

Sampon

A szakamberek – hajtípustól és szerkezettől függően – egy diónyi méretű sampon mennyiséget javasolnak a folyékony samponból. Ezt egy egyszeri, sima vizes öblítés után vidd fel a hajdra és bő, tiszta vízzel mosd ki a hajadból. Ez a mennyiség bőven elegendő az általános szennyezettség tisztítására és nem szükséges a kétszeri sampon mennyiséget felvinni. A diónyi méretű cseppet a tenyeredbe tedd. Kerüld, hogy közvetlen a fejedre nyomd a sampont, mert a mennyiséget nehezebb mérni.

Bevallom, ezért is szeretem a száraz sampont, ami úgy működik, mint egy szappan. A tenyerembe felhabosítom és után teszem a hajamra. Lehetetlenség „túladagolni”.

Tusfürdő

A tusfürdőből – amennyiben valaki folyékonyat használ – bőven elegendő 2 teáskanálnyi mennyiség az egész testre. Ez sokak számára meglepő, lehet, mert megszoktuk, hogy az egész tenyerünkbe sokszor már lecsöpög a tusfürdő. Pedig nem a mennyiség, hanem a minőség tisztít. Érdemes megnézni milyet használunk és lehet, jobb befektetés ha egy jobb minőségre váltunk hosszú távon. Nem is gondolnánk, de a túlzott használattal ötször gyorsabban fogynak el a termékek a fürdőszobánkból. Szintén egy takarékos és környezetbarát alternatíva lehet, ha szappant használunk helyette, hiszen ezekből is vannak már hidratáló verziók. Már rég elavult az a nézet, hogy a szappan szárítja a bőrt.

Fogkrém

A szakemberek által ajánlott mennyiség a fogkrémből mindössze egy borsónyi mennyiséget ír elő, ha tisztán és ápoltan szeretnénk tartani a fogainkat. Ehhez képest, mindenhol azt látjuk, hogy szinte a fogkefe teljes hosszát fogkrém borítja – még szerencse, hogy elektromos fogkefékre nem is lehet sokkal többet tenni. A gyártók se restek és igyekeznek, hogy minél többet fogyasszunk. Így amikor kijött a hivatalos ajánlás a mennyiségre, egyszerűen megváltoztatták a tubuson lévő lyuk méretét és máris ugyanakkora nyomásra sokkal több termék jön ki.

Nekünk fogyasztóknak kell tudatosnak lennünk – hiszen a mi pénztárcánk tartalma forog kockán – és a természetesen ezzel a Földünket is védjük.

Kattinstatok a galériára és nézzétek meg ,milyen hazai higéniai termékeket ajánlunk!