JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

3 aduász fűszer, amiket akkor is szerezz be, ha még nem tudod, mi lesz a karácsonyi menü

Borítókép: 3 aduász fűszer, amiket akkor is szerezz be, ha még nem tudod, mi lesz a karácsonyi menü Forrás: pexels
Minél közelebb kerülünk a karácsonyhoz és haladunk előre az adventi naptárban, egyre nagyobb a nyomás, hogy kitaláljuk, mit fogunk készíteni, ami garantáltan ízleni fog a családnak. Számomra ez az időszak a nosztalgiázásról is szól, ezért szeretem elővenni és megidézni gyerekkorom ízeit és szokásait.

Emlékszem gyerekkoromban volt egy karácsonyi könyvem, ami bemutatta, hogy a különböző kultúrákban hogyan ünneplik a karácsonyt, milyen szokásaik vannak. A kedvenc oldalaim azok voltak, ahol meg tudtuk nézni, hol, milyen finomságokat készítenek az Ünnepekre. Természetesen gyerekként sokkal csalogatóbb volt az amerikai puding, mint nagymamám kocsonyája. Most felnőttként már máshogy látom ezt és mindent megadnék azért, hogy csak egyszer megint egy asztalhoz üljek a nagyszüleimmel és ehessek a finomságaikból. De az élet sajnos nem így működik. Azonban receptjeinkkel, hagyományainkkal fenntarthatjuk az “otthon-érzést" és előidézhetjük azokat a gyerekkori élményeket, emlékeket, amik kedvesek a szívünknek.

Nálunk a következő 3 fűszer az, amit garantáltan beszerzek karácsony előtt, ha épp nincsen otthon, mert számomra ezek jelentik az ünnep illatát és ízét és ezekkel újra az a kislány lehetek, aki csillogó szemmel lóbálja a lábát az ünnepi asztalnál. Még akkor is, ha már nekem is van azóta kettő ( lassan három) csillogó szemű csemetém, akik már most nagyon készülnek a karácsonyra.

Szegfűszeg

A szegfűszeg nem csak szép és akár dekorációként is tökéletes kiegészítője lehet az asztalunknak, nagymamám szerint még fájdalomcsillapító hatása is van. Én mint rendes kisunoka természetesen ezt el is hiszem neki és nem kérdőjeleztem meg soha. Mi általában süteményekbe, levesekbe tesszük, de sokmindenkinek lehet ismerős ez a fűszer, mert számos lakásban narancsba nyomkodva használják illatosítónak.

Fahéj

A fahéjat valószínű nem kell bemutatnom senkinek. Szintén számtalan ételben lehet felhasználni, mi sokszor tettük gyerekkoromban a “másnapi”, azaz december 25 reggeli tejberizsre, de emlékszem, volt olyan rokonom aki a kávéjába is tett egy keveset. Férjem előszeretettel teszi akár húsételekhez is, én inkább maradok a sütemények, kekszek fűszerezésénél, ha fahéjról van szó.

Szegfűbors

Az egyetlen “modernebb” fűszer, hiszen ezt nem gyerekkoromhoz kötöm. Ezt a fűszert nekem a férjem mutatta be és azért is érdekes, mert számomra ízében a szegfű és a fahéj keveréke, de egyáltalán nem vicc, hogy a bors benne van a nevében, hiszen van egy kis csípőssége, intenzitása is. Azért is jó választás a háztartásunkban, mert húsételekhez és süteményekhez egyaránt lehet adni, sőt tavaly mi még a forró karácsonyi italokhoz is kevertünk egy kicsit.

Úgy gondolom, most még időben végiggondolhatja mindenki, mik azok a fűszerek és ízek, amik neki az Ünnepet jelentik és most még talán kisebb sorban állással be lehet őket szerezni. Szépen kisüvegbe csomagolva, egy kézzel írt recepttel ellátva pedig még karácsonyi ajándéknak is adhatjuk rokonainknak, akikkel gyerekkorunk óta osztozunk az Ünnepeken.

Ha nem szeretnéd az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok beszerzését, nézegesd meg galériánkat, amelyből inspirálódhatsz!