Ha az orrom előtt zaklatják a gyerekem, azt magamra veszem

bullying,agresszor,hinta,ovi,Te,Psziché,Önismeret,Ti,Kölyök
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dráma a hintánál, amiből megtanultam, hogy a verbális bántás bármely életkorban elkezdődhet, illetve hogy nem mindentől tudod megvédeni a gyerekedet.

Ovis kislányom most tanulta meg hajtani magát a hintán. Egyik napról a másikra történt. Csütörtökön még nem, pénteken már lökte magát. (Az utóbbi időben fel is hagytam azzal, hogy tanítgassam, magyarázzam neki a technika lényegét. Biztos voltam benne, hogy amikor eljön az ideje, érezni fogja, mit kell tenni, a teste úgy mozdul majd, ahogyan kell. És így is lett.)

Játszótéri törzshelyét ennek megfelelően áthelyezte a gumihámmal rendelkező babahinta helyett a felnőttes, csupán az ülőkéből és a láncokból álló hintához – vagyis egy fél méterrel arrébb.

Éppen boldogan szállt ég és föld között, és dicsekedett nekem azzal, hogy milyen magasra repül, amikor a szomszédos babahintából a kábé egy évvel fiatalabb kislány átszólt neki:

Nem is repülsz magasra!

Kislányom szája legörbült, és másik énerősítő mondattal próbálkozott: „Tudom magam hajtani!” A kétéves agresszor ismét letromfolta: „Nem is hajtod magad!” – miközben őt magát az anyukája lökte. A kislányomnál itt elszakadt a cérna, és bömbölni kezdett. Négyszereplős minidrámánk következő perceiben igyekeztünk a diplomácia keretei között maradva lerendezni valahogy az ügyet. (Azért nem olyan könnyű píszínek maradni, amikor az ember legszívesebben kikaparná egy idegen gyerek szemét.)

Valahogy így zajlott

Agresszor: Nem is hajtja magát!

Kislányom: De hajtom magam! (Bőgve.)

Én: Persze, hogy hajtod magad, tudom, és büszke vagyok rád!

Agresszor: De nem is hajtja magát!

Agresszor anyukája Agresszornak: Dehogynem hajtja magát, téged viszont én löklek. Foglalkozz inkább magaddal, jó?

Én a kislányomnak: Te is foglalkozz magaddal, jó? Miért érdekel, hogy mit mond ez a kislány?

A kislányom: De azt mondja, hogy nem hajtom magam!

Én: És hajtod magad? Na látod.

Satöbbi, satöbbi.


Egy anti-bullying kisfilm, amit több mint 6 millióan láttak:


Két dolgon lepődtem meg

1. A bullying korábban kezdődik, mint gondoltam. És nem tudom megvédeni a gyerekemet. Legalábbis nem tudom megakadályozni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amelyben mások bántani próbálják.


A bullying hatása még felnőtt korban is érződik:

2. Hiába szembesítem a gyerekemet egy ténnyel (képes hajtani magát), azt nem tudja felhasználni arra, hogy kijöjjön a helyzetből. Őszintén szólva ezen megdöbbentem. Aztán elgondolkodtam: miért, engem az, hogy felismerem bizonyos mondatok jelentőségét, mikor segített egyértelműen hozzá ahhoz, hogy továbblépjek bizonyos szituációkban? „Nem vagy felelős azért, hogy mások hogyan érzik magukat”, hogy csak egyet mondjak. Vajon nem került-e bele egy-két évtizedbe, amíg ezt a gondolatot a magamévá tettem? Továbbmegyek:

Nem kell mindenkinek megfelelni.

Egyértelmű, nem igaz? De azért nem ezzel birkózom véletlenül mind a mai napig?

Hát idáig vezetett ez a kis hinta-palinta. Remélem, edződünk még, mindketten. Addig is, marad a vigasztaló anyai ölelés, a sok puszi, meg az, hogy „nyomás vissza a hintára, hadd lássam, hogyan hajtod magad, szuperül csinálod!”


Egyébként jó hely a játszótér:
Tovább olvasok
Kép
Hogyan jöttem össze 49 évesen az egyetemi szerelmemmel

Minden úgy alakult, mint a mesékben, pedig nyomasztó történetnek indult. Egy szép szerelmi história a 20.-21. század fordulóján – két részben.

Kép
Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Amikor beauty bloggernek áll a férjem

Az én férjem is azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akinek akkor van ápolva a bőre, ha én fogom magam, odamegyek és bekenem neki. Valami mást is csak akkor próbál ki, ha a régi, megszokott termékek helyett újakat adok a kezébe. Vagy teszek a fürdőszobai szekrénybe.

Kép
Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

Kép
85 éves Mary Poppins, azaz Julie Andrews

Elegáns, gyönyörű asszony egészen kivételes énekhanggal. De Julie Andrews akkor sem adta fel, amikor egy műtét után elvesztette azt.

Kép
Öt éve csak alvásra használtuk a hálószobát, aztán jött a fordulópont

Sok házasságban a gyerek születése okozza a szexmentes időszakot, de Marcell és Mariann esetében nem ez volt a helyzet. Ők már huszonévesen eljutottak a mélypontra, de nem adták fel.

Kép
Chrissy Teigen és John Legend elvesztették harmadik babájukat

Chrissy Teigen pár napja kórházba került veszélyeztetett terhessége miatt, pár órája pedig szörnyű hírt osztott meg saját Instagram oldalán.

Kép
A Kosok határozottságukról tesznek tanúbizonyságot, az Ikrek igyekeznek önazonosak maradni

A hónap első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem