Ha az orrom előtt zaklatják a gyerekem, azt magamra veszem

bullying,agresszor,hinta,ovi,Te,Psziché,Önismeret,Ti,Kölyök
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dráma a hintánál, amiből megtanultam, hogy a verbális bántás bármely életkorban elkezdődhet, illetve hogy nem mindentől tudod megvédeni a gyerekedet.

Ovis kislányom most tanulta meg hajtani magát a hintán. Egyik napról a másikra történt. Csütörtökön még nem, pénteken már lökte magát. (Az utóbbi időben fel is hagytam azzal, hogy tanítgassam, magyarázzam neki a technika lényegét. Biztos voltam benne, hogy amikor eljön az ideje, érezni fogja, mit kell tenni, a teste úgy mozdul majd, ahogyan kell. És így is lett.)

Játszótéri törzshelyét ennek megfelelően áthelyezte a gumihámmal rendelkező babahinta helyett a felnőttes, csupán az ülőkéből és a láncokból álló hintához – vagyis egy fél méterrel arrébb.

Éppen boldogan szállt ég és föld között, és dicsekedett nekem azzal, hogy milyen magasra repül, amikor a szomszédos babahintából a kábé egy évvel fiatalabb kislány átszólt neki:

Nem is repülsz magasra!

Kislányom szája legörbült, és másik énerősítő mondattal próbálkozott: „Tudom magam hajtani!” A kétéves agresszor ismét letromfolta: „Nem is hajtod magad!” – miközben őt magát az anyukája lökte. A kislányomnál itt elszakadt a cérna, és bömbölni kezdett. Négyszereplős minidrámánk következő perceiben igyekeztünk a diplomácia keretei között maradva lerendezni valahogy az ügyet. (Azért nem olyan könnyű píszínek maradni, amikor az ember legszívesebben kikaparná egy idegen gyerek szemét.)

Valahogy így zajlott

Agresszor: Nem is hajtja magát!

Kislányom: De hajtom magam! (Bőgve.)

Én: Persze, hogy hajtod magad, tudom, és büszke vagyok rád!

Agresszor: De nem is hajtja magát!

Agresszor anyukája Agresszornak: Dehogynem hajtja magát, téged viszont én löklek. Foglalkozz inkább magaddal, jó?

Én a kislányomnak: Te is foglalkozz magaddal, jó? Miért érdekel, hogy mit mond ez a kislány?

A kislányom: De azt mondja, hogy nem hajtom magam!

Én: És hajtod magad? Na látod.

Satöbbi, satöbbi.


Egy anti-bullying kisfilm, amit több mint 6 millióan láttak:


Két dolgon lepődtem meg

1. A bullying korábban kezdődik, mint gondoltam. És nem tudom megvédeni a gyerekemet. Legalábbis nem tudom megakadályozni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amelyben mások bántani próbálják.


A bullying hatása még felnőtt korban is érződik:

2. Hiába szembesítem a gyerekemet egy ténnyel (képes hajtani magát), azt nem tudja felhasználni arra, hogy kijöjjön a helyzetből. Őszintén szólva ezen megdöbbentem. Aztán elgondolkodtam: miért, engem az, hogy felismerem bizonyos mondatok jelentőségét, mikor segített egyértelműen hozzá ahhoz, hogy továbblépjek bizonyos szituációkban? „Nem vagy felelős azért, hogy mások hogyan érzik magukat”, hogy csak egyet mondjak. Vajon nem került-e bele egy-két évtizedbe, amíg ezt a gondolatot a magamévá tettem? Továbbmegyek:

Nem kell mindenkinek megfelelni.

Egyértelmű, nem igaz? De azért nem ezzel birkózom véletlenül mind a mai napig?

Hát idáig vezetett ez a kis hinta-palinta. Remélem, edződünk még, mindketten. Addig is, marad a vigasztaló anyai ölelés, a sok puszi, meg az, hogy „nyomás vissza a hintára, hadd lássam, hogyan hajtod magad, szuperül csinálod!”


Egyébként jó hely a játszótér:
Tovább olvasok
Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Mivel jársz jobban: közösségi vagy saját autóval?

A (fő)városi közlekedésben már környezetbarát alternatívája is van az autózásnak a kis elektromos bérautók formájában. Összegyűjtöttük a szempontokat, hogy eldönthesd, érdemes-e a zöldebb megoldást választanod.

Napi horoszkóp szeptember 21.: a Skorpiók kiállnak magukért, a Nyilasok igyekeznek csapatban együttműködni

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is üzentek!

Elmondjuk, hol hallgass szarvasbőgést idén

Jó pár éve már jártam a gemenci erdőben szarvasbőgést hallgatni, ezért is örültem meg amikor megláttam, hogy most Budapest közelében is lesznek ilyen túrák…

Nem is olyan nehéz rendet tartani a gyerekszobában – mutatjuk, hogyan

Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amivel ha ideig-óráig is, de úrrá tudunk lenni azon az őskáoszon, ami a gyerekszoba.

13 híres ember, aki vitatható külsővel érkezett a reptérre

A hírességeknek nem csak a vörös szőnyegen kell tündökölniük. A papparazzik bármikor lencsevégre kaphatják őket és erre mindig készen kell állniuk – még utazás közben is.

Mennyire vagy felnőtt? Teszteld magad

Kőkeményen tartod a kezedben az életed vagy most is szalad a lakás? Válaszolj néhány egyszerű kérdésre és tudd meg, hogy milyen mélyen jársz már benne a felnőttkorban.

Milyen távolságra ideális lakni a rokonaidtól?

Nem jó, ha messze van a család, de úgy tűnik, az sem, ha túl közel...

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem