Ha az orrom előtt zaklatják a gyerekem, azt magamra veszem

bullying,agresszor,hinta,ovi,Te,Psziché,Önismeret,Ti,Kölyök
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dráma a hintánál, amiből megtanultam, hogy a verbális bántás bármely életkorban elkezdődhet, illetve hogy nem mindentől tudod megvédeni a gyerekedet.

Ovis kislányom most tanulta meg hajtani magát a hintán. Egyik napról a másikra történt. Csütörtökön még nem, pénteken már lökte magát. (Az utóbbi időben fel is hagytam azzal, hogy tanítgassam, magyarázzam neki a technika lényegét. Biztos voltam benne, hogy amikor eljön az ideje, érezni fogja, mit kell tenni, a teste úgy mozdul majd, ahogyan kell. És így is lett.)

Játszótéri törzshelyét ennek megfelelően áthelyezte a gumihámmal rendelkező babahinta helyett a felnőttes, csupán az ülőkéből és a láncokból álló hintához – vagyis egy fél méterrel arrébb.

Éppen boldogan szállt ég és föld között, és dicsekedett nekem azzal, hogy milyen magasra repül, amikor a szomszédos babahintából a kábé egy évvel fiatalabb kislány átszólt neki:

Nem is repülsz magasra!

Kislányom szája legörbült, és másik énerősítő mondattal próbálkozott: „Tudom magam hajtani!” A kétéves agresszor ismét letromfolta: „Nem is hajtod magad!” – miközben őt magát az anyukája lökte. A kislányomnál itt elszakadt a cérna, és bömbölni kezdett. Négyszereplős minidrámánk következő perceiben igyekeztünk a diplomácia keretei között maradva lerendezni valahogy az ügyet. (Azért nem olyan könnyű píszínek maradni, amikor az ember legszívesebben kikaparná egy idegen gyerek szemét.)

Valahogy így zajlott

Agresszor: Nem is hajtja magát!

Kislányom: De hajtom magam! (Bőgve.)

Én: Persze, hogy hajtod magad, tudom, és büszke vagyok rád!

Agresszor: De nem is hajtja magát!

Agresszor anyukája Agresszornak: Dehogynem hajtja magát, téged viszont én löklek. Foglalkozz inkább magaddal, jó?

Én a kislányomnak: Te is foglalkozz magaddal, jó? Miért érdekel, hogy mit mond ez a kislány?

A kislányom: De azt mondja, hogy nem hajtom magam!

Én: És hajtod magad? Na látod.

Satöbbi, satöbbi.


Egy anti-bullying kisfilm, amit több mint 6 millióan láttak:


Két dolgon lepődtem meg

1. A bullying korábban kezdődik, mint gondoltam. És nem tudom megvédeni a gyerekemet. Legalábbis nem tudom megakadályozni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amelyben mások bántani próbálják.


A bullying hatása még felnőtt korban is érződik:

2. Hiába szembesítem a gyerekemet egy ténnyel (képes hajtani magát), azt nem tudja felhasználni arra, hogy kijöjjön a helyzetből. Őszintén szólva ezen megdöbbentem. Aztán elgondolkodtam: miért, engem az, hogy felismerem bizonyos mondatok jelentőségét, mikor segített egyértelműen hozzá ahhoz, hogy továbblépjek bizonyos szituációkban? „Nem vagy felelős azért, hogy mások hogyan érzik magukat”, hogy csak egyet mondjak. Vajon nem került-e bele egy-két évtizedbe, amíg ezt a gondolatot a magamévá tettem? Továbbmegyek:

Nem kell mindenkinek megfelelni.

Egyértelmű, nem igaz? De azért nem ezzel birkózom véletlenül mind a mai napig?

Hát idáig vezetett ez a kis hinta-palinta. Remélem, edződünk még, mindketten. Addig is, marad a vigasztaló anyai ölelés, a sok puszi, meg az, hogy „nyomás vissza a hintára, hadd lássam, hogyan hajtod magad, szuperül csinálod!”


Egyébként jó hely a játszótér:
Tovább olvasok
Így térhetsz vissza a hétköznapokba fájdalommentesen nyaralás után

Téged is mindig megvisel, amikor a napágyat újra íróasztalra kell cserélni? Akkor itt az ideje, hogy leszámolj az utazás utáni depresszióval.

A hygge és a borozás

A hygge és a borozás – két egymáshoz nagyon is közel álló fogalom. Na, de hogyan is kapcsolódnak össze? A következő sorokban erre keressük a választ.

Brad Pitt, aki imád összeöltözni a barátnőivel

Napjaink legtehetségesebb férfi színésze, akinek szinte az összes barátnője ismert, a 80-as évektől kezdve. Szórakoztató végignézni a közös képeiket és látni, hogy mennyire összeöltöztek egy-egy eseményre.

50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem