5 hely Budapesten és környékén, ahová kimenekülhetsz a karanténból

kirándulás,túra,karantén
Forrás: a szerző

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nekünk van pár kedves helyünk, ahová könnyen és biztonságosan eljuthatunk: kilépünk a lakásból, zsebkendővel fogjuk meg a ház kapuinak kilincseit, már kint is vagyunk a kocsinál, amit biztonságos terepnek tekintünk, be a kocsiba, 10-20 perc gurulás, ki a kocsiból, és már ott is vagyunk a zöldben.

Mert bevallom, mi kijárunk az önkéntes szobafogságból: hiszen a kijárási korlátozás nem kijárási tilalom, és a szociális távolságtartás nem karantén, nem igaz?

Természetesen kerüljük az embereket.

Ha mással találkozunk, tartjuk a 3 méter távolságot.

kirándulás,túra,karantén
forrás: a szerző

Beleszippantunk a virágillatú levegőbe, belehallgatunk a madárcsicsergésbe, arcunkat a napba tartjuk, és már szinte hallani is lehet, ahogyan ki-ki ledobja a terheit és felenged: a béke szigetén érezzük magunkat, hol van már a karantén? (Ami egyébként jogi értelemben ezt jelenti.) A férjemmel kézen fogva sétálunk, vagy éppen ki-ki leül egy nagy kőre és elmereng, a kislányom pedig egyre ügyesebben mászkál a kidőlt fatörzseken, vagy a nagy gonddal kiválasztott kavicsait dobálja bele a vízbe, vagy terepralizik a futóbiciklijével (ezért nem aggódom az ovis tornák hiánya miatt: látom, hogy ő maga gondoskodik azokról a kalandokról, amelyek fejlesztik a mozgását).

kirándulás,túra,karantén,bicikli
forrás: a szerző

A férjemmel – aki nagy természetjáró – összeszedtünk 5 olyan helyet Budapesten és környékén, ahol kevésbé lehet tömegekre számítani, mint mondjuk a Normafánál, van elég hely elhúzódni másoktól, a környezet pedig kellemes és megnyugtató.

Listánkon a könnyűtől haladunk a túrázósabb helyszínek felé.

1. Népliget

kirándulás,túra,karantén,népliget,mókus
forrás: Tóth Tamás

Mi korábban is nagyon szerettük a Népligetet, annak ellenére, hogy kicsit elhanyagoltabb benyomást kelt, mint mondjuk a Városliget. Viszont az, hogy itt nincsenek olyan attrakciók, mint az állatkert vagy egy halastó, jelen esetben még jól is jön, mert ezek legalább nem vonzanak ide még több embert. Szoktunk itt mókusokat látni, és olyan ínyencségekre is rábukkanhatsz, mint egy, a szocialista időket idéző, vörös csillagos emlékmű, vagy ez az útburkolat-bemutató:

kirándulás,túra,népliget,karantén
forrás: a szerző

A terület elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen másokat kerülgetni, még akkor sem, ha sokan kirajzanak önkéntes karanténjukból, mint például a kijárási korlátozások bevezetésének hétvégéjén, amikor még polgárőrökkel is találkoztunk, persze csak messziről.2. Palotai sziget

(ami valójában egy félsziget)

kirándulás,túra,karantén,palotai sziget,Duna
forrás: a szerző

Újpestről 10 perc kocsival ez a romantikus senkiföldje: legalábbis elsőre annak tűnik ez a természetvédelmi terület az ártéri erdő kidőlt fáival, a mindenütt növő borostyánnal, a Duna-part homokfodraival, a benne található kavicsokkal és kagylókkal. Szoktunk teknősöket és kacsákat is látni, meg horgászokat és kajakosokat is.

Találkoztunk már egymástól tisztes kétméteres távolságban ülő piknikezőkkel is.

A kislányom itt mindig azt játssza, hogy a kidőlt fák odvában sárkányok laknak, amelyek épp alszanak, úgyhogy ha egy ilyen előtt haladunk el, mindig a lehető leghalkabban lépkedünk. Mindig emlékezni fogok rá, hogy a gyerekem itt ismerkedett meg a poszméhvel meg az árvacsalánnal.

(Egy-egy elhagyatott betonépítmény falán nagyon érdekes graffitiket láttunk: szuper szelfihátterek! Lásd a nyitó képünket.)


Utazz a fotelben ülve!

3. A Guckler Károly út erdei sétánya

kirándulás,túra,karantén
forrás: Tóth Tamás

A Hármashatárhegy meredek, város felőli lejtőjét keresztezi a széles sétány, ami lentről nem is igazán látható, mert elfedik a lombok. A városban az Erdőalja útig kell eljutnod, és már ott is vagy. Az erdei sétának akár kisgyerekkel is nekivághatsz, mert nincsenek benne szintkülönbségek. Egyszer-kétszer a városra is lepillanthatsz (két ponton kilátóteraszt is találsz), de leginkább az erdőben gyönyörködhetsz. A sétány elég széles ahhoz, hogy tartani lehessen más turistáktól a szükséges távolságot, de azért:

Ha a munkád engedi, inkább hétköznap menj, hogy kevesebb emberrel találkozz.

4. Budaörsi Kopárok

kirándulás,túra,karantén,kopárok
forrás: Tóth Tamás

A budaörsi Kálvária-dombról indulva közepesen nehéz gyalogtúrára fűzheted fel a Budaörs feletti alacsony, kopasz hegyeket. Számíts sok fel-le hullámzásra és néhány fárasztóbb kaptatóra, de kárpótol majd a mediterrán hangulat és a pazar panoráma. Vigyázat, ez fokozottan védett terület!

kirándulás,túra,karantén,kopárok,róka
forrás: Tóth Tamás

A férjem látott már itt rókát is

5. Prédikálószék

Ha Dömösön, hátad mögött a Dunával, beveted magunkat a Pilis hegyei közé, a Macskások-Nyilasok dűlőről (micsoda név!) a Szentfa kápolnánál balra letérve, a piros háromszög jelzést követve juthatsz fel a Prédikálószék csúcsára, ahonnan a Dunakanyar legszebb, legteljesebb panorámája tárul eléd. Az ide vezető kaptató jó darabon egy meredek hegygerincen vezet, amelynek nevezetességei a Vadálló-kövekként ismert hatalmas sziklaalakzatok. Innen a Dobogókőre és a Rám-szakadék völgyére láthatsz rá. Ez a túra már komoly erőfeszítést igényel.

kirándulás,túra,karantén
forrás: Tóth Tamás

Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem