Mit jelent jogi értelemben a karantén? És a kijárási tilalom?

karantén,koronavírus,kijárási tilalom
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Új szavak kerültek a hétköznapi szóhasználatba, fontos azonban tisztázni, mit is jelentenek pontosan az adott kifejezések. Mivel jár jogilag a karantén, illetve a kijárási tilalom?

karantén,koronavírus,kijárási tilalom

Honnan ered a karantén szó?


Karanténről már a Bibliában is olvashatunk. Mózes 3. könyvében ezt olvashatjuk: „Ha fehér folt van a bőrén, de a felülete nem mélyed bele a bőrébe, és a szőre sem változik fehérré, akkor különítse el a pap a kiütéses embert hét napig.” Maga a szó az olasz „quaranta” szóból ered, ami negyvenet jelent. Ennyi napig voltak vesztegzár alatt a velencei kikötőben a hajók a középkorban, ezalatt ugyanis biztosan kiderült, hogy fertőzött-e a hajó legénysége.

Látogatók jöhetnek?

Mivel a karantén lényege az, hogy a fertőző betegeket elkülönítsék, nem lehet senkit fogadni. A járványügyi elkülönítéseknek sokféle módjuk lehet, van olyan, hogy egy egyágyas kórteremben az ajtót sem szabad kinyitni, és olyan is, hogy egy egész várost helyeznek karantén alá, de azon belül aránylag szabadon lehet mozogni.

A karantén betegszabadság?

Ahogy a Tasz honlapján olvasható is, nem! Akit „közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek”, vagyis karantén alá helyeznek, az jogilag keresőképtelennek minősül, ami azt jelenti, hogy mentesül a munkavégzés alól. Aki így válik keresőképtelenné, annak nem betegszabadság jár, hanem már az első naptól táppénzt kap. A törvény szerint ugyanakkor társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet (és esetleges egyéb költségeket is) az állam megtéríti. Ezt a munkáltató is köteles elfogadni, tehát a karanténnal bevezetett mozgáskorlátozást nem írhatja felül a munkáltató. Viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lehet dolgozni. A munkáltató bevezethet például távmunkát, és előírhatja az otthondolgozást.

Az otthoni munkavégzésnél két dolgot kell tisztázni. Ha a munkáltató rendeli el – elővigyázatosságból – akkor nem az állam feladata megtéríteni a keletkező költségeket. Azonban van egy másik eset is: ha járványügyi intézkedés miatt nem hagyhatjuk el az otthonunkat. Akkor az indokolt költségeket állja az állam. Ez azt jelenti, hogy a biztosan fertőző beteget elkülönítik az otthonában vagy kórházban. Jelenleg az a szabály, hogy kötelező azok elkülönítése, akiknél igazolták, hogy koronavírusban szenvednek.

Boltba menni szabad?

Mivel a karantént mindig egyedi határozattal rendelik el, ahol nemcsak az illető személy állapotát mérlegelik, hanem azt is, hogy az ellátása biztosított-e. Annak, akinek az esetében nem biztosított, otthoni karantén sem rendelhető el, ekkor a járványügyi zárlat alkalmazható, ami szigorított, speciális követelményeken alapuló megfigyelést, illetve elkülönítést jelent egy erre a célra kijelölt helyen.

Fontos tudni, hogy a karantént megtagadni nem lehet. Ha mégis, erőszakkal is végrehajtják az intézkedést.

Ami még előttünk van: a kijárási tilalom

Erre van törvényi szabályozás is, (2011. évi CXIII. törvény 70. §-ának 5. bekezdése) mely a következőket írja.

„Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.”

Ahogy a karantén is, a kijárási tilalom is sokféle lehet. Vonatkozhat kisebb-nagyobb területre, megyére, városra, országra. A szabályai sincsenek lerögzítve, mindig az adott hatóság dönti el, hogy mettől meddig tart (például este nyolctól hajnal ötig) és melyek a szabályai (az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és az orvosi rendelők (kórházak) meglátogatásának kivételével minden más céllal tilos kimenni az utcára). Ahány eset, annyi kijárási tilalom.

Ahogy a karanténnál, a kijárási tilalomnál is komoly szankciókra számíthat, aki megszegi. Már nem idegen a híradókból látható olasz felvételek, az utcákon rendőrök járőröznek, és komolyan büntetik, akik engedély nélkül kint tartózkodnak.

Mindkét intézkedés alkalmazható együtt és külön-külön is. Azaz létezhet karantén kijárási tilalom nélkül és fordítva, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a kettőt együtt rendelik el.

Vicees tweetek arról, hogyan érinti a társadalmi távolságtartás a szerelmi életünket:

Nézd meg a galériánkat>17 kép
17 vicces tweet arról, hogy érinti a társadalmi távolságtartás a szerelmi életünket
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem