Kijárási tilalom helyett kijárási korlátozás: mit jelent pontosan?

koronavírus,karantén,kijárási tilalom,büntetés,élelmiszer Forrás: Getty Images
Március 28-tól Magyarországon is kijárási korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezésére. Most végignéztük, hogy mely országokban a legszigorúbbak ezek az intézkedések.
Kijárási korlátozás Magyarországon március 28. (szombat) reggeltől – amit eddig tudunk

– Magyarország egész területére szól,

– március 28-tól április 11-ig van hatályban,

– csak munkavégzés vagy alapvető szükségletek ellátása (élelmiszer-vásárlás, egészségügyi séta) céljából hagyhatjuk el az otthonunkat,

– a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, drogériákat, a többiek viszont ilyenkor nem,

– iskolai ügyeletek és kijelölt óvodák a rendelkezésére állnak azon családoknak, akik nem tudják megoldani a gyermekeik felügyeletét, amíg dolgoznak; itt ötfős csoportokban vigyáznak a gyerekekre,

– továbbra is lehet menni autószervizbe, fodrászhoz, postára, dohányboltba,

– akivel nem élünk egy háztartásban, azzal másfél méter távolságot kell tartani az utcán, nyilvános heltyeken az eddigi egy méter helyett,

– A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül és 5000-től 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható. Ugyanakkor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta, hogy a rendőrség feladata, hogy segítsék az embereket, együttműködésre bírják őket, nem pedig az, hogy kikényszerítsék a szabályok betartását.

A rendelet teljes szövege a miniszterelnök FB-posztjában olvasható (jobbklikkel megnyitva a képeket nagyban is meg tudjátok nézni):

Tizenhatodik nap. Kijárási korlátozás. Íme a kormányrendelet // Day sixteen. Curfew restrictions. This is the government decree

Posted by Orbán Viktor on Friday, March 27, 2020

Ahogy a külföldi példák is mutatják, a koronavírusos esetek számának drasztikus megnövekedésével a kormányok elrendelik a kijárási tilalmat. Ez a döntés ugyanúgy mérlegelés kérdése, mint az iskolai bezárásnál: az epidemiológiai szakértők a kockázatokat és a várható előnyöket figyelembe véve hozzák meg javaslatukat, és ez alapján hozza meg a korlátozásokat a kormány.

Van rá jogi szabályozás

Érdemes megnézni, hogy erről hogyan rendelkeznek a magyar jogszabályok. (2011. évi CXIII. törvény 70. §-ának 5. bekezdése)

„Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.”

A korlátozó intézkedések kapcsán pedig úgy fogalmaz a jogszabály, hogy:

Elrendelhető:

a) az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése,b) hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad.

Tehát lehet akár országos szintű, de akár helyi is a kijárási tilalom. Az időtartamot illetően szabadságot ad a jogszabály, ezt mindig az adott kormány dönti el, hogy mettől meddig rendeli el a korlátozást.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy melyik külföldi országban milyen kijárási tilalomra, korlátozásokra vonatkozó intézkedéseket vezettek be:

Forrás: Getty Images

Élelmiszer, gyógyszer, orvos, munkahely

Bár sok rémhír terjeng ezzel kapcsolatban is, a kijárási tilalom nem azt jelenti, hogy ránkzárják az ajtót. Olaszországban, ahol most is a legsúlyosabb a helyzet, az emberek három indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyüket. Munkahely, élelmiszer- és gyógyszervásárlás, valamint orvosi kezelés. Szintén az adott ország dönti el, hogy milyen szankciókat, milyen ellenőrzéseket alkalmaz, hogy a szabályt betartassa. Általános európai példa, hogy a tilalom ellenőrzését a rendőrségre bízzák, vagy a hadseregre, esetleg mindkét szerv részt vesz ebben.

Európai körkép

Franciaországban a következőképpen fogalmazott Emmanuel Macron miniszterelnök: "Kültéri gyülekezések, családi és baráti találkozók nem engedélyezettek. Barátokkal találkozni a parkban vagy az utcán nem lehet". Kizárólag élelmiszert vásárolni, orvoshoz vagy gyógyszertárba lehet elmenni otthonról, illetve akik nem tudnak otthonról dolgozni, elmehetnek a munkahelyükre, s a kültéri sportolás is engedélyezett.

A franciák keményen büntetik a kihágókat. A belügyminiszter bejelentette: 100 ezer rendőrt vezényelnek az utcákra az új koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások betartatására, Az utcákon ellenőrzőpontokat állítanak fel, és aki megsérti a kijárási tilalmat, akár 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos) bírságra számíthat. Csak a nagyságrendek kedvéért: 24 óra alatt 70 ezer embert igazoltattak, több mint 4 ezer esetben szabtak ki 135 eurós bírságot azokra, akik nem indokolt esetben, vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket.

Szlovéniában március 20-án éjféltől az ország lakosai csak akkor hagyhatják el lakhelyüket, ha munkába mennek, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretnének beszerezni. Aki a szabályt nem tartja be, azt 400 euróra is bírságolhatják. Az országban már a hét elején leállt a tömegközlekedés, a repülőtereket is lezárták, valamint betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

Olaszországban március 8-a óta él a kijárási tilalom. A szabály szintén az, hogy csak munkavégzés, egészségügyi vagy más súlyos indok miatt ment el otthonról. A kiszabható bírság meghaladja a 200 eurót, komolyabb szabálysértés esetén több hónap börtön is járhat annak, aki feleslegesen van az utcán. Ha valaki engedély nélkül hagyja el a lakását, akár 12 év börtönnel is büntethető. Jelenleg Európában az olaszoknál a legsúlyosabb a helyzet, a kint élők beszámolóit követve képet kaphatunk, hogy milyen pontosan náluk kijárási tilalom.
A víz-, villany- és gázszerelők kritikus helyzetben kimehetnek; valamint az autószerelők is nyitva vannak. Áruszállítás az engedélyezett üzletek számára biztosított. A gyárak csak úgy nyithatnak ki, ha garantálják, hogy a dolgozók egymástól egy méter távolságban tudnak dolgozni vagy kapnak védőeszközöket. Működik az élelmiszer- és gyógyszerellátás, az élelmiszerüzletekben nincs hiány. A boltokban csak korlátozott számú vevő tartózkodhat, és be kell tartani a sorban állás közben is az egy méteres emberek közti távolságot. Rendelni lehet ételt, gyógyszert, mert bár az éttermek nem lehetnek nyitva, de a futárszolgálatokat elláthatják.
A futárok szigorú szabályokat követnek, hogy a saját és az ügyfelek egészségét védjék, gyakorlatilag mindegyikük maszkot visel. A rendelt árut leteszik az ajtó elé, nincs sem aláírás, se semmilyen egyéb kontaktus, és minden eszközüket fertőtlenítik naponta többször. Az utcákon nem lehet szabadon sétálni, csak az tartózkodhat kint, akinek van erre engedélye. Ehhez egy hivatalos irat kell, amit mindenki saját maga tölt ki, és ezzel igazolja magát a rendőröknél. Kiállíthatnak ilyen engedélyt arra az esetre, ha élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba kell menni, de ilyenkor csak a lakás és az úti cél közötti útvonalon lehet tartózkodni. Az is jogosult engedélyre, aki munkába megy, de csak abban az esetben, ha a munkája nem végezhető otthonról és nem elhalasztható. Lehet még menni orvosi rendelőbe vagy kórházba, de ez csak tényleg a vészhelyzetben indokolt (amúgy a legtöbb rendelő és a kórházi elsősegély is zárva van). Ki lehet menni a kutyával, de csak a ház közvetlen közelébe, és csak a feltétlen szükséges időre.

Szerbiában a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra közötti időszakra vonatkozik. A 65 év felettiek nem mehetnek az utcára, az ötezer lakosnál alacsonyabb népességű településeken pedig a 70 év felettiek. Akik megszegik a szabályokat, azok akár 150 ezer dinár (400 ezer forint) büntetéssel is sújthatók. Egyedül vasárnaponként, a hajnali órákban vásárolhatnak az élelmiszeráruházakban a nyugdíjasok. A fertőzöttek karanténmegszegési tilalmát akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Hat főt március 20-ig már le is tartóztattak.

Belgiumban április 5-ig rendeltek el korlátozásokat. A rendelkezés szerint azonban lehetőség van „szabadban való testmozgásra”, de csak egyedül vagy közvetlen családtagokkal. Csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok és posták lehetnek nyitva.

Ausztriában is kijárási korlátozások vannak. Felszólították az osztrákokat, hogy vonuljanak házi karanténba, megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket. Kijárási korlátozásokat vannak Bajorországban is. Péntektől továbbra is szabad elmenni otthonról dolgozni, szabad orvoshoz, gyógyszertárba és élelmiszerboltba menni. Szabad sétálni, kutyát sétáltatni és sportolni, de csak egyedül vagy a legszűkebb családi körben.

Spanyolországban múlt vasárnap vezették be a kijárási tilalmat, miután egy nap alatt megduplázódott a koronavírus halálos áldozatainak száma. Hasonlóan a többi országhoz, a spanyolok is csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat: ha élelmiszert vásárolnak, gyógyszert kell venni vagy vészhelyzet adódik.

10 kép a világból a koronavírus-járvány idején: