JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ezzel a trükkel megakadályozhatod, hogy berepüljenek hozzád a poloskák

Borítókép: Ezzel a trükkel megakadályozhatod, hogy berepüljenek hozzád a poloskák Forrás: Getty Images
Azt hiszem, sokunk nevében nyilatkozhatom, hogy nincsen idegesítőbb és visszataszítóbb dolog a mezei poloskáknál, amik már évek óta minden tavasszal és ősszel riogatnak minket szörnyű bűzükkel és elképesztően irritáló hangjukkal. Azonban magyar kutatók most végre megoldást találtak a problémára.

A poloskák a 2000-es évek elején jelentek meg először Magyarországon. Ekkor még a leggyakoribb faj, mely előfordult, a zöld vándorpoloska volt. A probléma elsősorban az, hogy komoly problémát okoznak a gyümölcsösökben és a zöldségeskertekben. 2004 óta azonban egy újabb változata bukkant fel, a levéllábú poloska, mely a tujákat és fenyőket is pusztítja. Ez a fajta az, amely előszeretettel repül be a lakásunkba. Ám 2013 óta már újabb fajtája is jelentősen elterjedt, ez pedig nem más, mint az ázsiai márványpoloska, amely nemcsak büdös, de miután megszúrja a gyümölcsöket, zöldségeket, teljesen ehetetlenné teszi azokat.

Forrás: Getty Images
Borzasztóan elszaporodtak a poloskák az elmúlt években.

A kutatás eredményei

A magyar kutatók részvételével végeztek egy kutatást az inváziós poloskákról. A kutatás eredményeit a Journal of Pest Science című folyóiratban foglalták össze. A tanulmányról az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat számolt be. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai arra keresték a választ, hogy az ázsiai márványpoloska, vagyis a legrettegettebb inváziós rovar, mely spektrális tartományokra a legérzékenyebb, illetve mely fényhullámhosszak a legvonzóbbak számára. A kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza.

„Mérési eredményeink arra utalnak, hogy az ázsiai márványpoloska fotoreceptorkészletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja" – idézte az ELKH Egri Ádámot a tanulmány első szerzőjét.

Az ilyesfajta színlátás egyébként abban segíti a poloskákat, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vizuális úton találják meg.

Forrás: Getty Images
A poloskák nem szeretik a melegebb fényeket.

Mit jelent ez?

Nos, határozottan többet, mint gondolnád, ugyanis ez azt jelenti, hogy míg az emberi szem számára pirosas, sárgás színeket kifejezetten nem kedvelik a rovarok, addig a kékes, hidegebb árnyalatú, ultraibolya fényeket kifejezetten kedvelik. Ezáltal a hideg fényű lámpák sokkal vonzóbbak a poloskák számára, mint a melegebb fényűek.

Mi a tanulság?

Használj minél melegebb fényű lámpákat, így sokkal valószínűbb, hogy messziről elkerül a poloska.