Borítókép: Felástam a kert. Kérsz egy kis sajt? - Vicc vagy a jövő nyelvújítása az automatikus tárgyeset? Forrás: Getty Images (Emilija Manevska)

Felástam a kert. Kérsz egy kis sajt? - Vicc vagy a jövő nyelvújítása az automatikus tárgyeset?

Elhagyható a tárgyeset T ragja a T hangra végződő szavak esetében? Helyes, ha azt mondjuk, hogy: „Kiragasztom a plakát” vagy „Ettem pörkölt”? Létezik az automatikus tárgyeset? Utánajártunk!

Szerencsések vagyunk, hogy az anyanyelvünket nem idegen nyelvként kell elsajátítanunk. A magyar nyelvet tanulók sokszor megemlítik, hogy a tárgyas-alanyi igeragozás elsajátítása a legnehezebben tanulható terület a magyar nyelvtanban. Mert azt mindenki tudja ugye, hogy a magyar nyelvben a tárgyeset ragja a T. Ez a rag ötféleképpen is illeszkedhet a szavainkhoz.

  • Egyszerű, ha a T, a szó végére kerül. Pl.: kávé -> kávét
  • Van, hogy kötőhanggal rakjuk ki. Pl.: fagylalt -> fagylaltot
  • Előfordul, hogy a szó utolsó magánhangzója megváltozik, hosszú lesz tőle. Pl.: alma -> almát
  • Olyannal is találkozhatunk, hogy a szó utolsó magánhangzója megváltozik; rövid lesz tőle. Pl.: egér -> egeret
  • Ritkán pedig nagy változás következik be a tárgyragtól az adott szónál. Pl.: hó -> havat, tó -> tavat

De hallottál már az automatikus tárgyesetről? Mi történik akkor, amikor a T hangra végződő szavak utolsó hangja egyben a tárgyeset T ragja is?

A saját Micsoda Nők Voltak és a Mesélj, Anyukám! podcast csatornáinkon kívül másokat is szívesen hallgatunk kikapcsolódásként. Így történt, hogy a minap Zubor Rozi főszerkesztőnk felhívta a szerkesztőségünk figyelmét @heyheyjulie Julcsi és @malnaspite Viki közös Párnacsata podcast csatornájuk egyik epizódjára, amiben a következő párbeszéd zajlott le.

J.: Ott még nem vettünk fel sosem podcast.

V.: Automatikus tárgyesetet használtál?

J.: Mindig azt használok. Jó, nem mindig, de kinek van arra ideje? – mondja nevetve.

A nyelv az emberiséggel, az emberi gondolkodással folyamatosan változik. Hangok keletkezhetnek és tűnhetnek el, szavak alakulhatnak át, de a leginkább a szókincs változik, ez a nyelvnek a legaktívabb része. Hiszen ahogyan fejlődnek az adott nyelvet használó népcsoport életkörülményei, aszerint bővülhet vagy szűkülhet a szókészlet is. Ez lehet a magyarázata az automatikus tárgyesetnek is.

Az angol nyelvben a tárgyeset, mint olyan, eltűnt, és ma már csak nagyjából egy fél tucat szó esetében van jelentősége (pl. me, him, her, us, them, whom). A német nyelvben a névelő vagy a névelőként használt determináns mutatja legtöbbször azt, hogy az utána következő főnevet tárgyként kell értelmezni.

Talán az idegen nyelvek elsajátításával, és azok szabályainak a magyarba való beillesztésével jöhetett létre az automatikus tárgyeset.

Ez olyan, mint egy vicc, vagy ha jóindulatú akarok lenni, egy nyelvi játék. Pont úgy, mint mikor azt mondjuk autovomavativikuvus távárgyevesevet.
mondja Jüling András olvasószerkesztőnk.

Jelenleg ez a szleng szabályként nem épült még be a magyar nyelvbe, azonban tudhatjuk, hogy maga a nyelvet használó nép alakítja a szabályokat. Ki tudja, 5–10 év múlva mit tanulnak a gyerekeink a nyelvtanórákon?

Ti ismeritek ezt az automatikus tárgyesetet? Szoktátok így használni a tárgyragot? Vagy fura nektek is? Mit gondoltok?

Vannak sztárok a nagyvilágban, akik nem csak 1 nyelv szabályait ismerik kiválóan. Lássuk kik ők!