Körözött személy robbantott Esztergomban: így lehetett volna megelőzni a tragédiát a szakember szerint

Borítókép: Körözött személy robbantott Esztergomban: így lehetett volna megelőzni a tragédiát a szakember szerint Forrás: Bastion Group
Szeptember 20-án este, Esztergom külterületén robbantott egy férfi, amikor a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei rátörték az ajtót. A robbantásban életét vesztette a TEK egyik munkatársa és a körözés alatt álló elkövető, valamint jelenlegi információk szerint négyen súlyosan, heten pedig könnyebben megsérültek. Hogyan lett volna elkerülhető a tragédia?

Robotok alkalmazását sürgetik

A szakértő szerint ilyen kiélezett helyzetekben a legbiztonságosabb megoldás a biztonságos behatolásra egy robot lenne. Hajós István biztonsági és robotika szakértő és tanácsadó az esztergomi tragikus robbantás kapcsán elmondta, épp az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt is van szükség a robotokra és azok fejlesztésére. A szakértő szerint most is életet menthetett volna a robotkutya vagy egy nagyobb, speciálisan tűzvédelmi és mentési feladatokra fejlesztett robot, ami biztosítja a helyszínt, mielőtt a rendőrök behatolnak.

„Minden előadáson és cikk kapcsán ki szoktam emelni, hogy ahol emberi életről van szó, ott a legfontosabb a robotok bevetése és alkalmazása, mert akár életmentő is lehet. Ezek miatt az esetek miatt van szükség a robotok folyamatos fejlesztésére is, hogy minél célirányosabban tudjuk alkalmazni őket a különböző szituációkban” – fejtette ki Hajós István biztonsági és robotika szakértő, aki azt is hozzátette, ebben a konkrét esetben a terepviszonyoktól függően többféle robot bevetése is hatékony lehetett volna.

Forrás: Bastion Group
Hajós István biztonsági és robotika szakértő

„Ha lépcsőn kell megközelíteni a házat, ott például egy robotkutya jó választás lehet, hisz ha betörik az ajtót, előre lehet küldeni még a rendőrök behatolása előtt. Hanggránátot, könnygázt lehet rá rögzíteni, a kamerán keresztül pedig kívülről figyelhetik a rendőrök az elkövető helyzetét, biztonságos-e az emberi erő számára a belépés. Sík terepen alkalmazhatóak nagyobb, robusztusabb, akár 170 kilós robotok is, amelyek megfelelő felszereléssel, akár faltörő kossal is elláthatóak és ugyanúgy kamerával vannak felszerelve, mint a robotkutya” – tette hozzá a biztonsági szakértő.

Úgy tudjuk, az elkövető már a nap folyamán azzal fenyegetőzött, hogy robbantani fog, a rendőrök pedig többször is kivonultak a házhoz. A behatolás végül az esti órákban történt meg.

Forrás: Bastion Group

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) még szerda éjjel adott ki egy közleményt az eset kivizsgálása kapcsán: „Egy körözés alatt álló férfi – az elsődleges információk alapján – szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során. A robbanás során a Terrorelhárítás Központ (TEK) egyik munkatársa vesztette életét, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs a sérültek között" – írták közleményükben. A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben. A rendelkezésre álló információk alapján a KNYF közleménye szerint megállapítható, hogy nem történt rendőri mulasztás az ügyben.