18 hónapon át élt fej nélkül a csodakakas: Mike hihetetlen, de igaz története

Borítókép: 18 hónapon át élt fej nélkül a csodakakas: Mike hihetetlen, de igaz története Forrás: Brian Brainerd/The Denver Post via Getty Images
1945. szeptember 10-én Lloyd Olsen a coloradói Fruita városában lévő családi farmján az eladásra szánt csirkéket vágta le, amikor az egyik lefejezett szárnyas összeszedte magát, és rohanni kezdett az udvaron. Köztudott, hogy ilyen megeshet, ám arra még nem volt példa, hogy a pórul járt tyúk az eset után még másfél évig életben maradjon.

Hogyan élte túl?

Olsen a kakast, amelyet Mike-nak nevezett el, egy dobozba tette a verandán, és csodálkozva tapasztalta, hogy az eset után másnap reggel még életben találta. Mike azért élhette túl, mert a tyúkok agyának nagy része a fejük hátsó részén, a szemük mögött található. Amikor Olsen lesújtott rá, Mike fejének nagy részét levágta, de meghagyta az agy azon részét, amely a légzést, az emésztést és más testi funkciókat szabályozta. Így Mike-ból nem vacsora lett, hanem látványosság.

Mike, a csodakakas

A férfi hamar rájött, hogy csodakakasa igazi látványosság, amiért mások akár fizetnének is, hogy láthassák. Olsenék dédunokája, Troy Waters elmondása szerint dédapja gyakran járt a városba és pénzért vagy sörért kötött fogadásokat, hogy neki bizony van egy élő, fej nélküli csirkéje. Lloyd az elkövetkezendő másfél évet azzal töltötte, hogy vásárokon, karneválokon és más nyilvános eseményeken kiállította a fejetlen kakast. Mike-ot úgy etette, hogy vizet, tejet és más folyékony táplálékot csepegtetett pipettával a nyelőcsövébe, és fecskendővel eltávolította a nyálat a torkából.

Forrás: Brian Brainerd/The Denver Post via Getty Images

Olsenék meglehetősen szűkösen éltek, így a fej nélküli kakas valóságos aranybányának ígérkezett. Fruitában hamar elterjedt a hír a csodaszárnyasról, a helyi lap ki is küldött egy riportert, hogy megbizonyosodjon a fej nélküli kakas létezéséről és interjút készítsen tulajdonosával. Két héttel később egy kis cirkusz menedzsere, Hope Wade közel 500 km-t utazott Olsenékhez, hogy meggyőzze, adja be kakasát a show-ba. Természetesen, jó pénzért. Olsen belement, először Salt Lake City-t és a Utah-i Egyetemet látogatták meg, ahol a kakast egy sor tesztnek vetették alá. A pletykák szerint az egyetemi tudósok sebészi úton eltávolították sok más tyúk fejét, hogy megnézzék, életben maradnak-e. Mike annyira híres lett, hogy még a Time magazin is írt róla.

Ezután Lloyd, felesége és Mike amerikai körútra indultak. Elmentek Kaliforniába és Arizonába, Hope Wade pedig körútra vitte Mike-ot az Egyesült Államok délkeleti részén, amikor Olsenéknek vissza kellett térniük farmjukra, hogy begyűjtsék a termést. Az emberek országszerte írtak leveleket a családnak, és nem mindegyik volt pozitív. Az egyik a nácikhoz hasonlította Olsenéket. Néhány levél csak a „Coloradói fejetlen kakas tulajdonosainak" volt címezve, de mégis célba ért.

Mike halála

Mike 1947. március 17-én halt meg, miközben Phoenixben, Arizonában turnézott. Olsen és felesége, Clara szállodai szobájukban arra ébredtek, hogy Mike fulladozik. Keresték a fecskendőt, de rájöttek, hogy véletlenül ott hagyták a bemutatón. Nem tudták leszívni a nyálkát a kakas torkából, így csak nézték, ahogy lassan megfullad.

Bár csodálatos története sok évtizeddel ezelőtt véget ért, Mike-ot, a fej nélküli kakast Fruita polgárai nem felejtették el. A város minden évben megtartja a tiszteletére rendezett fesztivált, amelyre több száz résztvevő érkezik az Egyesült Államok minden tájáról.