Borba fulladt kakas

Borítókép: Borba fulladt kakas
Ez a különleges szárnyas ízvarázs még a legínyencebbeket is ámulatba ejti!
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók (8 személyre):

– 16 csirkecombból vágott szelet vagy 8 felső- és 8 alsócomb (bőre nélkül)
– 2 deka vaj
– 1 evőkanál olívaolaj
– 10 deka füstölt szalonna
– 2 közepes sárgarépa
– 2 szárzeller
– 3 gerezd fokhagyma
– 4 ágacska friss kakukkfű
– 4 friss babérlevél
– fél liter száraz vörösbor
– fél liter tyúkleves kockából
– 40 deka gomba
– 2 evőkanál kukoricaliszt, fél deci víz
– 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.
2. Forrósítsd fel a vajat és az olajat egy nagy tűzálló edényben. Pirítsd meg benne a kis kockákra vágott szalonnát. Amikor barnulni kezd, lyukacsos szedőkanállal szedd ki papírtörlőre, hagyd lecsöpögni.
3. Ugyanebben a zsiradékban pirítsd barnára a húsdarabokat is kisebb adagokban, aztán azokat is szedd papírtörlőre. A serpenyőben maradt levet öntsd ki egy tálkába, csak 2 evőkanálnyit hagyj az edényben.
4. Ebbe a kis zsiradékba tedd bele a vékonyra szeletelt sárgarépát és szárzellert, a feldarabolt fokhagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Addig párold, amíg a zöldségek üvegesre nem pirulnak.

5. Öntsd fel a borral, forrald fel és fedő nélkül addig főzd, míg a folyadék mennyisége a felére nem csökken.
6. Most öntsd hozzá a levest is, tedd vissza a pirított szalonnát és a csirkedarabokat is, újra forrald fel. Jól záró fedővel vagy fóliával lefedve dugd a sütőbe és süsd legalább 1 órára. Jöhet bele az egészben hagyott gomba, aztán megint fedő alatt még fél óra a sütőben, hogy a hús jól megpuhuljon.
7. Lyukas szedőlapáttal tedd át egy tálba a húsdarabokat és a zöldségeket, és tartsd őket melegen. A maradék lébe szórj egy kis lisztet, engedd fel vízzel, folyamatosan kevergetve főzd be jó sűrűre. Kóstold meg: lehet, hogy még kell bele egy kis só és bors.
8. Locsold meg a szósszal a csirkét és a zöldségeket, hintsd meg aprított petrezselyemmel, mielőtt az asztalra teszed. Kínálj mellé krumplipürét.

Tipp: Ez az egyik leghíresebb francia étel, a coq au vin könnyített változata. Az eredeti valóban kakasból készül, tájegységenként más-más változatban, de az alapja ugyanaz: a nem túl fiatal, 3-4 kilós kakas minden részét, bőröstül, nagy darabokra vágva vörösborban pácolják 3-4 napra, majd a fenti hozzávalókkal együtt akár fél napig is főzik tűzhelyen vagy szabad tűzön, hatalmas cserép- vagy vasedényben. A zöldségeket sem aprítják fel, hanem egészben hagyva dugják a hús mellé.