Korlátlan utazás, akár 50%-os kedvezmények a MÁV járatain, amit sokan nem ismernek – Így utazhatsz a legolcsóbban

Borítókép: Korlátlan utazás, akár 50%-os kedvezmények a MÁV járatain, amit sokan nem ismernek – Így utazhatsz a legolcsóbban Forrás: Getty Images
Ahhoz, hogy a legszebb belföldi helyszínekre eljuthass, sokszor nincs is szükség autóra, csak elég, ha vonatjegyet váltasz a MÁV járataira, ahol ha okosan válogathatsz a kedvezményekből, akár spórolhatsz is az utazáson. Mutatjuk a legjobb pénztárcabarát megoldásokat!

Azt tudtad, hogy ha családdal utazol, akár 90%-os kedvezményben is részesülhetsz? És azt, hogy ha részt vesztek a Kajla kalandjain a Kajla útlevéllel, az alsó tagozatos iskolás gyerekek nemcsak a MÁV, hanem a VOLÁN, a BAHART és MAHART járatain is ingyen utazhatnak? Sőt, a közlekedési vállalatok a fesztiválokra és kiemelt budapesti rendezvényekre is gondoltak!

Családi és korkedvezmények

Több szempontból is jól járhattok, ha a családdal a négy kerék és a véget nem érő dugók helyett a vonatot választjátok:

  • Gyerekek és diákok számára 6 éves korig az utazás ugyanis teljesen ingyenes,
  • 6-14 éves korig diákigazolvánnyal 50% kedvezmény jár,
  • a 26 éven aluliaknak pedig érdemes hétvégre időzíteni, mert péntek 10 órától vasárnap éjfélig 33% kedvezménnyel utazhattok.

Ha az egész családdal indultok útnak, és egy vagy két 18 év alatti gyerekkel utaztok, egy vagy két felnőtt kísérő 33% kedvezményre jogosult, de három gyerektől már a nagycsaládos kedvezményt is igénybe vehetitek, melynek részeként legalább három saját gyermekkel utazó egy vagy két szülő akár 90% kedvezményben részesülhet, amelyet a második osztályon vehet igénybe.

Okosjegy és kedvezmény kártyák

Az Okosjegy azoknak szól, akik szeretnek előre tervezni: fix áras, nem százalék alapú jegy, mely elővételben váltható, legkésőbb a vonatindulást megelőző napig és mellyel akár 40%-ot is spórolhatsz. A jegyet kizárólag a MÁV appban és az Elvirán tudod megvenni, és tartalmazza a helyjegyet is, tehát pótjegy váltása már nem szükséges mellé.

Ha gyakran vonatozol, a START Klub kártyán is érdemes elgondolkodnod, mert a névre szóló, fényképes kártyával belföldön 50%-os kedvezményt is igénybe vehetsz a MÁV és GYSEV magyarországi vonalán, szombaton akár az útitársunk is részesülhet kedvezményben és a MÁV-START egyes éjszaki járataira is jár a csökkentett ár.

A Magyar Természetjáró Szövetség tagjaként pedig névre szóló TEKA kártyát igényelhetsz, mellyel 20% kedvezmény jár pénteken 0:00 órától vasárnap 23:59-ig.

Forrás: Getty Images
A pontos indulási időkről érdemes előre tájékozódnotok.

Kajla Kalandok a gyerekeknek – díjmentes utazással!

Minden általános iskolás alsó tagozatos diákja a tavalyi év elején megkapta a 2022/2023-as évre szóló világoskék Kajla útlevelet, de akkor se ess kétségbe, ha hozzátok nem jutott el, elveszett vagy megrongálódott, egy űrlap kitöltésével könnyen tudtok újat igényelni.

Látogassatok el szuper belföldi helyekre, keressétek a pecsétgyűjtő helyszíneket és gyűjtsetek minél több pecsétet! A Kajla útlevéllel és diákigazolvánnyal június 17. és augusztus 31. között teljesen ingyenes az utazás a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ belföldi, a BAHART települések közötti és a MAHART PassNave egyes hajójáratain.

Sőt, a Tourinform irodákban beszerezhető füzetekben még több kalandot találhattok, amelyekkel érdemes a Balatonhoz, Veszprémbe vagy a fővárosba ellátogatnotok.

Forrás: Unsplash / Charles Forerunner
A vonatozás nagyon jó móka tud lenni, főleg ha még spórolhatsz is vele.

Szezonális ajánlatok

Talán már hallottál róla, hogy Veszprém lett a 2023-as évben Európa Kulturális Fővárosa és az egész Veszprém-Balaton régió számtalan izgalmas programmal készül. A MÁV abban is segít, hogy a VEB2023 EKF kiemelt programjaira, jelképes 2023 forintos EKF-jeggyel juss el az ország bármely pontjáról 2. kocsiosztályon Veszprémbe, majd haza, feláras vonaton viszont plusz díjat kell fizetned, és ha előre helyet szeretnél foglalni magadnak, akkor helyjegy váltása is szükséges.

Odautazásra a rendezvényeket megelőző és a rendezvények napján/napjain lesz lehetőséged, hazautazni pedig a rendezvény napján/napjain, és azt követő napon tudsz a kedvezményes áron. Ugyanazon elővételi szabályok érvényesek a kedvezményre, mint bármely más jegy esetében, azaz legkorábban 60 nappal a tervezett utazás előtt lehet megvásárolni.

A következő programokat érdemes felírnod a naptáradba, amikor a kedvezményes EKF-jeggyel utazhatsz.

  • Auer Fesztivál – augusztus 1-6.
  • Kőfeszt – augusztus 3-6.
  • INOTA Fesztivál – augusztus 31. – szeptember 3.
  • BALKAN: MOST fesztivál – szeptember 7-9.
  • Balaton Wine and Gourmet – szeptember 21. – 24.
  • Veszprém Jazz Fesztivál – november 16-19.

Augusztus 19-én hazánk történetének egyik legnagyobb sporteseménye, az Atlétikai Világbajnokság is megrendezésre kerül a fővárosban, melyre a MÁV-VOLÁN-csoport kedvezményes VB2023 jegyet biztosít: augusztus 18. és 27. között Budapestre, 19. és 28. között pedig a visszautazásra használhatod a 2023 forintos retúrjegyetl a MÁV-VOLÁN és a GYSEV járatain az ország bármely pontjáról. A jegy kifejezetten belföldi utakra és másodosztályra érvényes, az első osztályon különbözeti díjat kell fizetni.

A kedvezményes árú jegyekről és a pontos felhasználási feltételekről a MÁV oldalán tájékozódhattok, a jegyeket pedig a MÁV applikáció segítségével, a jegykiadó automatákban és jegypénztárakban tudjátok beszerezni. Sőt, online vásárlás esetén is 10% kedvezményhez juthatsz!