Hivatalosan is ezek a legjobb strandok a Balaton körül! Mutatjuk, hova érdemes ellátogatnod!

Borítókép: Hivatalosan is ezek a legjobb strandok a Balaton körül! Mutatjuk, hova érdemes ellátogatnod! Forrás: Unsplash / Tamara Bitter
Kíváncsi vagy rá, hogy melyek a legjobb balatoni strandok? A Kék Hullám zászlós strandminősítésből, azaz a legjobb balatoni strandok védjegyéből, ez is kiderül: idén 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség, hogy melyek a legjobb strandok tó körül.

A Balatoni Szövetség a partnerszervezetekkel – a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Kör, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az MTÜ – delegáltjaival közösen júniusban 5 nap alatt 8-10 strandot jártak körbe a tó körül, hogy a végén megszülessen a végeredmény.

Milyen szempontok alapján választották ki a legjobbakat?

A balatoni strandok a korábbi években megszokottak alapján idén is egytől öt csillagos értékelést kaphattak, amellyel a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát és választékát is értékelték, de a minősítés során nemcsak a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapot és tisztaságát, hanem a strandok környezetének állapotát, az akadálymentesítésének szintjét, sőt a játszóterek minőségét, a sportolási lehetőségeket és a gyerekbarát szempontokat is vizsgálták.

A 20. jubileum alkalmából idén hat strand, amely kiemelkedően szerepelt, Jubileumi díjat is kapott, így három megyéből két-két strand nyerte el a legjobb balatoni strandokat jelző táblát: a Csopak Községi Strand, a balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdő, a Diási Játékstrand Gyenesdiáson, a vonyarcvashegyi Lido Strand, a földvári Keleti Strand és a balatonberényi Községi Strand.

A Balatoni Szövetség nevű civilszervezetet 1904-ben alapítottak a tó körüli települések. Célja a Balaton gazdasági életének felvirágoztatása, a fürdőélet fejlesztése volt. Jelenleg 83 taggal bír és több balatoni regionális szervezettel áll kapcsolatban.

A Kék Hullám Zászló strandminősítést 2004-ben hozták létre. 2015-ben korszerűsítették a pontozás szempontrendszerét, megújították a bírálatot. A bírálatra önkéntes alapon lehet jelentkezni a balatoni strandok üzemeltetőinek.

Forrás

A legjobb balatoni strandok

Az öt csillagra értékelt strandok TOP 10-es listája:

 1. Csopak Községi strand
 2. Balatonmáriafürdő Központi strand
 3. Balatonboglár Platán strand
 4. Gyenesdiás Lido strand
 5. Gyenesdiás Diási Játékstrand
 6. Alsóörs Községi strand
 7. Badacsonytomaj Városi strand
 8. Zánka Községi strand
 9. Balatonszárszó Központi strand
 10. Szigliget Községi strand

Négy csillaggal a következő strandok végeztek az első tíz helyen:

 1. Keszthely Helikon strand
 2. Örvényes Beach
 3. Zamárdi Nagy strand
 4. Balatonfenyves Csalogány strand
 5. Fonyód Bélatelepi strand
 6. Révfülöp Szigeti strand
 7. Révfülöp Császtai strand
 8. Badacsonytomaj Badacsony strand
 9. Balatonalmádi Káptalanfüredi strand
 10. Balatonalmádi Budatava strand

Több különdíj is kiosztásra került

 • Somogy Megyei Közgyűlés különdíja: Mikszáth utcai Központi strand, Balatonszárszó
 • Veszprém Megyei Közgyűlés különdíja: Balatonalmádi Wesselényi strand
 • Zala Megyei Önkormányzat különdíja: Vonyarcvashegy Lido Strand

Idén második alkalommal a Balatoni Kör is felajánlott egy különdíjat a Balaton Gasztro-Strandja 2023. címen, amit idén a balatonboglári Platán Strand nyert el. A Balatoni Turizmus Szövetség különdíjával, „a Balaton kiváló négyévszakos strandja” díjjal a Szigligeti Községi Strand gazdagodott, akik egészéves programokkal látják el a közönséget a négyévszakos Balatont népszerűsítve.

Tudtad, hogy a strandokat a környezettudatosság szempontjából is értékelik?

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjjal” tüntette ki a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő fonyódi Bélatelepi strandot, „Zöld béka díjat” kapott a környezeti nevelésben kiemelkedő balatonberényi Községi strand és „Zöld fészek” díjat kapott az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő Diási Játékstrand Gyenesdiáson.

Ha pedig inkább a horvát strandokat néznéd meg, azokból is mutatunk párat!