Gyakoriak a viták a családban? Segítünk, hogyan simítsd el őket!

mediáció; családi vita Forrás: Getty Images
Minden családban előfordulnak viták – az egyszerűbb nézeteltérésektől a nagyobb szóváltásokig. Ha a konfliktusokat elkerülni nem is lehet, néhány egyszerű mediációs technikát használva, a békebíró szerepébe bújva segíthetsz elsimítani őket. Kovács Enikő írása

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2022-es 1. lapszámában jelent meg először „Hogyan segíts elsimítani a családi vitákat?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Mérd fel a helyzetet!

Bármilyen vitás helyzetről is legyen szó, mielőtt még megpróbálnál közvetíteni a felek között, fontos, hogy ráláss a konfliktus mindkét oldalára. Mediátorként nem szabad egyik fél pártját sem fognod: amennyire csak lehet, ítélkezésmentesen, tárgyilagosan kell szemlélned a családi helyzetet. Az első feladat tehát, hogy beszélgess el a vitás felekkel, értsd meg a nézőpontjukat, érzéseiket. Gyakran megesik, hogy a családi konfliktusok mögött régi, mély sebek húzódnak. Ha tehát a felek egy látszólag triviális ok miatt ugrottak egymás nyakának, érdemes kicsit mélyebbre ásni a családi viszonyokban, hogy megérthesd a valódi mögöttes problémát.

Biztosítsd a békét!

Mielőtt hozzákezdenétek, az egészséges kommunikáció érdekében jó, ha felállítasz néhány szabályt. Érdemes például kikötni, hogy egyszerre csak egy ember beszéljen – ez azt jelenti, hogy nem lehetnek félbeszakítások, közbevágások, még akkor sem, ha a felek nem értenek egymással egyet. Annak érdekében, hogy a beszélgetés ne mérgesedjen el, a résztvevőknek uralkodniuk kell az érzelmeiken. Tudatosítsd a családtagjaidban, hogy bármennyire is dühösnek vagy sértettnek érzik magukat, a hangjukat ne emeljék fel, és trágár szavakat se használjanak.

Ha a szabályok megvannak, kezdődhet a beszélgetés

Amiben neked békebíróként aktív szereped lesz. Miután valamelyik fél megszólalt és elmondta a problémáját, röviden összefoglalva ismételd el a szavait, ezzel lehetőséget adva az esetleges félreértések tisztázására. Mindenkinek legyen lehetősége kifejeznie magát, tehát addig ne fejezzétek be a beszélgetést, amíg maradtak még kimondatlan gondolatok, frusztrációk.

családi vita
Forrás: Getty Images

Cél: a kapcsolatok gyógyítása

Nem a te feladatod megmondani a vitás feleknek, hogy milyen úton induljanak el a békülés felé, de javaslatokat tehetsz arra vonatkozólag, hogy szerinted miként próbáljanak meg viszonyulni egymáshoz a jövőben. Gondold át a beszélgetés során elhangzottakat és keresd meg azokat a területeket, ahol szerinted változásra van szükség.

Bátorítsd családtagjaidat a megbocsátásra!

De ne feledd: érzéseket nem lehet kikényszeríteni, végeredményben csak rajtuk fog múlni, hogy túl tudnak-e lépni a konfliktuson.