8 ötlet, hogyan utazgass a nyáron tartalmasan, de olcsón

Borítókép: 8 ötlet, hogyan utazgass a nyáron tartalmasan, de olcsón Forrás: pexels
A rohammértékű infláció jegyében annyi mindenről le kellett mondanunk, hogy az már a mentális egészségünket veszélyezteti. És akkor dobhatjuk sutba még a nyaralásunkat is? Pont azokat a napokat, heteket, amikor végre kipihenhetnénk magunkat, és feltölthetnénk a lemerült belső akkumulátorokat?

Nem szükséges egész nyáron a négy fal között kuksolnod, ha szem előtt tartasz néhány alapvetést. Íme néhány ötlet, hogyan teheted a nyaralást olcsóbbá, ugyanakkor élvezetessé.

1. Tervezz előre az olcsó nyaralás érdekében!

Kalkuláld ki a költségeket az utazástól az étkezésig! Lehetőleg ne térj el az előre kialakított tervtől, persze néhány spontán gesztus megengedhető, de csak ha nem terheli túl a pénztárcát.

2. Sok kicsi sokra megy

Ne foglalj szállást, általában azok ugyanis még a repülőjegynél is drágábbak. Válassz ki klassz úti célokat Magyarországon, pattanj fel egy hajnali távolsági buszra vagy vonatra, és érkezz vissza az utolsó szerelvénnyel! Csodás városlátogatások, kirándulások, erdőtúrák valósíthatók meg úgy, hogy még az országhatárt sem kell átlépned, és ezek a kis kiruccanások akár hetente többször is megejthetők.

3. Csomagolj szendvicset, gyümölcsöt, zöldséget, hogy még a kajára se kelljen költeni!

Az étteremárak költségvetésrobbantó erejét valószínűleg nem kell külön magyaráznunk. Ha mégis ellenállhatatlanul vágysz egy levesre vagy főételre, ne sajnáld az időt, hogy végigböngészd az étlapokat. Lehetőleg személyesen: én többször hittem az online menünek, és csak a helyszínen derült ki, hogy az már tavaly lejárt…

4. Lehetőleg mellőzd az autót, bármilyen csábító is

A benzin nagyon drága. Ha mégse tudod elkerülni, ne az autópályán döngölj végig, hanem mellékutakat válassz! Nemrég mi pont így mentünk túrázni Szlovákiába, és csodálatos kisvárosokon haladtunk át. Maradandó élmény volt, ráadásul egy csomót spóroltunk rajta.

Forrás: pexels
Attól, hogy egy nyaralás olcsó, még lehet varázslatos!

5. Felejtsd el az autóbérlést külföldön is

Iszonyú drága, sokszor kockázatos, a legtöbb helyen pedig jóval olcsóbban használhatod a tömegközlekedést. Igaz, kicsit kényelmetlenebb, de autentikusabb, és közben megfigyelheted a körülötted nyüzsgő életet.

6. Spórolj a fizetéssel is!

Válassz olyan pénzügyi vállalatot, ahol ingyen, vagy nagyon kevés költséggel használhatod a kártyádat külföldön is!

7. Ha mindenáron repülni szeretnél, hónapokkal korábban vegyél jegyet, vagy válaszd az utószezont

Sajnos idén nyáron tényleg felmentek az árak, szinte lehetetlen emberi költségvetéssel repülőre ülni. Nyugodj hát bele, hogy csak ősszel nyaralhatsz, de ez egyáltalán nem baj: legalább nincs dögmeleg, és a színek is szebbek, mint a tomboló kánikulában.

8. Óvatosan a vásárlással!

Külföldön az embernek könnyen megjön a shoppingolási kedve egyrészt a szabadság illúziója miatt, másrészt mert szívesen vinne haza valami tömeggyártott szuvenírt. Vigyázz a költekezéssel! Ne vigyél haza porfogót, hatvannyolcadik városnévvel ellátott pólót, kulcstartót, vagy méregdrága bizsut, amit aztán sose veszel fel! Az emlékek a fejedben és a telefonodban lapulnak, de ha mindenáron tárgyakra vágysz, gyűjts kagylóhéjakat és színes kavicsokat a tengerparton. Szuper dekoráció lesz a nappaliba, 0 forintból.

Ha önellátással nyaralsz, mutatjuk, mit vigyél magaddal, és mit érdemes inkább külföldön beszerezned!