10+1 kézműves piac a Balaton körül, ahol jó elveszni a forgatagban!

Borítókép: 10+1 kézműves piac a Balaton körül, ahol jó elveszni a forgatagban! Forrás: Unsplash / Annie Spratt
Van valami megmagyarázhatatlan varázsa a kézműves piacoknak, amelyek egyre több érdeklődőt vonzanak. Színek, ízek, illatok, zsizsgő emberek és izgalmas vibrálás különleges elegye járul hozzá a hamisítatlan piaci hangulathoz. Te ismered a kézműves piacokat a Balaton körül? Segítünk, és mutatjuk a legjobbakat!

A Balaton északi partjáról indulva járjuk körbe a tavat, hogy pontosan tudd, merre indulj, ha minőségi kézműves portékával szeretnéd megtölteni a kosaradat!

Tihanyi Piac Plac

Egészen közel a Balatonhoz, a tihanyi rév mellett vár minden szombaton 8 és 14 óra között a nagy piac, vasárnap pedig kevesebb árussal, de nyitva tart a kis piac. A Piac Placc annyira népszerű a környéken, hogy sokan a déli partról is ellátogatnak ide hétvégenként: friss termelői portékák, húsárúk, kézműves sajtkülönlegességek, sütemények, a Balcsi Bisztróban pedig finom reggeli és brunch vár.

Révfülöpi Termelői Piac

A piac területén a kézműves termékeken túl büfé és kerékpárkölcsönző is üzemel, szombatonként 8 és 12 óra között tart nyitva, de a nyári szezonban szerdánként is körülnézhetsz a piaci forgatagban.

Káptalantóti Liliomkert Piac

A kézműves piacok őse a Balatonnál, mely már 2007 óta működik Káptalantótiban, minden vasárnap 7 és 14 óra között látogatható. Zöldellő lugasok és fák árnyékában járhatod körbe a hatalmas területet, ahol termelői zöldségek, gyümölcsök, vagy akár ékszerek, antik portékák, ruhák vagy fából készült termékek közül is válogathatsz. Ha megéheztél a nézelődésben, a töltött lángost vagy a langallót ne hagyd ki!

Első Balatoni Hal- és Termelői Piac

Gyenesdiáson áprilistól szeptemberig minden hétköznap délután, hétvégén pedig egész nap hangulatos kis faházaival vár az Első Balatoni Hal- és Termelői Piac, ahol halételek, helyben sütött disznóságok, kürtöskalács, savanyúságok, tehát számtalan kézműves különlegesség közül válogathatsz. A piac a nyári szezonban szombatonként 18 órától élőzenés programokkal is készül, illetve gyakran tartanak tematikus rendezvényeket.

Forrás: Unsplash / Peter Wendt
A kézműves piacok hemzsegnek a friss zöldségekben és gyümölcsökben.

Keszthelyi Városi Piac

A keszthelyi fő tér melletti Piac téren minden nap találhatsz árusokat, akik kipakolják a friss zöldségekből, gyümölcsökből, füstölt húsokból és mézből álló kézműves portékáikat, de hivatalosan a nagypiaci napok szerdán és szombaton 7 és 14 óra között vannak. Vasárnap pedig a bolhapiacon igazi kincsekre lelhetsz a mások által már megunt tárgyak között.

Kincses Somogy Termelői Piac

A főszezonban kedden és szombaton érdemes Balatonmáriafürdő felé venni az irányt, ha helyi termelésű húsok, tejtermékek, gyümölcsök, savanyúságok, fűszerek és szörpök között válogatnál. A keddi piacon kisebb árukészlettel találkozhatsz, de a főszezonban (július 5-augusztus 23.) minden pénteken alkotóudvar is működik a piacon, ahol helyi kézművesek vezetnek be a korongozás, vagy dekorációs és ajándéktárgyak készítésébe.

Két Kakas Gasztro és Termelői Piac

Balatonfenyvesen akár a Balaton Nagybereki Kisvasút piacjáratával is érkezhetsz a helyi kézműves piacra, mely tavasztól őszig minden vasárnap 8 és 15 óra között, nyári szezonban pedig csütörtökönként is nyitva tart. Fenyvesre érdemes üres hassal érkezni, mert sokszor ingyenes kóstolókkal várják az érdeklődőket.

Forrás: Getty Images
A kézműves piacon akár ruhák közül is válogathatsz.

Fonyódi Piac

Fonyód szívében találhatod a déli part egyik legnagyobb kézműves piacát, amelynek több évtizedes múltját nemcsak a helyiek ismerik: korábban a lengyel kereskedők miatt „lengyel piac”-ként terjedt el a köztudatban, mely jelenleg hetente három alkalommal, hétfőn, szerdán és szombaton is nyitva tart. Régiségek, könyvek, festmények, zöldségek, gyümölcsök, méz – a Fonyódi Piacra érdemes több időt szánni, mert hétről hétre tényleg hatalmas választékkal várnak.

Balatonboglári Termelői Piac

Balatonbogláron a Vörösmarty téren található kézműves piac áprilistól novemberig minden nap 6 és 14 óra között várja vásárlóit, akik a finom mézek, savanyúságok, tejtermékek, friss kenyerek és házi készítésű sütemények között találhatnak kedvükre valót.

Forrás: Unsplash / Dmitrij Paskevic
Igazi antik kincsekre lelhetsz, ha kézműves piacra jársz.

Szántódpusztai Termelői és Bolhapiac

Visszaérve a révhez, a déli oldalon Szántódpusztán találhatod a termelői és bolhapiacot, amely minden hétvégén nyitva tart. Nemcsak a finom ételek és kézműves termékek, hanem az igazi antik régiségek között is érdemes körülnézned.

+1 Óváros téri Piac, Veszprém

Ha kicsit távolabb vagy a Balatontól, jó alternatíva lehet a veszprémi Óváros téri Piac, ahol kéthetente vasárnap tematikus programokkal és kézműves finomságokkal várnak.