Ezért rendkívül veszélyes a nyári madáretetés: hagyd a kenyeret és a cinkegolyókat!

Borítókép: Ezért rendkívül veszélyes a nyári madáretetés: hagyd a kenyeret és a cinkegolyókat! Forrás: Getty Images
Tipikus balatoni élmény, amikor a vízben úszkáló hattyúkat és kacsákat kenyérrel eteti a boldog család a naplementében. Ez az idill azonban a madarak számára könnyen rémálommá válhat, és a Magyar Madártani Egyesület is arra figyelmeztet, hogy hagyjunk fel ezzel, mert ezzel könnyen az állatok pusztulását okozhatjuk. A nyári madáretetés tehát rendkívül veszélyes, és nem csak a vízimadarak esetében!

Bár sokakat a jószándék vezérel, amikor kenyérdarabkákat dobálnak a hattyúknak, kacsáknak, récéknek, ezzel nagyon sokat árthatnak. Ahogyan azzal is, ha a télire szánt cinkegolyókat nyáron is kiakasztják a kertbe. Először is érdemes leszögezni, hogy a madarak nyári etetése teljesen felesleges, hiszen ilyenkor bőven találnak maguknak táplálékot. A másik fontos ok, hogy sokszor nem megfelelő számukra az eledel, amitől megbetegedhetnek.

Ezért veszélyes a nyári madáretetés a vízparton

A Magyar Madártani Intézet közleményében arra hívja fel a strandolók, nyaralók figyelmét, hogy sehol se etessék a vízparti madarakat, még a kacsatető automatákból való eledellel sem. A szakértők szerint rendkívül káros az egyoldalú táplálkozás a madarakra nézve, amit főként a kenyérrel való etetés okoz. A kenyér számukra értéktelen táplálék, amely amellett, hogy ártalmas a madarakra nézve, növeli a vizek szervesanyag-terhelését is, ennek következtében pedig azok elmocsarasodhatnak. A felhalmozódó felesleges táplálék pedig vonzza a patkányokat, ami idén a szakértők szerint különösen nagy problémát okoz a fővárosban.

Forrás: Getty Images
A nyári, kenyérrel való madáretetés az állat halálát is okozhatja!

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a nyáron etetett vízimadarak elkényelmesednek (vagy meg is betegedhetnek) így ősszel nem vonulnak el, akár röpképtelenné is válhatnak, és ezért a jószándékú emberek tovább etetik őket. A téli etetőhelyeken pedig egyre magasabb lesz a madárlétszám, így több madár költhet, és évről évre nőhet a kéregető szárnyasok száma. Az etetőknél nyüzsgő rengeteg madár között pedig könnyen terjedhetnek a betegségek, valamint a nagy létszám növeli az egyedek közti agressziót is.

A vízimadarak rendszeres etetése mondhatni kikapcsolja azt az ösztönüket, hogy természetes módon táplálkozzanak, és vonulási ösztönüket is elnyomja. A kenyérrel, kacsaetető automatákból származó pellettel való etetés által hiánybetegségek és emésztőrendszeri problémák léphetnek fel. Előbbi egyik, a fiókák röpképtelenségét okozó változatának neve angyalszárny-betegség.

A szakértők mindenkit arra kérnek, ne etessék a vízparti madarakat, hiszen van elegendő élelmük, és a jószándékkal csak árthatunk. Ha valahol nem lenne elegendő élelem, a madarak nem ott telepednének le.

Forrás: Getty Images
A nyári madáretetés a kertedet látogató madarak vesztét is okozhatja.

A kertben is káros a nyári madáretetés

Télen sokan akasztanak ki faggyúgolyót, szórnak ki magokat az itthon telelő madaraknak, hiszen ilyenkor jelentősen megcsappannak táplálékforrásaik. Április közepétől azonban erre már nincs szükség, több okból is. Egyrészt a nyári forróságban könnyebben terjednek a betegségek, ha pedig egy helyre vonzzuk a madarakat, elkaphatják egymástól, ami tömeges pusztuláshoz vezet. Másodszor a madarak, különösen a frissen kirepült egyedek könnyen elkényelmesedhetnek, és nem tanulják meg, hogyan keressenek maguknak ennivalót. Ha pedig a szülők magokkal etetik rovarevő fiókáikat, azok megfulladhatnak vagy kiszáradhatnak, ugyanis vizet nem isznak, csupán a rovarokból nyerik ki a megfelelő folyadékmennyiséget. Ha pedig nincs rovar, csak száraz mag, szomjan is halhatnak.

Így a szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy nyáron semmilyen vadon élő madarat se etettünk, inkább távolabbról csodáljuk őket. Itatót azonban lehet nekik kihelyezni sőt, ezzel jót is teszünk nekik, hiszen a nagy forróságban felfrissülhetnek, megfürödhetnek benne.

Forrás 1., forrás 2., forrás 3.