10 álomszép eldugott falu a Balaton környékén: igazi kis kincses dobozok

Borítókép: 10 álomszép eldugott falu a Balaton környékén: igazi kis kincses dobozok Forrás: Getty Images (Zsolt Hlinka)
Ha a Balatonra gondolunk, főleg a nyári időszakban, elsőre mindenkinek a tó képe és a strand ugrik be, pedig a régió sokkal több ennél. Ha kicsit borúsra fordul az idő, vagy ha kedved támad kirándulni, érdemes a víztől eltávolodva felfedezni a környéket, mert igazi kincseket rejt a vidék.

Ha Budapest felől a 71-es úton érkeztek, a Káli-medence és a Nivegy-völgy lankás lejtői felé induljatok, amit akár biciklivel, akár autóval is bejárhattok. A távolban feltűnő tanúhegyek, a dimbes-dombos táj, és néha még a Balatont is megpillanthatjátok, tehát az egész táj elképesztő látványt nyújt.

A látnivalók tárháza szinte kifogyhatatlan

A Balatonnal kapcsolatban sajnos mai napig él az a köztudatban, hogy csak nyáron érdemes ellátogatni oda, és akkor is a fürdés jelenti a legfőbb alternatívát. Balatonfüred, Tihany, Veszprém, csak pár példa, amely kulturális értékekben gazdag: több múzeum és kiállítóterem közül válogathatsz, ha igazi művészeti csemegére vágysz.

Ha szereted az állatokat, Veszprémben az állatkert vár, ha pedig igazán különleges növényeket ismernél és a természet áll közel hozzád, tégy egy sétát a Folly Arborétum hatalmas ciprusai és fenyői között, amelyet nem véletlenül neveznek a Balaton édenkertjének.

Eldugott falvak nyomában

Ha viszont nincs konkrét úti célod, csak szeretnéd bejárni és felfedezni a környéket, irány a Balaton-felvidék, ahol egymást érik az aprócska eldugott falvak, amelyek mindegyike olyan, mint egy-egy életre kelt kincses doboz.

A Káli-medence felé félúton

Tihany irányából a Nivegy-völgy felé haladva találhatjátok Dörgicse és Vászoly települését, amelyek mindenképpen megérnek egy kitérőt, ha a környéken jársz.

Nivegy-völgy

Kevésbé ismert vidék ebben a régióban a Csicsói-medence, vagy ismertebb nevén Nivegy-völgy, ahol többek között Szentantalfa, Balatoncsicsó és Óbudavár települését találhatod.

Káli-medence

A Balaton-felvidék talán egyik legismertebb része, melyet régen Kállai-medencének hívtak. A természet erői a környék domborzatában ma is látható nyomokat hagytak: bazalttakaróval borított hegyek és kőtengerek között ott fekszik Kővágóörs, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Salföld, nem is beszélve a Kornyi-tóról és a Stonehenge-re emlékeztető Emberi komédia szoborcsoportról.

A Káli-medencében találod még Balatonhenyét és az ásványvizéről híres Kékkút települését is.

Most pedig tartsatok velünk egy izgalmas utazáson, ahol megismerhetitek a Balaton környéki eldugott falvakat!