JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Camembert vs. Brie: Mi a két sajt közötti különbség? Hogyan lehet a legjobban kiélvezni a penészes sajtokat?

Borítókép: Camembert vs. Brie: Mi a két sajt közötti különbség? Hogyan lehet a legjobban kiélvezni  a penészes sajtokat? Forrás: Getty Images (Olga Peshkova)
Még csak nem is kell hardcore sajtfanatikusnak lenned, hogy ismerd a camembert és a brie sajtokat, hiszen minden nagyobb bolt polcain elérhetőek. De tudod-e, hogy a nevükön kívül mi különbözteti meg őket? Utánajártunk.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a Brie és a Camembert - Franciaország két leghíresebb és legszélesebb körben elérhető sajtja - sok közös vonást mutat. Külsőre sok hasonlóságot mutatnak. Mindkettő tehéntejből készül, fehér nemespenész bevonattal és puha, kenhető textúrával. Hagyományosan ezek a sajtok pasztörizálatlanok, és így intenzívebb ízzel rendelkeznek - de ehhez Franciaországba kell utaznunk, mivel hazánkban csak a pasztőrözött fajtákat lehet elérni.

Ennek ellenére a két sajtnak megvan a maga egyedi története és rengeteg olyan jellemzője, amelyek megkülönböztetik őket - amelyek közül az egyik legjelentősebb, a terroirnak tulajdonítható, amely egy francia kifejezés, a termelési régióra és az annak megfelelő különleges ízre utal (legyen szó borról, vagy ebben az esetben sajtról). Vessünk egy gyors pillantást Camembert és Brie legendás múltjára.

Történelem

A szigorú termelési előírásoknak való megfelelés és a védett származási régiót jelölő AOP jóváhagyási pecsét megszerzése érdekében a Brie sajtot Franciaország északkeleti részén, Párizs mellett nyolc meghatározott régió egyikében kell elkészíteni: Île-de-France, Seine-et-Marne, Loiret, Aube, Marne, Haut-Marne, Meuse és Yonne. Brie első megjelenését nehéz pontosan meghatározni –azért, mert olyan régre tekint vissza a története. Első megjelenése a 8. századra tehető. Elég azt mondani, hogy Brie jól öregedett, és minden bizonnyal kiérdemelte az integritásának védelme érdekében bevezetett korlátozásokat.

Camembert olyan, mint a Brie féltestvére egy másik anyától. Igen, ez a sajt sokkal fiatalabb - először Marie Harel készítette 1791-ben Normandiában (Franciaország egy másik északi régiója, Brie szülőhelyétől nyugatra). Valójában a Marie Harel kapcsolat olyan erős, hogy hivatalos irányelvek vannak érvényben, amelyek előírják, hogy a Camembert megjelölést csak a Normandiában készült sajtok kapják meg, amelyek az alkotó eredeti módszeréhez igazodó technikákkal készülnek.

MÉRET

A Camembert és Brie között valóban van méretbeli különbség. Hagyományosan a Camembert kisebb, körülbelül 250 g, a Brie pedig nagyobb, a legkisebb 400 g és a legnagyobb 1,2 kg. Ennek eredményeként a Brie lassabban érik; érdemes azonban megjegyezni, hogy ez a méretkülönbség kevésbé releváns, ha tömeggyártott Brie-t és Camembert-t vásárolunk a szupermarketben: mindkét sajtot ipari méretekben készítik, ami azt jelenti, hogy ezek a méretezési szabványok (mint a pasztőrözetlen szabály) gyakran figyelmen kívül maradnak.

ÍZ

Mint korábban említettük, a sajt és a bor ízprofilját egyaránt nagymértékben befolyásolja az éghajlat és a termelés helyének topográfiája. Emiatt a Brie és a Camembert finom ízbeli különbségeket mutatnak. Mindkét sajttípusban sok árnyalat van, és valóban különbséget mutatnak sajtfajtán belül is az ínyencek számára mind a kézműves sajtkészítési technikája, mind a környezeti tényezők alapján.

Általános szabályként azonban enyhébb és vajasabb ízre számíthatunk Brie-től, gombás-gyümölcsös karakterrel, míg a Camembert tipikusan egy kissé sűrűbb sajt, merészebb, húsosabb ízzel - erőteljesen földes és gombaszerű umami profillal.

Hogyan lehet a legjobban élvezni a Brie-t vagy a Camembert-t?

Érdemes a fenti karakterisztikát figyelembe venni (azaz a Brie lágyabb, a Camembert karakteresebb), amikor ezeket a sajtokat párosítjuk egy adott étellel vagy itallal, de az igazság az, hogy mindkét fajtában rengeteg felfedeznivaló van. A legjobb megoldás az, ha egyszerűen kipróbáljuk mindegyik fajtát és azon belül is az egyes változatokat, míg megtaláljuk a nekünk megfelelőt.

Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy minden sajtkészítő egyetért abban, hogy a Brie-t és a Camembert-t érdemes szobahőmérsékleten töltött rövid idő után felszolgálni - a hideg hűtőszekrény-klíma tompítja az ízt és merevíti a sajtot -, és megbízhatóan párosítható ropogós kenyérrel vagy keksszel, mivel egyik sem vetélkedik a sajt finom ízével, és pezsgővel vagy könnyű testű vörösborral, mint Gamay vagy Beaujolais.

forrás

Ropogós rántott sajt, ami biztosan nem folyik szét sütés közben. Tudod mi a titok? A lenti galériában megmutatjuk!