Miért érzek egyáltalán undort? És miért pont a hajszálak meg a nyers hús iránt? Kinek jó ez?

Miért érzek egyáltalán undort? És miért pont a hajszálak meg a nyers hús iránt? Kinek jó ez?
Forrás: anthonyhummel.files.wordpress.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogy Gregor Samsa bogárrá változik Franz Kafka Átváltozások című elbeszélésében, elég undorító. Hogy Gregor Samsa vagy a családja undorítóbb-e az elbeszélésben, már nehezebb kérdés. Kinek mi, ugye. És valahogy így van ez minden undorító dologgal: ami nekem undorító, másnak nem feltétlenül az, ami mást taszít, nekem lehet, hogy simán belefér.

Egy ideje gondolkodom ezen, kinek mi és miért taszító. Jó, nem gyötröm magam halálra a kérdéssel, azért foglalkoztat, ugyanaz az inger miért vált ki ennyire másféle reakciót az emberekből.

Pár barátom rágja a körmét, ez nekem teljesen oké, inkább sajnálkozva nézem őket, mert a tőhöz közeli rész biztos fáj nekik. Nem így a különböző váladékok elfogyasztását, nézegetését: annak már a gondolatától is sírnom kell. Ahogy az izzadságszagtól is, ebben szerencsés vagyok, még egy tisztességesen működő szaunában is legalább negyed óra, mire izzadok. Különben a rossz szagok általában jobban megterhelik az érzékszerveimet, mint valami nem barátságos látvány vagy íz. Életem egyik legnagyobb félelme például akkor oldódott fel, amikor kiderült, hogy egy ember ugyan tényleg lehet betegségből fakadóan halszagú, ez veleszületett rendellenesség, így engem már nem érinthet a dolog.

De mi is ez az erőteljes, gyakran fizikai következményekkel teli érzés?

Az undor olyan alapvető emóció, ami a túlélésünk egyik alapját jelenti, és ami egyébként minden kultúrában megtalálható. Számos vizsgálatot végeztek már főként pszichológusok a témában, és sok-sok érdekes választ találtak. A nők például hajlamosabbak erre az érzésre mint a férfiak; ha grimaszolunk, valóban erősebb lesz az undor, ami elfog bennünket. Fiziológiáját tekintve elmondható, hogy lassuló szívverés kíséri, de az agyban is hagy kimutatható jeleket, elsősorban az amygdala és insula idegcsoportok aktívak (ezek felelnek az undor mellett a félelemért is). Manapság már megkülönböztetnek morális és zsigeri undort, én az utóbbiakról beszéltem, bár a széttárt lábú férfi a buszon inkább az elsőhöz tartozik.

undor,érzés,haj,lefolyó
forrás: Getty Images

A zsíros vagy korpás haj látványa sem villanyoz fel különösebben, de a koszos körmökkel például a legtöbb élethelyzetben jól kijövök – talán mert nekem is napi 2-3 órát koszos a körmöm: a kutyámmal labdázni vagy frizbizni kell, esetleg botot dobálni neki, az meg nem nagyon lehetséges anélkül, hogy piszkos legyen a kezem.

Olyan alapvetéseket, mint a böfögés vagy a szellentés, gondolom, említenem sem kell, amúgy nem zavar, ha valaki mindezt egyedül, magányában, a négy fal között csinálja. Mi van még? A széthagyott, levágott körömdarabok. A lepisilt wc-ülőke. A kinyomott pattanás emlékét magán hordozó, nyilvános mosdótükör.

Ugyanakkor azt hiszem, csak egy valami van, amitől ténylegesen hányni szoktam: a lefolyóban maradt hajcsomók. Nem tudom, A kör szaladt túl mélyre nálam, vagy hogy esett, de a hosszú, hullámos, viszonylag sűrű hajam ellenére sem tudok ennél taszítóbb látványt elképzelni. Ez különben tényleg tud nehézséget okozni, elég, ha elképzelünk egy tökéletesen megszervezett romantikus hétvégét valahol vidéken, amikor a mosdókagylót és lefolyót látva kijelented: nem vagy hajlandó itt maradni…

Talán furcsa, de a nyers hús állaga is taszít. Bár kevés húst fogyasztok, azért nem zártam ki teljesen az étrendemből, és meg is főzöm, ha kell, de felvágni, felkockázni nem bírom. Egyszer egy férfi ezért hisztis, elkényeztetett picsának nevezett, lehet, hogy igaza van (nincs - a szerk.), de nem tehetek róla, megfogni egy szelet nyershúst pont olyan érzésekkel tölt el, mint az, amikor valaki az iskolai táblán végighúzza a körmét. Ezért is mondom: kinek mi.

Egyszer olvastam szupersztárok undorító szokásairól: Brad Pitt állítólag nem ér rá zuhanyozni, Katy Perry rendetlen, amivel az égvilágon semmi bajom nincs, én is az vagyok, igaz, állítólag a wc-t sem húzza le maga után: ebben szerencsére különbözünk. Jessica Simpson nem mindennap mos fogat, na, ez elég taszító, Jennifer Lawrence meg Semmelweis Ignác valóra vált rémálma lehet, állítólag kezet mosni nem szeret: hát Istenem. Mindezt persze nem tudom bizonyítani, úgyhogy inkább összefoglalom, engem mi taszít.

Ti mitől undorodtok?
Haj a mosdókagylóban, lefolyóban.
Nyers hús.
Széttárt lábbal ülő férfiak a metrón.
Halszag.
Váladékfogyasztás és -nézegetés.
Le- vagy körbepisilt vécéülőke.
Zsíros/korpás haj.
Pattanásnyomok a tükrökön.
Széthagyott, levágott körömdarabok.
Izzadtságszag.
Megosztom az eredményt

A szerző író, a Corvina Könyvkiadó szerkesztője. A róla készült fotót Kaszás Tamás készítette.

Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem