Miért érzek egyáltalán undort? És miért pont a hajszálak meg a nyers hús iránt? Kinek jó ez?

Miért érzek egyáltalán undort? És miért pont a hajszálak meg a nyers hús iránt? Kinek jó ez?
Forrás: anthonyhummel.files.wordpress.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogy Gregor Samsa bogárrá változik Franz Kafka Átváltozások című elbeszélésében, elég undorító. Hogy Gregor Samsa vagy a családja undorítóbb-e az elbeszélésben, már nehezebb kérdés. Kinek mi, ugye. És valahogy így van ez minden undorító dologgal: ami nekem undorító, másnak nem feltétlenül az, ami mást taszít, nekem lehet, hogy simán belefér.

Egy ideje gondolkodom ezen, kinek mi és miért taszító. Jó, nem gyötröm magam halálra a kérdéssel, azért foglalkoztat, ugyanaz az inger miért vált ki ennyire másféle reakciót az emberekből.

Pár barátom rágja a körmét, ez nekem teljesen oké, inkább sajnálkozva nézem őket, mert a tőhöz közeli rész biztos fáj nekik. Nem így a különböző váladékok elfogyasztását, nézegetését: annak már a gondolatától is sírnom kell. Ahogy az izzadságszagtól is, ebben szerencsés vagyok, még egy tisztességesen működő szaunában is legalább negyed óra, mire izzadok. Különben a rossz szagok általában jobban megterhelik az érzékszerveimet, mint valami nem barátságos látvány vagy íz. Életem egyik legnagyobb félelme például akkor oldódott fel, amikor kiderült, hogy egy ember ugyan tényleg lehet betegségből fakadóan halszagú, ez veleszületett rendellenesség, így engem már nem érinthet a dolog.

De mi is ez az erőteljes, gyakran fizikai következményekkel teli érzés?

Az undor olyan alapvető emóció, ami a túlélésünk egyik alapját jelenti, és ami egyébként minden kultúrában megtalálható. Számos vizsgálatot végeztek már főként pszichológusok a témában, és sok-sok érdekes választ találtak. A nők például hajlamosabbak erre az érzésre mint a férfiak; ha grimaszolunk, valóban erősebb lesz az undor, ami elfog bennünket. Fiziológiáját tekintve elmondható, hogy lassuló szívverés kíséri, de az agyban is hagy kimutatható jeleket, elsősorban az amygdala és insula idegcsoportok aktívak (ezek felelnek az undor mellett a félelemért is). Manapság már megkülönböztetnek morális és zsigeri undort, én az utóbbiakról beszéltem, bár a széttárt lábú férfi a buszon inkább az elsőhöz tartozik.

undor,érzés,haj,lefolyó
forrás: Getty Images

A zsíros vagy korpás haj látványa sem villanyoz fel különösebben, de a koszos körmökkel például a legtöbb élethelyzetben jól kijövök – talán mert nekem is napi 2-3 órát koszos a körmöm: a kutyámmal labdázni vagy frizbizni kell, esetleg botot dobálni neki, az meg nem nagyon lehetséges anélkül, hogy piszkos legyen a kezem.

Olyan alapvetéseket, mint a böfögés vagy a szellentés, gondolom, említenem sem kell, amúgy nem zavar, ha valaki mindezt egyedül, magányában, a négy fal között csinálja. Mi van még? A széthagyott, levágott körömdarabok. A lepisilt wc-ülőke. A kinyomott pattanás emlékét magán hordozó, nyilvános mosdótükör.

Ugyanakkor azt hiszem, csak egy valami van, amitől ténylegesen hányni szoktam: a lefolyóban maradt hajcsomók. Nem tudom, A kör szaladt túl mélyre nálam, vagy hogy esett, de a hosszú, hullámos, viszonylag sűrű hajam ellenére sem tudok ennél taszítóbb látványt elképzelni. Ez különben tényleg tud nehézséget okozni, elég, ha elképzelünk egy tökéletesen megszervezett romantikus hétvégét valahol vidéken, amikor a mosdókagylót és lefolyót látva kijelented: nem vagy hajlandó itt maradni…

Talán furcsa, de a nyers hús állaga is taszít. Bár kevés húst fogyasztok, azért nem zártam ki teljesen az étrendemből, és meg is főzöm, ha kell, de felvágni, felkockázni nem bírom. Egyszer egy férfi ezért hisztis, elkényeztetett picsának nevezett, lehet, hogy igaza van (nincs - a szerk.), de nem tehetek róla, megfogni egy szelet nyershúst pont olyan érzésekkel tölt el, mint az, amikor valaki az iskolai táblán végighúzza a körmét. Ezért is mondom: kinek mi.

Egyszer olvastam szupersztárok undorító szokásairól: Brad Pitt állítólag nem ér rá zuhanyozni, Katy Perry rendetlen, amivel az égvilágon semmi bajom nincs, én is az vagyok, igaz, állítólag a wc-t sem húzza le maga után: ebben szerencsére különbözünk. Jessica Simpson nem mindennap mos fogat, na, ez elég taszító, Jennifer Lawrence meg Semmelweis Ignác valóra vált rémálma lehet, állítólag kezet mosni nem szeret: hát Istenem. Mindezt persze nem tudom bizonyítani, úgyhogy inkább összefoglalom, engem mi taszít.

Ti mitől undorodtok?
Haj a mosdókagylóban, lefolyóban.
Nyers hús.
Széttárt lábbal ülő férfiak a metrón.
Halszag.
Váladékfogyasztás és -nézegetés.
Le- vagy körbepisilt vécéülőke.
Zsíros/korpás haj.
Pattanásnyomok a tükrökön.
Széthagyott, levágott körömdarabok.
Izzadtságszag.
Megosztom az eredményt

A szerző író, a Corvina Könyvkiadó szerkesztője. A róla készült fotót Kaszás Tamás készítette.

Tovább olvasok
A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem