Tévhit, hogy a tejkóma miatt mosolyognak, meg angyalokat látnak a babák, valójában másért mosolyognak

Borítókép: Tévhit, hogy a tejkóma miatt mosolyognak, meg angyalokat látnak a babák, valójában másért mosolyognak Forrás: Getty Images
Nem akarunk elkeseríteni, de a picikéd első mosolya a legkevésbé sem szándékos. A tudatosan irányított válaszreakcióra még hetekig várnod kell.

A picik már az anyaméhben elkezdenek mosolyogni, ahogyan azt például egy jól elkapott, 3D ultrahang felvételen is látni lehet. A születésüket követő első hat hétben ezek azonban még inkább csak amolyan reflex-szerű mimikai reakciók; olyasmik, mint mikor önkéntelenül megrándul a kezük vagy a lábuk, még nem tudják kontrollálni minden mozdulatukat.

A már tudatosan irányított, szociális mosoly nagyjából a második hónaptól jelenik meg az apróságoknál; ami egy hatalmas fejlődési mérföldkő.

Az első, tudatos mosoly nem csupán a jókedv jele; fontos szerepet tölt be az emberi kapcsolatok, kötődések kialakításában. Mindemellett azt is jelzi, hogy a pici már képes az arcokat felismerni. A reflexmosolyt a nem reflexmosolytól az időtartama különbözteti meg, valamint az, hogy az igazi mosoly valamire - például a szülők arcának látványára - adott reakció lesz.

A mosolyt a szüleivel való kapcsolatfelvételre használja, miközben a szemkontaktust is keresi. A babák hosszú ideig alkalmazzák a szociális mosolyt; mindaddig, amíg máshogy nem képesek kifejezni a gondolataikat.

A következő fejlődési fázis a társas kapcsolatok fejlődése, amikor a baba már képes megosztani pozitív érzéseit másokkal. A csecsemő 8-12 hónapos korára a mosoly a kommunikáció egyre összetettebb és hasznosabb eszközévé válik.

Mosolyogj te is egyet ezeken a cuki babafotókon!