Akár már 6 hónaposan képes jelbeszéddel kommunikálni velünk a babánk, amíg nem indul be a beszédfejlődés

Borítókép: Akár már 6 hónaposan képes jelbeszéddel kommunikálni velünk a babánk, amíg nem indul be a beszédfejlődés Forrás: Getty Images (Jamie Grill)
Alig várom már, hogy beszéljen! Jaj, bárcsak tudnám, mi jár a kis fejében! Ugye benned is megfogalmazódtak már ehhez hasonló gondolatok a gyermeked beszédfejlődésével kapcsolatban? A jó hír az, hogy – ha nem is verbális beszéddel, de – a babák már akár 6-8 hónapos koruktól képesek jelbeszéd segítségével a tudomásunkra hozni vágyaikat.

A 70-es években egy amerikai szakember arra jött rá, hogy a halló babák is vissza tudják adni a jeleket, amiket a hallássérültek használnak. Vizsgálatok alapján megállapították, hogy azok a gyerekek, akik esetében áttértek a jeleléssel való kommunikációra, hamarabb kezdtek el beszélni, mint a nem jelelő kortársaik. A fejlődéskülönbség kisiskolás korig figyelhető meg mind intelligenciában, mind nyitottságban és önbizalomban is.

Meskó-Czégény Anikó babajelbeszéd oktatót kerestük fel annak kapcsán, hogy hogyan is működik az amerikai jelnyelvből átvett jelekkel való kommunikációs módszer.

A jelelés egy olyan eszközt ad a gyermekeink kezébe már egészen kicsiként, amivel rájönnek, hogy mennyire jó dolog kommunikálni.

„A jelelést érdemes minél előbb elkezdeni. A gyermekeknél fél éves kor körül jön el az a fejlettségi szint, amikor a koncentrációs képességük elkezd érni. Hat-nyolc hónapos korban akár 1-2 hónap is szükséges, hogy feldolgozzák a jeleket, és ezt vissza is adják a szülőknek. – meséli Ancsa. Ez az időintervallum egy idősebb baba esetében 1-2 hétre redukálódik, de akár mindössze 1-2 nap is lehet.”

Az, hogy mi az első jel, amit megtanulnak teljesen egyéni és leginkább a szülőktől és az életviteltől függ. A legkisebbek fél éves kortól 8-10 szavas szócsomaggal ismerkednek, másfél éves korukra akár 16 szóra is nőhet ez az első jeles kezdő jelkészlet. Ezek a jelek maguktól érthetődőek, könnyen elsajátíthatóak, a babák számára is könnyen megtanulhatóak. Ami számukra nagyon érdekes és legjobban motiválja őket, az lesz az első jel, amit visszamutatnak. Az anyatejes babáknál ez legtöbbször a tej szó, de a kedvencek közé tartozik a labda vagy a könyv, hiszen ezeket nagyon könnyen vissza tudják adni.

Forrás: Meskó-Czégény Anikó - Okoskezek

Magyarországon ez a módszertan még gyerekcipőben jár, de akik hallottak már valahol róla, az az első kétely, ami felmerül bennük, hogy a jelelés késlelteti a beszédfejlődést. Hiszen miért kezdenének el beszélni a gyermekek, ha a jelelés segítségével úgyis megértetik magukat? – kérdezik.

Ettől azonban nem kell tartanunk! – nyugtat meg minket a szakember.

Az a jelkészlet, amit a babakorban a rendelkezésükre bocsátunk nagyjából 1,5 éves korig fedi le az érdeklődésüket. Az 2 évesen már nem elég nekik, és egyébként is azt látják, tapasztalják a környezetükben, hogy a beszéd az első kommunikációs forma, így amint a hangképző szerveik készen állnak a beszédre, akkor igenis a beszédet fogják használni, és a szavak használata folyamatosan váltja majd ki a jelek használatát.

Fontos tudni, hogy miközben a jelekre tanítjuk a babákat, a szavakat egymás után többször is kimondjuk. A kicsik látják a szánkat, hallják is a szavakat, így aktívan nő a szókincsük. A módszer által több idegi kapcsolat is kialakul az agyban ebben a kicsi korban, ami nagyon fontos. Hamarabb alakulnak ki az asszociációk is.

Fontos hangsúlyozni, ez a babajelbeszéd módszer kifejezetten halló gyermekek számára alkalmas, és kimondottan arra alkalmazható, hogy a beszéd kialakulása előtti baba-mama, baba-család közötti kommunikációt javítsuk.

Ha egy siket gyerkőcöt tanítunk jelelésre, akkor arra mindenképp szakember segítségét kérjük, hiszen ők a magyar jelnyelv jeleit sajátítják el, és teljesen más módszerrel tanulnak.

A babajelbeszéd azonban hasznos lehet, és kései beszédfejlődés beindítására is alkalmas, így akár 2-3 éves korban is be lehet kapcsolódni. Az ilyen korú gyerekek szinte azonnal visszajelelnek, hiszen értelmi szintjük és a finommotorikájuk is elég fejlett már. Hamar ráérezhetnek az oda-vissza kommunikációra és az előnyeire, úgyhogy van olyan, hogy a jelelés pár napon, pár héten belül beindítja a tényleges beszédet, hiszen sikerélményük lesz. – mondja Anikó, az Okoskezek babajelek oktatója.

Az, hogy a beszéd mikor alakul ki, minden gyereknél változó. Ez egyrészt szervi kérdés, másrészt idegrendszeri. A jelbeszéd folytán sokkal több idegi kapcsolat alakul ki, így szakemberek szerint is elősegítheti, felgyorsíthatja a verbális kommunikáció kialakulását.

Forrás: Meskó-Czégény Anikó - Okoskezek

Amikor van lehetőség személyesen találkozni, a jelelést a szülők a babákkal együtt egy négy alkalmas tanfolyamon, játékos formában sajátítják el, témakörönként haladva. Az alkalmanként egyórás bababarát foglalkozás elején módszertant, technikai részt vesznek át, ezután pedig mindenféle játékos eszközökkel igyekeznek a babák figyelmét felkelteni és fenntartani. Így már a tanfolyami órán is látják a gyerekek a jeleket. A fő feladat természetesen a szülőkre hárul, hiszen a tényleges tanulás a babáknak otthon zajlik.

A pandémiás időszakban, jelenleg online gyors tanfolyamok várják a szülőket. Egy délelőtt alatt az összes jel elsajátítható, hiszen mi felnőttek gyorsan tanulunk. Az kurzus online, élőben folyik, így kérdezési lehetőség van, a tanfolyam végén pedig egy írásos és videós segédanyaggal támogatják meg a későbbi jelelést. Természetesen a kicsiknek nem szükséges a monitor elé ülniük, hiszen ezek a tanfolyamok a szülőknek szólnak!
Akinek nem alkalmasak az előre meghatározott tanfolyami időpontok, vagy szeretnek saját tempójukban haladni, azoknak az RAPID Okoskezek e-tananyagok segítenek.

Amennyiben még többet olvasnátok a babajelbeszéd elsajátításának módszeréről, kattintsatok erre a weboldalra.