1 hétig napi 3 liter vizet ittam, ennyit változott tőle a bőröm: képeken a bizonyíték

Borítókép: 1 hétig napi 3 liter vizet ittam, ennyit változott tőle a bőröm: képeken a bizonyíték Forrás: Pexels/ Lisa Fotios
Az egyik legolcsóbb szépségtanács, amit lépten-nyomon olvasni, hogy igyunk sok vizet. De vajon tényleg működik? Újságírónk szó szerint a saját bőrén tapasztalta meg a belső hidratálás hatását.

Volt egy idő, mikor munkámból kifolyólag rengeteg sztárinterjút fordítottam. Eva Longoria, Blake Lively, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston, Beyoncé, America Ferrera, Bella Hadid és még sorolhatnám. Nemcsak az volt a közös bennük, hogy mind A-listás nevek, hanem hogy ha a szépségrutinjuk került szóba, mindannyian azzal kezdték, hogy sok vizet isznak. Emlékszem, hogy ezeken cinikusan mosolyogtam, és azt gondoltam, biztos segít a vízivás, de megnézném, mennyire lenne kisimult a bőrük, ha nem használnák a világ legdrágább kozmetikumait, és nem járnának mindenféle prémium arckezelésre.

Az persze vitathatatlan tény, hogy a szervezetünknek szüksége van a megfelelő folyadékpótlásra, hiszen testünk 60%-át víz teszi ki. Sok tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy a belső hidratálás segít megőrizni a bőr rugalmasságát, javítja az ekcémás és rosaceás tüneteket, halványítja a szem alatti sötét karikákat, sőt még a pattanásokat is csökkenti. De mindig is kíváncsi voltam: vajon tényleg ekkora csodaszer a víz? Ezért nemrég úgy döntöttem, kísérletbe kezdek…

Előtte kép.
Utána kép.

7 nap, 21 liter víz

A bevezető után talán úgy tűnik, hogy túl szkeptikusan állok a víz témájához. Holott tényleg szeretem a vizet, nemcsak lubickolni benne, hanem inni is. A cukros, szénsavas üdítőkért sosem voltam oda, kávézni nem szoktam, alkoholból sem csúszik le sok mostanában. Tudom, sokan vannak, akiknek küzdelem egész nap vizet inni, de én gimis korom óta sok vizet ittam. Az elmúlt 1 évben azonban észrevettem, hogy nagyon lecsökkent a napi adagom.

A három gyerek mellett (és után) ide-oda rohangálok, a kertben ténykedek, dolgozom, és sokszor arra eszmélek rá délben, hogy reggel óta nem ittam egy kortyot sem, és emiatt hasogat a fejem. Mivel lassan közelebb vagyok a 40-hez, mint a 30-hoz, és az elmúlt években egy kezemen meg tudnám számolni, hány éjszakát aludtam át, megjelentek az első ráncok az arcomon, főleg a szemkörnyéken és a homlokomon. A pórusaim kitágultak, és hiába reméltem, hogy a korral legalább a pattanásokat, mitesszereket elfelejthetem, nem így lett. Szóval az arcom közel sincs jó formában, és miután belefutottam egy újabb cikkbe, ami a víz szépítő hatásáról szólt, gondoltam, próbára teszem a sztárok kedvenc szépségtrükkjét.

Legelőször is készítettem az arcomról néhány fotót, hogy dokumentáljam a kiinduló állapotot. Smink nélkül természetesen. Kikötöttem magamnak, hogy a kísérlet tisztaságának érdekében nem megyek a héten kozmetikushoz (haha, amúgy se lett volna időm rá), nem fogok új kozmetikumot kipróbálni, csakis azokat a kencéket használom, mint eddig. Egyedül azon változtattam, hogy minden nap megittam 3 liter szűrt vizet.

Az app legyen veled és egy vizes palack

Arra már első nap rájöttem, hogy az egyszerűnek látszó kihívás könnyen kifoghat rajtam, mivel a gyerekek mellett (egyéves a legkisebb, öt a legnagyobb) nem tudom észben tartani, mennyit ittam és mikor kéne innom. Ráadásul, mivel nem veszünk boltban ásványvizet, hanem vízszűrőt szereltettünk be a házba, még az ásványvizes palackot sem tudtam segítségül hívni mértékegységnek. Pedig nyilván egyszerű lett volna, hogy ha a másfél literesből megiszok kettőt, letudom a napi adagomat. Szóval inkább kölcsönkértem az egyik hercegnős kulacsot a gyerekektől, és azt hordozgattam magammal mindenhova. Kaptam néhány furcsa pillantást ezért bevásárlás közben, de ez van, a szépségnek ára van, nem?

Azonban a palack önmagában nem segített eléggé, így letöltöttem a mobilomra a My Water nevű applikációt. Ebben nemcsak azt lehet logolni, hogy mikor mennyi vizet iszunk, de más folyadékokat is hozzá lehet adni. A napi cél beállítása után mutatja, hogy aktuálisan hol tartunk, sőt akár heti, havi statisztikákat is megnézhetünk a vízfogyasztásunkról. De az app leghasznosabb funkciója (legalábbis számomra) kétségtelenül az volt, hogy emlékeztetőket küldött a megadott időközönként, nehogy elfelejtsek inni. Így büszkén mondhatom, hogy végül minden nap sikerült teljesíteni a napi 3 litert

Előtte kép.
Utána kép.

És az eredmény?

Nyilván nem számítottam rá, hogy 1 hét alatt totálisan kisimul az arcom, és majd úgy nézek ki, mint Blake vagy J.Lo. De meglepődve tapasztaltam, hogy a szemem sarkában megjelent szarkalábak, illetve a homlokom oldalán terpeszkedő ráncok láthatóan halványodtak. Elsőre nem is gondoltam volna, mennyire szembetűnő a változás, de miután elkészítettem az „utána" fotókat (szigorúan ugyanabban a szobában, ugyanolyan fényviszonyoknál), rácsodálkoztam az eredményekre. A pórusaim is úgy festenek, mintha enyhe filterrel fotóztam volna az arcomat, és újabb pattanás sem jelentkezett az elmúlt 2 napban, pedig vészesen közeledik a menzeszem kezdete. A szemem alatt általában nincsenek sötét karikák, nem is szokott puffadni (pedig éjszakázom bőven), inkább az a típus vagyok, akinek az erei jobban átlátszanak a kelleténél, és a kísérlet végére ez is javult.

Összességében egységesebb lett az arcképem, nem zsírosodik olyan gyorsan, és egy árnyalatnyival kevésbé piroslik (a fentebb felsorolt problémák mellett még atópiás dermatitisszel is megáldottak), szóval úgy tűnik, tényleg van valami a víz szépítő erejében. Az arcomon túl pedig máshol is érzem a pozitív hatást: mintha több lenne az energiám, nincsenek éhségrohamaim, jobban bírom a mindennapi strapát. Szóval a jövőben is mindenképp oda fogok figyelni a vízfogyasztásra, még akkor is, ha jóval többet kell mosdóba járkálnom. Persze szívesen tesztelném a másik kedvenc szépségtrükk, az alvás hatását is, de azt egyelőre nem szponzorálják a gyerekeim.