Egy egyszerű mozdulattal tesztelheted, elég vizet iszol-e

víz,ivás,nő,napfény,vizespalack Forrás: Getty Images
Nem kell hozzá semmilyen eszköz, kütyü és akár a villamoson is elvégezheted. Így pontosan tudhatod, hozzájut-e a szervezeted annyi vízhez, amennyire szüksége van.

Az ugyanis mindenkinél változó, hogy mennyi vizet szükséges innia egy nap. Az általános szabály a napi két liter vagy nyolc pohár, ez jó kiindulópont, de mint minden másban, ebben sem vagyunk egyformák.

A víz rengeteg feladatot végez el a szervezetedben: mindenféle (táp)anyagokat szállít, szabályozza a testhőmérsékleted (az izzadással szabadul meg a hőtől és hűt le téged). Kimossa a méreganyagokat, nedvesíti az ízületeket, enyhíti a székrekedést, segíti a koncentrációt, energiát ad, feszesíti a bőrt, és hozzájárul, hogy jobb legyen a hangulatod és az egészségi állapotod. A víz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a testünk rendesen működjön, azért elengedhetetlen, hogy elegendő mennyiséget fogyassz belőle.

Akkor mégis mennyit igyunk belőle?

Több tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet ajánlatos meginnod egy nap alatt. Számít az életkor (az idősebbeknek kevesebbre van szükségük), hogy mennyire vagy aktív (a megerőltető edzés és a szaunázás sok vizet kíván), az étrend (a magas fehérje-, só- és rosttartalmú diéta mellett sokat kell inni), az időjárás (a forró, száraz idő vagy a nagyobb tengerszint feletti magasság szintén nagyobb mennyiségű víz elfogyasztását kívánja meg) és az, hogy milyen gyógyszereket szedsz.

Az évek során folyamatosan változtak az ajánlások arra nézve, hogy mi az ideális napi vízfogyasztás egy egészséges felnőtt számára, de a legtöbb szakértő a napi 2 litert (kb. 8 pohárnyit) ajánlja. Ebbe beleszámítanak a vízen kívül más italok és a lédús élelmiszerek is.

Szóval mi is az a módszer?

Azt, hogy elegendő vizet fogyasztottál-e, bármikor ellenőrizheted egy roppant egyszerű módszerrel: csippentsd össze a kézfejeden a bőrt pár másodpercre, majd engedd el. Ha a bőröd azonnal visszaugrik a helyére, akkor valószínűleg megfelelően hidratált vagy. Ha egy kis időbe telik, amíg a normál helyzet visszaáll, akkor ideje a vizespohár után nyúlni, mert lehet, hogy dehidratált vagy. A dehidratáltság további jelei a szédülés, fáradtság és a lelassult agyi reakciók. (Szakszóval egyébként ezt úgy is lehet mondani, hogy a bőr turgort ellenőrzöd, a kifejezés a bőr rugalmasságára utal.)

A vizet meg is eheted

Ha nem szeretsz sokat inni, akkor is megoldhatod, hogy elég folyadékhoz juttasd a szervezeted. Például ízesítheted a vizet különböző gyümölcsökkel. Vagy ehetsz olyan ételeket, amelyeknek magas a víztartalmuk. Rengeteg ilyen gyümölcs és zöldség van, nyáron mind kiváló vízforrás:

A magas víztartalmú zöldségek szintén sokat dobnak a hidratáltságon. Találsz köztük szezonálist és egész évben kaphatót is:

További ételek, amelyekkel sok vizet veszel magadhoz:

Leves (Melegíts fel egy kis csirkehúsalaplét, és dobálj bele nátriumban gazdag zöldségeket, például zellert, répát vagy krumplit. A sót nem kell túlzásba vinni, de egy kevés belőle kimondottan jót tesz a hidratáltságnak.)

Ragu

Smoothie

Gyümölcsös házi jégkrém

Jégkása

Amiket kerülj:

A szakértők egyetértenek abban: fontos, hogy távol tartsuk magunkat a feldolgozott élelmiszerektől, mivel ezek kevés vizet, ám gyakran annál több sót tartalmaznak (még az édességek is), ami keresztbe tesz annak, aki elegendő víz elkortyolására törekszik. Ugyanez mondható el a kávéról is, ez ugyanis enyhe vízhajtó. A legjobb, ha úgy egyensúlyozod, hogy ahány csésze kávét iszol, annyi pohár vízzel öblíted le. Ezt a szabályt bátran alkalmazhatod az alkoholra is.

Forrás: Real Simple