Ruhán keresztül mar a húsodba a vérszívó légy: mit tehetünk ellene?

Borítókép: Ruhán keresztül mar a húsodba a vérszívó légy: mit tehetünk ellene? Forrás: Getty Images (mikroman6)
A vámpír böglyök veszélyesek és immunisak a rovarriasztókkal szemben. A Brit Kártevőirtó Szövetség felvette őket, a „Veszélyes, elkerülendő” listára. A britek figyelmeztettek a „Drakula" böglyök nyári inváziójára, amelyek „átharaphatják a ruhákat" és „széttéphetik a húst".

Amikor meleg van – mint ezen a héten –, sokan csak napozni akarnak. Érdemes azonban óvatosnak lenni, mert a szokásos legyek és a szúnyogok mellett van egy szárnyas vérszívó, amely miatt a briteknek biztosan aggódniuk kell ezen a nyáron. A szakértők figyelmeztettek a „Drakula" böglyök rajzására, amelyek immunisak a legtöbb rovarriasztóval szemben.

Idén nyáron Nagy-Britanniát is elérte a mediterrán országokból ismert általános meleg időjárás és a hirtelen felhőszakadások keveréke, mely tökéletes táptalajnak bizonyult ezeknek a csendes vérszívók fejlődésének és szaporodásának.

A nőstény vámpír böglyök vérrel táplálkoznak, csípésük fertőzésekhez és fájdalmas duzzanathoz vezet, amelyek nem kezelhetők teljesen a jelenlegi antibiotikumokkal. A vámpír bögölycsípés gyógyulása általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a legtöbb más rovarcsípés, és nagy a kockázata annak, hogy elfertőződnek, különösen, ha vakarjuk őket. A vámpír bögöly csípésének egyéb hatásai közé tartozik a végtagok duzzanata, szédülés, légszomj és fájdalmas, viszkető kiütés.

Forrás: Getty Images (Abolfazl Arab / 500px)
Nem szívesen találkoznánk ezzel a vérszívóval.

Mit érez az, akit megtámad egy ilyen vérszívó?

A DailyStarnak nyilatkozva Alice Duvall, a wiltshire-i Amesburyből elárulta, hogy borzasztó volt, amikor megcsípte egy ilyen bögöly, mert csípés „hatalmas vörös foltot hagyott maga után, amely azonnal duzzadni kezdett". Hozzátette: „Rendkívül alattomosak – nem is éreztem, hogy rám szállt, csak azt tudtam, mikor csípett meg. Nem zümmögött vagy ilyesmi, mint egy darázs vagy méh."

Egy másik áldozat, Dean Collins Brightonból azt mondta: „A barátnőmmel voltam a parkban, és egy bögöly megmarta a lábát. Sokkal rosszabb, mint egy darázscsípés." Egy harmadik áldozat úgy nyilatkozott: „Egész egyszerűen megtámadtak, tele voltam csípésekkel. Az egyik elfertőződött. Borzalmas volt".

Ha a harapás áldozatai anafilaxiás sokkba kerülnek, a torkuk megduzzadhat, ami azt jelenti, hogy sürgősségi orvosi kezelés nélkül megfulladhatnak, meghalhatnak.

Az Országos Egészségügyi Kutatóintézet szerint a bögölypopuláció gyors növekedése sürgetővé teszi az új antibiotikumok mielőbbi kifejlesztését. Eközben a Brit Kártevőirtó Szövetség felvette vámpír böglyöket a „Veszélyes, elkerülendő” listára – a fekete özvegy és a szúnyogok mellett.

Figyelmeztetésük alapján tudhatjuk már, hogy úgy fejlődtek ki, hogy meg tudjanak enni egy lovat, harapásuk egyszerre hatékony és fájdalmas.

A bögöly egy őrült rovar, ezért meg akar harapni. Kitartóan üldözhetnek körülbelül 15 mérföld/órás repülési sebességükkel, és átharapják a ruhákat is. Olyan szájszerveik vannak, amelyek áthatolhatnak a húson is.
Forrás: Getty Images (Kwangmoozaa)
Nem egy sima szúnyogcsípés! Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a szúrt vagy megcsípett terület fájdalmasnak, duzzadtnak, vörösnek vagy gennyesnek tűnik, mivel ezen tünetek bármelyike fertőzésre utalhat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljenek minket a vámpír rovarok?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy távolítsuk el az állóvizet az otthonok, valamint a pancsolómedencék és pezsgőfürdők közelében, hogy azok ne vonzzák oda a böglyöket.

Fontos tudni, hogy a tünetek közé tartozik a bőrkiütés, a szédülés, a gyengeség, a sípoló légzés, a légszomj és a duzzadt végtagok is.

Ha vakarjuk őket, a harapások gyógyulása hosszabb időt vehet igénybe, sajnos azonban nagyon viszketnek, így ez nehezen kerülhető el.

Mi a teendő, ha egy rovar megharap vagy megcsíp?

  1. Első lépésként távolítsuk el a fullánkot vagy a rovart, ha még mindig a bőrben van.
  2. Ha lehetséges óvatosan mossuk le az érintett bőrfelületet szappanos vízzel.
  3. Alkalmazzunk hideg borogatást legalább tíz percig az érintett területen.
  4. Kerüljük a megcsípett terület vakarását.
  5. Kerüljük a hagyományos otthoni praktikákat, például ecet használatát.
  6. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a szúrt vagy megcsípett terület fájdalmasnak, duzzadtnak, vörösnek vagy gennyesnek tűnik, mivel ezen tünetek bármelyike fertőzésre utalhat.