JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Milyen illatú szappant használj, hogy elkerüljenek a szúnyogok?

Borítókép: Milyen illatú szappant használj, hogy elkerüljenek a szúnyogok? Forrás: Getty Images
Szúnyogmágnes vagy? Gyakran úgy tűnik, hogy a vérszívó rovarok ízlése előnyben részesít bizonyos embereket másokkal szemben, de most egy új kutatás rávilágított arra, hogy egyes szappanok nagymértékben növelhetik vagy akár csökkenthetik a szúnyogcsípés esélyét.

„Figyelemre méltó, hogy ugyanaz az egyén, aki jellemzően rendkívül vonzó a szúnyogoknak, egy szappannal még attraktívabbá tehető számukra, majd egy másik szappannal visszataszítóvá" – mondta Clément Vinauger neuroetológus.

Az egyén illata is számottevő

Az, hogy ilyen jelentős hatást tapasztalunk, az egyedi szagprofiljainktól függ, aminek az eltakarásán az ókor óta dolgozunk. Az ember illata több mint 350 vegyi anyag egyedülálló kombinációjából tevődik össze, amelyek egy részét a szervezet, másokat pedig a bennünk és rajtunk élő baktériumok termelnek. Habár egy jó habfürdő vonzóbbá tehet bennünket embertársaink számára, vajon megváltoztathatja a szúnyogok irántunk mutatott érdeklődését?

Míg a vércsoporttól (a nullás nagyon népszerű) kezdve a kémiai vegyületekig és addig, mit ettél korábban mindenről kiderült, hogy befolyásolja az ember szúnyogmágnesességének erősségét, a szúnyogokat kezdetben a kilélegzett szén-dioxid vonzza be. Valószínűleg a test melege is fontos, de amint a szúnyog közelebb ér, reagálni fog a potenciális vérforrás bőrének szagára.

A nőstény szúnyogok csak akkor szívnak vért, amikor petéket készülnek rakni, mivel a vér tele van fehérjével és aminosavakkal, melyek támogatják a peték kifejlődését. Ez az oka annak, hogy a nőstény szúnyogok csak akkor isznak vért, amikor peték fejlődnek – a fennmaradó időben növényi nektárt esznek, mint a hímek.

Kutatók vizsgálták a szúnyogok ízlését

Ha szeretnek növényi nektárt fogyasztani, akkor ha növényi anyagokkal fedjük be magunkat, többé-kevésbé szúnyogmágnesekké válunk? Egy teszt során négy személy jelentkezett önként, hogy meghatározzák szagprofiljukat mind mosatlan állapotban, mind azután, hogy négy különböző márkájú szappannal tisztálkodtak.

„Mindenkinek más az illata, még mosakodás után is; a fiziológiai állapotod, az életmódod, a táplálkozásod és a helyek, ahol jársz, mind hatással vannak a szagodra” – mondta Chloé Lahondère biológus. „A szappanok pedig drasztikusan megváltoztatják az illatunkat, nemcsak kemikáliák hozzáadásával, hanem azáltal is, hogy ingadozásokat okoznak a már természetes módon előállított vegyületek kibocsátásában."

Mindegyik önkéntesnek egyedi szagprofilja volt, és néhányuk vonzóbbnak bizonyult a szúnyogok számára, mint mások. A teszteket élő nőstény szúnyogokkal végezték olyan ruhadarabok felhasználásával, amelyeket az emberek viseltek, így a szén-dioxid kilégzése nem befolyásolta az eredményeket.

Ilyen szappant használj, hogy elkerüljenek a szúnyogok

Két márka szappanja néhány tesztalanyt nagyobb szúnyogmágnessé tett, mint amikor mosatlanok voltak, de az egyik jelentősen taszítóbbnak bizonyult. A kutatók tudni akarták, miért, ezért elemezték a szappanok kémiai összetételét, és pontosan meghatározták azokat az összetevőket, amelyek úgy tűnt, hogy taszítással vagy vonzerővel társultak.

„(...) csak azokat a vegyi anyagokat vettük figyelembe, amelyek a statisztikák szerint fontosak a vonzás vagy taszítás szempontjából” – mondta Vinauger. „Kókuszillatú szappant választanék, ha csökkenteni szeretném a szúnyogok vonzerejét.” A kutatók bizonyos, köztudottan repellens hatású terpéneket (növényekben lévő esszenciális olajok fő összetevői) az egyének önálló szagprofiljával keverve vonzónak vélnek a szúnyogok számára. Ilyen például a limonene (citrus, mentol és fenyőillatokban) és a linaool (például levendula illatokban fordul elő).

A csapat most további szappanok tesztelését tervezi annak reményében, hogy azonosítani tudják a kulcsfontosságú attraktánsokat és riasztószereket, amelyek segíthetnek a szerencsétlenül járt szúnyogmágneseken, és feltárják, hogy változik-e a hatásuk a nap folyamán.

A kutatók is kiemelik, hogy nem feltétlen a szappan maga, hanem sokkal inkább az egyén egyedi illatával történő kombinálódása határozza meg, mennyivel vonzóbb vagy éppen taszítóbb a szúnyogok számára. Így lehet, hogy a repellensnek tartott citrusos, mentolos illatok önmagukban repellensek, magunkra kenve azonban már nem. Még mindig nem tisztázott, hogy maga a kókusz illata taszítja-e a szúnyogokat, vagy csupán fokozza az emberi bőrön természetesen előforduló vegyi anyagok egyikét, amely riasztó hatású.

Forrás 1., forrás 2., forrás 3.

Ha te is szúnyogmágnes vagy, mutatunk néhány hasznos tippet a vérszívók ellen!