JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ez a magyar zöldség, amiért megőrülnek külföldön: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel

Borítókép: Ez a magyar zöldség, amiért megőrülnek külföldön: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel Forrás: Hinterhaus Productions/Getty Images
Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a magyarok viszonylag ritkán fogyasztanak tormát, mégis az Európai Unióban Magyarország a legnagyobb tormaexportőr, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy miután a tormatermesztés nem éppen jövedelmező, így sokan fel is hagytak a termesztésével. Pedig a torma valójában egy olyan fantasztikus élelmiszer, amit megérné becsempészni a mindennapjaidba, hiszen rendkívül jótékony hatása van az egészségedre.

Rendkívül magas a C-vitamintartalma

Hogy egy kicsit meghozzuk a kedved a torma rendszeres fogyasztásához, bizony fontos megjegyezni, hogy rendkívül gazdag vitaminokban, de leginkább C-vitamintartalmáról ismert. Ez pedig olyannyira igaz, hogy már egy kis adag elég ahhoz, hogy fedezze a napi vitaminszükségletet. Ezentúl gazdag káliumban, nátriumban, magnéziumban, kalciumban. Sőt, még értékes ásványi anyagokban, mustárolajban és glikozidokban is, de olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen mikroelemek is megtalálhatóak benne, mint a réz és a jód.

Ezentúl különös előnye, hogy míg a szénhidrát- és a rosttartalma magas, addig zsírban és fehérjében szegény, ennek köszönhetően pedig a kalóriatartalma is alacsony.

Forrás: Andrii Pohranychnyi/Getty Images
A torma jótékony hatásairól igen kevés szó esik.

Immunerősítő hatása van

A torma igazi antibakteriális zöldség, mely többek között gomba- és vírusölő tulajdonságokkal bír. Ezentúl erősíti az immunrendszert, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, és a szervezeten belüli gyulladások leküzdését is támogatja.

De nézzük is, milyen jótékony hatásai vannak még a tormának !