3 étel, amit tilos lenne télen enni! De mi az, amit ehetünk helyettük?
A Mesélj, Anyukám! podcastunk egyik őszi epizódjában Dr. Lengyel Bogkárka gyermekorvos volt a vendég. Arról beszélgetett műsorvezetőinkkel, hogy mit rontanak el a szülők a beteg gyermekek ápolásakor, hogyan lehetne lerövidíteni egy betegség idejét. Az ilyen fajta beszélgetés Alfája és Omegája mindig a táplálkozás. Rá kell jönnünk, hogy onnan ered minden.
Mérsékelt éghajlati övben élünk, eredetileg négy évszak kíséri életünket. Ennek köszönhetően szezonális zöldségek és gyümölcsök felelnek azért, hogy felkészítsék a testünket a következő évszakra. Azért van annyi minden a nyáron: az epertől kezdve a cseresznyén és a dinnyén át, a szőlőig, a szilváig eljutva, mert ezek készítenek fel minket az ősz és a tél betegesebb időszakaira. "Ha nyáron rendesen esszük az idény gyümölcsöket és zöldségeket, akkor ősszel nincs szükség a gumivitaminokra." Emellett meg kell gondolnunk, hogy milyen alapanyagokat vásárolunk, miből főzünk. A természet nagyon jól van kitalálva.
A téli hónapokban gyakran vágyakozunk a friss zöldségek és gyümölcsök után, de érdemes odafigyelni arra, hogy mit választunk a hideg időszakban. A paradicsom egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket sokan szeretnek és szívesen fogyasztanak, ám télen érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban helyes-e ezt tenni. De akkor mit együnk helyette? Merülhet fel a kérdés jogosan. Hogyan lehetünk tudatosak a táplálkozásunkban?