Tényleg elhízhatunk attól, hogy kövérnek hisszük magunkat?

Borítókép: Tényleg elhízhatunk attól, hogy kövérnek hisszük magunkat?
Egy újonnan publikált kutatás szerint ez a helyzet. A testképzavar egyfajta önbeteljesítő jóslat! Ettől talán még neked is felszalad a szemöldököd...

Aki kamaszkorában testképzavarral küzd, később könnyebben lesz valóban kövér, mint aki nem. Ezzel a kijelentéssel rukkolt elő a floridai egyetem két pszichológusa, akik több ezer emberből álló mintán vizsgálták, hogy a testképzavarnak van-e önbeteljesítő hatása. A kérdésük ez volt: van-e lélektani összefüggés a torz énkép és az elhízás között? És válaszként az jött ki, hogy van bizony. Ilyen információk derültek ki a kutatásból:

9 étel, ami növeli az éhségérzetet – kattints!
  • Az eltorzult testkép még annál is sokkal gyakoribb a tinédzserek körében, mint gondolnánk. Rengetegen tartják kövérnek magukat azok közül is, akiknek családjuk és ismerőseik esküsznek rá, hogy normális testalkatúak.
  • A többé vagy kevésbé már túlsúlyos fiataloknál könnyebben alakulnak ki étkezési zavarok, mint a karcsúaknál. Nagyobb valószínűséggel kezdenek fogyasztó tablettákat szedni és/vagy folyamodnak az önhánytatás, extrém diétázás módszereihez. Mindez általában jojó-szindrómához vezet, amely hosszútávon elhízást eredményez.
  • Azok a kamaszok, akik rendszeresen diétáznak, paradox módon hajlamosabbak a túlevésre, mint azok, akik nem.
  • A kutatók egy korábbi felmérés adatait használva először azt nézték meg, hogy milyen testtömegindexet (BMI) tippelt magának az általa kiválasztott 6000 fiatal. Ezeknek a tinédzsereknek a BMI-je normális volt; sokan ezt is mondták, mások azonban fölébecsülték a BMI-jüket, azt állítva, hogy ők már a túlsúlyos kategóriába tartoznak. Ezután megnézték, hogy hol tartanak 12 évvel később. Az derült ki, hogy a 28 éves kísérleti alanyok közül 40 százalékkal több a túlsúlyos vagy elhízott abban a csoportban, akik 12 évvel korábban nagyobb BMI-t tippeltek maguknak, mint abban a csoportban, akik nem.
  • Még egyszer: afenti vizsgálatot csupa normális testalkatú tizenéves körében végezték. Meglepő, hogy a férfiak sokkal inkább érintve voltak ebben, mint a nők: a torz testképpel rendelkező fiúk 89 százaléka lett túlsúlyos 12 évvel később, míg a lányoknál ez az arány csak 29 százalék volt.
  • Ez az információ – tehát hogy a fiúkat a lányoknál jóval könnyebben befolyásolja rossz irányba, ha kövérebbnek látják magukat, mint amilyenek –, arra is rámutat, hogy a férfiak torz testképe egy nagyrészt felfedezetlen terület.
  • Valószínű, hogy a stigmatizáció is nagy szerepet játszik: azok a tinilányok, akiket a környezete elhízottnak bélyegez, hajlamosabbak a túlevésre és az extrém nassolásra, mint akiket nem skatulyáznak be így.
  • Ez a floridai kutatás arra vezet rá bennünket, hogy az ön-stigmatizációnak is hasonló szerepe van.
  • Mindez tulajdonképpen világosan megmutatja előttünk, hogy a szorongás és a depresszió rossz hatással van az önkontrollra. Vagyis az a tizenéves, aki kövérnek tartotta magát, amikor még nem volt az, könnyen lehet, hogy huszonéves korára belehízik abba a testbe, amit korábban „csak” képzelt magának.
10 ok, amiért nem szabadna kütyüt adni a gyerek kezébe 12 éves kor alatt... kattints!

Fotók: Europress. Forrás:huffingtonpost.com