Árulkodó jelek a tenyéren, amik betegségre utalhatnak: pajzsmirigyproblémát és daganatos betegséget is jelezhetnek

Borítókép: Árulkodó jelek a tenyéren, amik betegségre utalhatnak: pajzsmirigyproblémát és daganatos betegséget is jelezhetnek Forrás: cottonbro studio/ Pexels
A testünk rengeteg jelzést küld számunkra nap mint nap. Jelez, ha éhesek vagyunk, ha fázunk, ha betegek vagyunk, ha valami rosszat ettünk, vagy éppen, ha alvásra van szükségünk. Azonban nemcsak a mindennapi szükségleteinkre figyelmeztet minket, hanem sokszor a komoly rendellenességekre is. Tudósok példának okáért komoly összefüggést találtak a tenyér elváltozásai és a daganatos betegségek között.

Daganatos betegségek

Tudományosan bizonyított tény, hogy a tenyér elváltozásai és a daganatos megbetegedések között egyértelmű kapcsolat van. A tünetegyüttes PFPAS néven ismeretes, mely egy betűszó, ami a palmaris fasciitis és polyarthritis szindróma rövidítése. Ennek pedig jellegzetessége, hogy a tenyér megvastagodik, csak úgy, mint az ujjak is, melyek a vastagodás mellett gyakorta látványos görbülésnek is indulnak.

A tünetegyüttesnek ismeretesen kapcsolata van a daganatos megbetegedésekkel, ugyanis a tünetek utalhatnak petefészek-, prosztata-, vér-, tüdő-, emlő- és hasnyálmirigyrákra is. A jelenség oka pedig vélhetően a kötőszöveti növekedési faktor, mely ebben az esetben akár a tenyérre is kiterjedhet, azonban jelenleg mindössze 48 esetet tartanak számon, így nem ez a leggyakoribb jelenség, mely rákra utalhat.

Forrás: Daniel Pérez/Pexels

Parkison- kór

A tenyér, vagy pontosabban fogalmazva a kéz elváltozásai között tartjuk számon a Parkinson-kór egyik leggyakoribb előjelzését, a kézírásunk elváltozását. Ez különösen igaz arra, ha látható módon remeg a kezünk. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Kóros stressz

Azonban a kézremegés nem kizárólag ilyen problémára utal, sok esetben ugyanis a kóros szorongás, stressz, vagy éppen a kimerültség is okozhatja.

Az alábbiakban pedig további betegségeket mutatunk, melyeknek jelei láthatóak a tenyéren.